Hvert femte energivenlige nybyggeri dumper på tæthed

En rundringning foretaget af Bygtek viser, at 70 procent af nye energivenlige huse allerede opføres efter de strengere 2015-regler.

Alligevel tyder noget ifølge Bygtek på, at firmaerne ikke kan overholde dem.

20 procent, der dumper på kravene, er alt for meget set i lyset af, at reglerne fra 1. juli overgår fra at være en anbefaling til at være lovkrav. Du kan simpelthen ikke aflevere et hus, der ikke består den fastsatte værdi, siger Lars Due, der har været med til at udvikle Duko-klassificeringen, der fastsætter tætheden i dampspærrer.

Sjusk og rod

Hos firmaet Jysk Trykprøvning, der tester tætheden af nybyggerier, kan man godt genkende tendensen.

Firmaet udførte sidste år 259 tæthedsmålinger af større byggerier. Disse større byggerier har med deres mange kubikmeter indendørsluft nemmere ved at klare sig godt i en tryktest.

Alligevel dumpede 20 procent.

»20 procent er meget, men det er ikke, fordi de ikke kan bygge tæt. Byggefirmaerne ved godt, at hvis de skal bygge efter 2015-kravene, så skal de være mere omhyggelige, og det er de fleste ved at styre sig ind på. Men der er også nogen, som virkelig skal vågne op. Primært dem, der sjusker og roder,« siger Vivi Gilsager, der er formand for brancheforeningen Klimaskærm.

Små fremskridt

Hos Dansk Bygningsrådgivning, der sidste år udførte 120 tæthedsmålinger, oplever indehaver Kurt Lynge Christensen dog, at der er sket fremskridt:

»Håndværkere har efterhånden forstået, at man skal klemme ballerne sammen, når man arbejder med tætte konstruktioner. Men sidste år var der stadig enkelte, der dumpede på de gamle krav, og cirka 15 procent, der ikke klarer de nye 2015-krav.«

Han fortæller, at det ser endnu værre ud for de selskaber, der forsøger at bygge efter de superskrappe 2020-krav.

»Her er der for alvor mange, der brænder fingrene. Det er sådan set forståeligt nok, for skal man have så meget isolering, skal man lave en masse gennemføring,« siger Kurt Lynge Christensen.

Kræver god planlægning

Jo flere gennemføringer der er, desto bedre skal byggeriet planlægges helt op på designniveau.

»Det kræver seriøs planlægning at bygge efter 2020-kravene. For er der utætheder i huset, får man et varmetab, som varmeanlægget ikke er dimensioneret efter. På den måde står man med et superlavenergihus, man ikke kan varme op, når det blæser,« fortæller Lars Due.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Er vi ikke ude i nu, at vi snart skal have NASA til at bygge husene for os med samme tolerancer som en rumstation?

Skal huset rives ned og bygges på ny, hvis der bliver en skade på det, f.eks. stormskade?

Det lyder helt forkert at bygge boliger på den måde.

 • 12
 • 4

Helt enig. Her har man lavet regler der på papiret ser fine ud, virkeligheden er så at de kun lige kan eller faktisk slet ikke kan holde når de møder virkeligheden. Det er da også fint nok at huset kan leve op til tæthed når det er nybygget men dagen efter når første billede er hængt på og sømmet er gået igennem væggen så kan det ikke overholde reglerne. Man kan så mene at brugeren af bygningen skal omskoles eller man kunne også se på om reglerne virkelig kan tåle mødet virkeligheden. Jeg ser det mere som om at reglerne har fokuseret på en enkelt ting og nu bliver det meget svært og dyrt/besværligt at overholde dem, ganske som at reducere vægten i en rum raket man kan vælge at bruge voldsomme summer på at fjerne de sidste gram eller bygge raketten lidt kraftigere for få ekstra penge.

 • 7
 • 3

Har boet i et lav-energihus... det kommer ikke til at ske igen! Er heldigvis flyttet.

Vinterperioden var sådan set fin nok, men allerede fra foråret kom varmeproblemerne. I sommers nåede temperaturen op på over 60-65 grader indendørs, når solen står på... det er ikke til at holde ud! Og nægter at tro at det kan være særligt lav-energiagtigt, med aircondition kørende i dagtimerne, for ikke at katten skal dø af hedeslag.

 • 8
 • 1

Er det ikke blevet lidt for hysterisk med de lavenergihuse?

Hvis de skal være så tætte, hvordan skal så en emhætte virke? bliver huset lufttomt hvis emhætten er kraftig nok :-) - nej nok ikke, men hvor skal luften komme fra?

Og som det er skrevet ovenfor, så vil jeg også hellere have at der er et fornuftigt naturligt luftskifte, især om sommeren

 • 4
 • 3

Det er misforstået at et hus ikke må være utæt, det skal bare være gennem ventilationanlægget så man for varmegenvindeingen. Så en emhætte vil virke. Den kan godt lade sig gøre at opfylde tæthedskravene, problemet er at mange håndværker i årevis har være vant til at sjuske da det ikke bliver opdaget. Men det er meget vigtigt at man er omhyggelig med tætning af dampspærre. Det er fedt at bo i et hus hvor man ikke kan mærke om det storme uden for. Igen steder med træk, du kan side ved et skort vinduesparti uden at mærke kulde. Men det er vigtig at man tænker på solvarme indstråling om sommeren. Derfor har vi inden direkte sydvendte vinduer. Man skal til at tænke på markiser til vinduerne. Jeg boende engang i en taglejlighed hvor det ikke var til at holde ud om sommeren, men efter at vi fik monteret udvendige rullemarkiser på alle vores velux-vinduer faldt indetemperaturen kraftig. De kan vel klart anbefales og virke lang bedre en indvendige persienner.

 • 5
 • 1

Byggede i 2012 et enfamiliehus efter BR10. Fulgte byggeriet dagligt og en del steder, hvor jeg ikke var tilfreds med samlinger, gennemføringer og fugearbejdet generelt greb jeg selv værktøjet. Resultatet blev en tæthed der opfylder BR20 kravet. Hvad der var sket, hvis jeg ikke havde gjort noget selv, kan man kun gætte på, men min oplevelse ud fra eget byggeri er, at håndværkerne ikke var så nøjeregnende som de måske burde være.

 • 3
 • 0

Der kommer naturligvis luft ind, hvis man har varmegenvinding, men der er mange huse der har fjernvarme, og så har de nødvendigvis ikke varmegenvinding.

Og varmegenvinding via en masse kanaler på loftet, kan om nogle år være årsag til bakterier og andre ting der kan komme ind. Kanalerne er jo ikke sådan lige at holde rene over årene. Så det vil jeg ikke satse på at have i et hus jeg boede i. Jeg har observeret i huse (et par år gamle) hvor jeg har været på besøg, at der er lidt mørkere rundt om luftindtagene, - hvorfor mon!

Jeg har set helt nye huse, her i Middelfart, med enorme glas"vægge" (i to etager) mod syd, de er rene akvarier at se på udefra, idet alt er synligt. De er helt nye og ikke solgt endnu. Jeg ville nødigt bo i disse en sommerdag med sol, det er umuligt at lave en udvendig solafskærmning, sådan som de er bygget!

 • 6
 • 1

Men det er meget vigtigt at man er omhyggelig med tætning af dampspærre.

Ja, nu har mange nok selv prøvet at lægge dampspærre, og at lægge det korrekt på trælse steder er nærmest umuligt. Personligt måtte jeg give op.

Der må være en anden måde at designe et familiehus på, så man stadig kan opfylde moderne miljøkrav, selvom man kommer til at tabe en hobbykniv ned på dampspærren og lave et lille hul. Mere fejltolerance og mindre krav til byggepræcision.

Ellers skal vi altså ud i at have robotter til at bygge husene.

 • 5
 • 0

For mig virker det som om man vil have folk til at bo i en plastikpose.

Med teknikrum, der ikke er isoleret mod jordgasser, fylder man huset, med det man ellers har prøvet at få ud af huset!

Jeg tror vi vil se at mange huse i fremtiden, bliver så usunde, at bo i, at folk der bor i dem, oftere har allergi eller andre sygdomme på grund af for tætte huse, med genwex.

 • 2
 • 2

det er mildt sagt en lidt forhastet konklusion at drage, at hvis det hus du boede i var dårligt, så må alle lavenergihuse være dårlige... :-)

Det er velkendt fra de første lavenergiboliger at man skal være påpasselig med at tænke skyggevirkning og/eller solafskærmning samt muligheden fortilstrækkelig udluftning om sommeren ind i designet af nye boliger. Af samme grund blev der for et par år siden indført krav om beregning af temperaturniveauet ved design af nye lavenergiboliger og forhåbentlig medfører det at problemet bliver begrænset væsentligt fremover

Mvh morten

 • 2
 • 0

Du bliver altså lige nødt til at uddybe hvorfor fjernvarme udelukker varmegenvindig... :-)

Skal man så målrettet undgå at spare på energien hvis man bygger i fjernvarmeområder?

Mvh morten

 • 4
 • 0

I princippet kan du ikke få din ibrugtagningstilladelse og entreprenøren kan derfor ikke aflevere byggeriet og få sine penge. I praksis tvivler jeg dog på at kommunen skulle ønske at forhindre dig, som privatperson, i at flytte ind (og hvordan skulle de også gøre det i praksis?)

Hvis huset ermeget mere utæt end krævet er deti øvrigt ikke få provent ekstra der ryger på varmeregningen

Mvh morten

 • 1
 • 0

Når det nu er ca 80% af alle bygningerne der faktisk lever op til kravene har jeg svært ved at forstå hvordan du kan konkludere at kravene er urealistiske og alt for svære at overholde.

Som nævnt skyldes de sidste 20% formentlig primært sjusk - ikke at kravene er umulige at overholde.

Hvis man på samme måde kontrolmålte en masse andre ting i byggesektoren fx indregulering af varme/ventilation, korrekt fald på gulve osv, tror jeg at man mange steder ville finde en væsentligt større fejlprocent.

Hvis man ikke udfærte kontrolmålinger ville fejlprocenten formentlig være væsentligt højere - tillid er godt men kontrol er bedre! ;-)

PS: jeg er til gengæld meget spændt på om alle nybyggerierne stadigvæk er lige så tætte om 5, 10 og 15 år eller om dampspærretape mv begynder at slippe med tiden...

Mvh morten

 • 1
 • 0

Det er da også fint nok at huset kan leve op til tæthed når det er nybygget men dagen efter når første billede er hængt på og sømmet er gået igennem væggen så kan det ikke overholde reglerne.

Det holder så ikke i virkeligheden, for her hjælper den høje isoleringstykkelse: Dampspærren må ikke ligge længere inde i konstruktionen end 1 tredjedel af den samlede isoleringstykkelse.

Man sætter netop ikke ikke dampspærren lige bag gipspladerne. Og med 1/3 ind til dampspærren kan man ligge kabler/rør netop i en dybde der er mindre og undgå gennemføringer i dampspærren. Så det er både en fordel når man bygger huset og i husets senere brug.

 • 0
 • 1

Du bliver altså lige nødt til at uddybe hvorfor fjernvarme udelukker varmegenvindig... :-)

Skal man så målrettet undgå at spare på energien hvis man bygger i fjernvarmeområder?

@Morten Selvfølgelig kan man lave varmegenvinding ved fjernvarme. Om det er rentabelt må en beregning vise. Om det i det hele taget er rentabelt og man sparer energi med lavenergihuse er imidlertid tvivlsomt set i en livstidscyklus http://www.ytong.dk/dk/content/multipor_in... Se afs 7.4.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten