Hver fjerde kinesiske vindmølle står stille

19. december 2011 kl. 06:089
Hver fjerde kinesiske vindmølle står stille
Illustration: Lanzhou Electric Co..
Underdimensioneret infrastruktur og trægt bureaukrati bremser udbygningen af vindenergi i verdens mest CO2-udledende nation.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vindmølleparker med en samlet kapacitet på 26 GW står ubrugte hen i den nordlige del af Kina efter flere års massiv udbygning af landets vindenergi. Men samtidig er der i landets centrale og østlige regioner en udtalt mangel på strøm, svarende på en ekstra kapacitet på 30 GW.

Årsagen er Kinas underdimensionerede infrastruktur og alt andet end underdimensionerede bureaukrati, der står i vejen for, at landet kan nå sit mål om 100 GW vindkraftkapacitet i 2015 og 150 GW i 2020. Allerede i dag er Kina med 57 GW installeret kapacitet verdens største vindmølleland.

Hvis de mål skal nås, skal Kina først have løst en række massive logistiske problemer, forklarer cand.mag. i kinesisk fra Københavns Universitet Nis Grünberg, der netop har skrevet speciale om vedvarende energi i Kina.

Kinas nordlige Gansu har i dag en vindkapacitet på 5,5 GW, men er kun forbundet med det øvrige Kina via en korridor med en kapacitet på 700 MW, og derfor må vindmøller ofte tages ud af drift, fordi der ikke er afsætning for strømmen. (Foto: Lanzhou Electric Co.) Illustration: Lanzhou Electric Co..

Lukket ned om vinteren

Et godt eksempel er Indre Mongoliet, der med 6,5 GW er den region i Kina, der har den største installerede vindkraftkapacitet. Mens vindkraft på landsplan dækker omkring fire procent af den samlede el-produktion, står vindindustrien i Indre Mongoliet på gode dage for op til 18,7 procent af regionens elforsyning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Imidlertid må producenterne ofte tage møller ud af drift pga. overbelastning af nettet, og enkelte parker kører med en udnyttelsesprocent på blot 60. Om vinteren bliver vindparkerne næsten lukket ned, da det lokale energiselskab fortrækker at bruge traditionelle kraftvarmeværker til at generere elektricitet og fjernvarme. Ifølge en rapport fra det kinesiske energiråd (CEC) stod en tredjedel af alle Kinas vindmøller stille i februar 2011.

Ligesom andre nordlige vindkraftcentre mangler Indre Mongoliet imidlertid infrastrukturen til at udnytte den overskydende kapacitet, og højspændingskorridorer til det øvrige Kina er stadig kun i planlægningsfasen.

Lokal overproduktion

En anden vigtig faktor bag ineffektiviteten er ifølge Nis Grünberg den måde, det kinesiske partiapparat er skruet sammen på.

»Borgmestre og partisekretærers chancer for forfremmelse afhænger af, hvordan de præsterer på områder som økonomisk vækst og social stabilitet her og nu - ikke på hvor velgennemtænkte deres politik er på lang sigt,« fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nis Grünberg fremhæver blandt andet den nordlige Gansu-provins, der har været præget af stagnation og fraflytning siden et olieeventyr ebbede ud i halvfemserne. Her så lokalpolitikere tilskudsmulighederne til grøn energi som en mulighed for at føre socialpolitik. Provinsen fik godkendt flere store vindmølleparkprojekter, blandt andet en 10 GW-vindpark.

Imidlertid er parken forbundet med det øvrige Kina via en korridor med en kapacitet på kun 700 MW. Gansu har i dag en vindkapacitet på 5,5 GW, et tal der forventes at stige til 40 GW i 2020. Provinsens eget elforbrug var i 2010 kun på 9,5 GW - et forbrug som let kan dækkes af traditionelle varmekraftværker fyret med billigt lokalt kul.

Resultatet er, at kun 68 procent af provinsens vindmøller sidste år konstant leverede strøm til nettet. Ifølge det kinesiske nyhedsbureau Xinhua vil de højspændingsledninger, der for tiden er under opførelse, og som kan lede vindenergien til byerne i øst og sydøst, kun få en kapacitet på 3,3 GW. Situationen kompliceres yderligere af, at de regionale forsyningsselskaber indtil nu ikke har haft fælles standarder, såkaldte grid codes, understreger Nis Grünberg.

Fælles standard på vej

Der er dog lys forude. Inden for de kommende måneder forventes de kinesiske myndigheder at lancere en fælles grid code, gældende for hele Kina, forklarer Jens Birk, senioringeniør på den kinesiske vindmølleproducent Envisions udviklingskontor i Silkeborg.

Generelt menes den nye fælles standard at ligge meget tæt op af den tyske grid code med krav om, at vindmøllerne skal være udstyret med såkaldt LVRT-teknologi (low-voltage ride through, red.), som sikrer, at de ikke sætter ud, hvis spændingen falder.

Den nye standard er blevet til med bistand fra en række europæiske firmaer og institutioner, blandt andet Balslev, Risø, Energinet.dk, Dong og Aalborg Universitet. Ifølge Jens Birk kan den sammen med massive investeringer i højspændingskorridorer være med til at gøre vindenergi til et stabiliserende element i den kinesiske energiforsyning.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
20. december 2011 kl. 01:08

Underdimensioneret infrastruktur og trægt bureaukrati

Jeg har endnu tilgode at se den infrastruktur kineserne ikke kan realisere!

Jeg nævner lige:

  • Three Gorges Dam.
  • De 3 største HVDC-forbindelser i verden.
  • 53.000 km motorvej indviet siden 1990.
  • ca 1 ny bro på over 30 km indviet næsten hvert år.
  • Maglev baner, som tyskerne ikke selv formåede at realisere.
  • ca 1 ny atomreaktor i 1,3-1,9 GW- tilsluttet ca hvert år, fra nu af.
  • Verdens suverænt største og hurtigste udbygning af vindkraft og andet VE.
  • O.s.v., o.s.v., o.s.v....

Jeg er sikker på at også de elkabler der viser sig nødvendige med udbygningen, de skal også nok komme, større og hurtigere end set noget andet sted i verden.

Jeg synes derfor hellere vi skulle feje foran eget glashus, og fokusere på de kabelforbindelser VI SELV står og mangler.

Mens opførelsen af Anholt ikke kunne gå hurtigt nok, så løber vores gamle underdimensionerede kabelforbindelser fra DK-vest til Norge og Sverige, tør for kapacitet op imod 80% af tiden, når de da ikke ligefrem falder ud.

Det sidste fungerende af disse kabler, blev anlagt samtidig med at Kineserne anlagde deres første km motorvej!

8
19. december 2011 kl. 20:13

at møllerne ikke kører er udtryk for nogle økonomiske mekanismer i Kina.

Med lidt teknisk indsigt vil man mene, det skyldes manglende muligheder for at distribuere energien og anvende den.

7
19. december 2011 kl. 17:51

Da loven kun kræver ejerskab er vindkraft, er den mange steder blevet et papirprojekt der blot skal opfylde legislative krav. Kapaciteten træder ikke i brug pga. de foroven nævnte grunde, men også bureaukratisk taktik og billig kulkraft kan være grunden.

Mao - at møllerne ikke kører er udtryk for nogle økonomiske mekanismer i Kina. Gad vide hvor mange andre investeringer der er i Kina som ikke giver afkast. BNP stiger 10% om året siger man. Men hvad får de for pengene?

6
19. december 2011 kl. 17:44

Det er en naturlig tilstand for vedvarende energi.

Det er da også en naturlig tilstand for fossil/atomenergi at ligge ørkesløst hen på lager.

Der er da ingen som ikke fatter at vinden skifter og at vi har nat og dag. Hvis man partout vil have at VE skal agere ligesom depotbrændsler (udvinding-lager-afbrænding-slagge), ja så duer VE ikke.

Men vil man det? Nøglen er vel at kunne levere energi i forhold til efterspørgsel - uden slagge. Det kræver andre teknologier end kul og akraftværker. Lo and behold! Og hvad så? Står det skrevet nogen steder at vi ikke kan udvikle andre teknologier som kan løse opgaven.

Hvad man kan sige er at d'herrer med den opgivende attitude ikke kommer til at spille en rolle i overgangen til VE. Sov godt imens!

Mvh til Kinas VE - vel, om ikke andet så bidrager deres stillestående møller jo til BNP. Det er jo meget vigtigt - spørg vores politikere.

5
19. december 2011 kl. 15:52

Det er en naturlig tilstand for vedvarende energi. En stor del af tiden kan den ikke drives med fuld effekt. Se også PHK's årslange solcelle resultater.

Helt galt går det så, hvis man installere mere "vedvarende" effekt end man kan bruge hele tiden (momentant).

Løsningen kan være et tilpasset forbrug (rationering og gratis strøm af og til) eller tilstrækkelige energimagasiner.

Vandkraften har delvis lykkets med begge dele, men overløbene er til stadighed (lige nu) omfattende. Strandene ved vores søer er helt væk nu, og vi finder ingen is, hilser Tyge

4
19. december 2011 kl. 14:32

Det er kernen at mange møller står uden nettilslutning. Årsagene hertil kan dog være meget forskellige. Som Jesper skriver er der en del strukturelle problemer (manglende net kapacitet) og mere umiddelbare tekniske spørgsmål (bl. a. grid codes). Beijing arbejder hårdt på at løse disse problemer ved at investere massivt i strømnettet (500 milliarder RMB!), og ved at vedtage stribevis af nye tekniske standards. På trods af det, er der fortsat mange møller der star hen uden tilslutning til nettet. Grunden hertil er også tit (og ikke nævnt i artiklen), at de store Kinesiske el-firmaer, de såkaldte "5 generation giants", per lovgivning er forpligtet til at "eje" henholdsvis 3% og 8% af deres samlede kapacitet i form af vedvarende energi i 2010 og 2020. Men vindmøller som det billigste valg, er det her man har set mest inversteringer. Da loven kun kræver ejerskab er vindkraft, er den mange steder blevet et papirprojekt der blot skal opfylde legislative krav. Kapaciteten træder ikke i brug pga. de foroven nævnte grunde, men også bureaukratisk taktik og billig kulkraft kan være grunden. På trods af af Beijing i 2009 har indført nye regulativer (f.x. i form af bøder for ikke tilsluttet grøn kapacitet) der skal fremme brugen af bygget kapacitet, har loven ikke tænder nok, især på lokalt plan.

3
19. december 2011 kl. 11:30

Hver fjerde kinesiske vindmølle står stille

står der, og senere oplyses:

Vindmølleparker med en samlet kapacitet på 26 GW står ubrugte hen...

  • så 'kernen' er måske, at en del af dem overhovedet ikke er tilsluttet noget [b]net[/b]!?:

Jeg har tidligere omtalt et indslag i DR TV, der viste et område med et større antal vejrmöller - af kinesisk fabrikat, men betalt med dansk 'klimaflad' ('CDM'); pointen var, at de opstillede möller var til betydelig gene for områdets bønder, samtidigt med at ingen af dem ('endnu'??) var 'koblet op'! :)

2
19. december 2011 kl. 11:15

Om vinteren bliver vindparkerne næsten lukket ned, da det lokale energiselskab fortrækker at bruge traditionelle kraftvarmeværker til at generere elektricitet og fjernvarme. Ifølge en rapport fra det kinesiske energiråd (CEC) stod en tredjedel af alle Kinas vindmøller stille i februar 2011.

Nu har de været så fornuftige at lave kraftvarme, og det betyder så at der er for meget el når varmeforbruget er stort. Det er jo de samme problemer vi har herhjemme. Over et helt år passer varme og el faktisk godt sammen i en husholdning, 15MWh varme og 4MWh el, men på daglig basis er der ikke balance. Varmeforbruget varierer hen over året fra 0.2kW om sommeren til 5kW om vinteren. El-forbruget er mere konstant men varierer meget dagligt mellem 0.1kW til ca 5kW. Det kan ikke gå op uden værker der dels laver ren varme eller ren el for at balancere det.

1
19. december 2011 kl. 10:54

som man HÅBER kommer til at virke.

Her i Danmark kommer vi jo snart til at opleve, hvad det betyder med manglende elektrisk infrastruktur. Desværre bliver politikerne og efterløberne først klogere, når de har 'spist' "skaden". Af skade bliver man klog!!!

Få nu givet nettet en gang "viagra" (som afløses af ultralyd) - det skal være 'stift' og energien skal kunne sparkes rundt som HVDC uden de voldsomme AC-tab.

Se at få gennemtænkt energilagringsproblematikken (uden elbiler). Hvor stor produktion skal der være af brint til naturgasnettet og hvordan skal energien indopereres - brændværdien må ikke forskubbes, så går det galt i gaskedlerne hos forbrugerne. Vi har ikke brug for en politik, hvor man skal tvinges til at investere i nye gasfyr på grund af en tåbelig politisk beslutning.

Hvordan klarer man spidslastproblematikken uden kulkraft??? Kan naturgasnettet klare at overtage al spidslast når vi skal kunne holde varmen i boligerne med en iskold vinter.