Hver tredje kommune sylter planer for ekstremregn og stormflod

Alle danske kommuner skal inden udgangen af 2013 havde en handleplan for, hvordan de sikrer byer mod fremtidens klimaforandringer som eksempelvis de voldsomme regnskyl, der har plaget Danmark de senere år.

Men 38 kommuner når det ikke og sender først planerne i høring i første og andet kvartal af 2014. Det fremgår af et digitalt kort, som miljøminister, Ida Auken netop har offentliggjort.

Det er ikke kun de små kommuner, som er bagefter. Opgørelsen udpeger blandt andet Aarhus og Herning, der først sender deres planer i høring næste år.

Kun 14 planer har indtil videre været i høring indtil videre. Oven på på dagens status siger miljøminister Ida Auken (SF) i en pressemeddelelse, at kommunerne har knoklet for klimatilpasningen.

»Det har været en kæmpe øvelse, som kommunerne har taget imod med åbne arme. Mange kommuner har lavet endnu større stykke arbejde, end der var lagt op til.«

Og til forsinkelserne, siger hun:

»Jeg vil ikke være politimand over for de kommuner, som er en smule forsinkede. Det vigtigste er, at alle er med.«

Kommunerne har ansvaret for at planlægge og bygge den infrastruktur, der skal til for at håndtere det fremtidens ekstreme vejr. Dog har der under Miljøministeriet været nedsat et rejsehold, som har vejledt kommunerne i at samarbejde og udarbejde handlingsplanerne.

Rejseholdet takker nu af, efter at det siden 2012 har været på besøg i to tredjedele af kommunerne.

Her er oversigten over, hvor langt de enkelte kommuner er med deres planer for klimatilpasning. Den stammer fra klimatilpasning.dk, som Naturstyrelsen driver. Illustration: klimatilpasning.dk
Emner : Klima
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Når det kaldes en klimatilpasningsplan vil de fleste sikkert tænke at det er noget med CO2 og 30 år, og det kan man ikke fortænke dem i. At mange kommuner så har problemer nok med det nuværende vejr og deres afledning af vand, det kan jo let overses i det lange perspektiv, der rækker langt ud over de normale 4 år. Mange af de nuværende problemer skyldes jo, at der er sket en voldsom udbygning med deraf voldsommere pres på den tilknyttede vandafledning. Var kloaksystemerne blevet udvidet med udbygningerne, havde man sikkert ikke haft så mange problemer, heller ikke hvis man havde undgået bebyggelser i diverse moseområder eller lavtliggende områder. Urbanisering har nok stresset vandafledningen mere end nok så megen klimaændring.

 • 0
 • 0

Når nogen er forsinkede? De kommer vel med!

Jeg bemærkede, at der er et (tilfældigt) sammentræf i mellem en god del kommuner, der her for nylig fik "glæde af" oversvømmelsen i de indre danske farvande, herunder min egen. Jeg var ude at tage billeder, da vandet var faldende, men der har været 1.47 m over normalt højvande, (DMIś tal) dvs da jeg var ude- var der pludselig hav langt ind i landet (om lørdagen), det har vi ikke prøvet før- i nyere tid.

Det tror, jeg ikke rigtigt kommunen kan og vil gøre noget ved, det er en chance folk tager- når de bygger sommerhuse/nyt hus på eksisterende grund- selv den gamle gård ude ved stranden, havde da fået havedam i forhaven. Men de havde da heldigvis fået hestene op i en højtbeliggende fold. Alt det i landdrevne lå lige op til el-hegnet. Så højt gik det.

Klinterne i vindretningen- og stranden nedenfor var tydeligt gnavet i- af stormen- klinten er omlejret moræne- med flintesten- og flyvesandsaflejringer- og hård som cement. Men den slags vejr, kan den ikke holde til- der lå mange flintesten- og nedfalden muldjord og nogen småtræer med meterlange rødder- havde også måttet opgive ævred.

Mvh Tine- der var overrasket- men der er stærke kræfter i hav og vind Vores postkasse blæste faktisk skæv! Men der kan man bare se.... Det tror, jeg nu ikke, kommunen vil forebygge! ;-)

 • 0
 • 0

Så vidt jeg kan se, er der ingen kommuner, der sylter planerne. Alle (måske undtagen Læsø) ser ud til at have en plan til høring i løbet af et halvt år.

 • 0
 • 0

Er det syltning, hvis man er 3 eller 6 måneder forsinket? Det er ærligt talt en tåbelig overskrift, der slet ikke er dækkende for situationen.

Det overrasker måske Ingeniørens netredaktør, men bag disse planer gemmer sig faktisk en del hardcore ingeniørarbejde. Man kan ikke bare skrive en fristil, hvis der mangler noget.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten