Hvert år bliver 430 ingeniører iværksættere

Selvstændige ingeniører skaber stor værdi for Danmark. Sådan lyder konklusionen på en ny Rambøll-analyse, som Engineer the future i dag fremlægger på en iværksætter-konference i Esbjerg.

I perioden 1994-2012 har 8.182 ingeniører således etableret egen virksomhed - svarende til gennemsnitligt 430 nye selvstændige om året.

Følg med på Jobfinder og se hvilke firmaer, der søger nye folk.

I 2012 eksisterede knap 40 procent af virksomederne fortsat, og tilsammen beskæftigede de 7.200 mennesker og omsatte for næsten 15 milliarder kroner.

Omtrent 95 procent af de ingeniører, som blev selvstændige i perioden, var mænd.

Ingeniører slår humanister på iværksætteri

Den nye analyse viser også, at nyuddannede ingeniører scorer højt på iværksætteri i forhold til andre uddannelsesretninger. Således etablerede 15 procent af de dimitterende ingeniører i perioden 2001-2012 egen virksomhed. Det er en noget højere andel end kandidater fra samfundsvidenskabelige og humanistiske uddannelser, hvor de tilsvarende tal er henholdsvis 10 og 2 procent.

Tallene glæder Frida Frost, formand for Ingeniørforeningen, IDA, og bestyrelsesformand for Engineer the future:

»At så mange ingeniører vælger livet som iværksætter, og at de til og med klarer sig så godt, både hvad angår skabelse af nye job og på eksportsiden, dokumenterer blot, hvor vigtigt det er for Danmark, at flere unge vælger naturvidenskabelige eller teknisk videnskabelige uddannelser,« siger hun.

Finansminister Bjarne Corydon vil kommentere resultaterne af analysen på iværksætter-konferencen, der finder sted mandag hos Aalborg Universitet i Esbjerg.

Ved samme lejlighed vil en række iværksætter-virksomheder præsentere deres produkter.

Rådgivning og udvikling topper

43 procent af de nyetablerede virksomheder opererede i øvrigt inden for 'erhvervsservice', som blandt andet dækker over rådgivende ingeniører samt forskning og udvikling generelt. 24 procent beskæftigede sig med information og kommunikation, herunder telekommunikation og konsulentvirksomhed, mens 7 procent opererede inden for industri og forsyningsvirksomhed.

'Samfundsværdien af nystartede ingeniørvirksomeder 1994-2012', som analysen officielt hedder, er baseret på data fra blandt andet Danmarks Statistiks Iværksætterdatabase og Uddannelsesstatistikken.