Hvert femte energivenlige nybyggeri dumper på tæthed
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Hvert femte energivenlige nybyggeri dumper på tæthed

En rundringning foretaget af Bygtek viser, at 70 procent af nye energivenlige huse allerede opføres efter de strengere 2015-regler.

Alligevel tyder noget ifølge Bygtek på, at firmaerne ikke kan overholde dem.

20 procent, der dumper på kravene, er alt for meget set i lyset af, at reglerne fra 1. juli overgår fra at være en anbefaling til at være lovkrav. Du kan simpelthen ikke aflevere et hus, der ikke består den fastsatte værdi, siger Lars Due, der har været med til at udvikle Duko-klassificeringen, der fastsætter tætheden i dampspærrer.

Sjusk og rod

Hos firmaet Jysk Trykprøvning, der tester tætheden af nybyggerier, kan man godt genkende tendensen.

Firmaet udførte sidste år 259 tæthedsmålinger af større byggerier. Disse større byggerier har med deres mange kubikmeter indendørsluft nemmere ved at klare sig godt i en tryktest.

Alligevel dumpede 20 procent.

»20 procent er meget, men det er ikke, fordi de ikke kan bygge tæt. Byggefirmaerne ved godt, at hvis de skal bygge efter 2015-kravene, så skal de være mere omhyggelige, og det er de fleste ved at styre sig ind på. Men der er også nogen, som virkelig skal vågne op. Primært dem, der sjusker og roder,« siger Vivi Gilsager, der er formand for brancheforeningen Klimaskærm.

Små fremskridt

Hos Dansk Bygningsrådgivning, der sidste år udførte 120 tæthedsmålinger, oplever indehaver Kurt Lynge Christensen dog, at der er sket fremskridt:

»Håndværkere har efterhånden forstået, at man skal klemme ballerne sammen, når man arbejder med tætte konstruktioner. Men sidste år var der stadig enkelte, der dumpede på de gamle krav, og cirka 15 procent, der ikke klarer de nye 2015-krav.«

Han fortæller, at det ser endnu værre ud for de selskaber, der forsøger at bygge efter de superskrappe 2020-krav.

»Her er der for alvor mange, der brænder fingrene. Det er sådan set forståeligt nok, for skal man have så meget isolering, skal man lave en masse gennemføring,« siger Kurt Lynge Christensen.

Kræver god planlægning

Jo flere gennemføringer der er, desto bedre skal byggeriet planlægges helt op på designniveau.

»Det kræver seriøs planlægning at bygge efter 2020-kravene. For er der utætheder i huset, får man et varmetab, som varmeanlægget ikke er dimensioneret efter. På den måde står man med et superlavenergihus, man ikke kan varme op, når det blæser,« fortæller Lars Due.

Er vi ikke ude i nu, at vi snart skal have NASA til at bygge husene for os med samme tolerancer som en rumstation?

Skal huset rives ned og bygges på ny, hvis der bliver en skade på det, f.eks. stormskade?

Det lyder helt forkert at bygge boliger på den måde.

  • 12
  • 4

Helt enig. Her har man lavet regler der på papiret ser fine ud, virkeligheden er så at de kun lige kan eller faktisk slet ikke kan holde når de møder virkeligheden.
Det er da også fint nok at huset kan leve op til tæthed når det er nybygget men dagen efter når første billede er hængt på og sømmet er gået igennem væggen så kan det ikke overholde reglerne.
Man kan så mene at brugeren af bygningen skal omskoles eller man kunne også se på om reglerne virkelig kan tåle mødet virkeligheden. Jeg ser det mere som om at reglerne har fokuseret på en enkelt ting og nu bliver det meget svært og dyrt/besværligt at overholde dem, ganske som at reducere vægten i en rum raket man kan vælge at bruge voldsomme summer på at fjerne de sidste gram eller bygge raketten lidt kraftigere for få ekstra penge.

  • 7
  • 3