Hver femte minkfarm er nu inficeret med svine-MRSA

Illustration: Polfoto

Mere end hver femte minkfarm, 11 ud af 50, har nu antibiotikaresistente bakterier i stalden. Det afslører de prøver, som Fødevarestyrelsen har taget i løbet af andet halvår sidste år.

Fødevarestyrelsen fandt MRSA-bakterier i eller på mink i 8 af farmene. Bakterierne var af den type, CC398, som har inficeret næsten 7 ud af 10 svinestalde.

Ingen landmænd fik dog mere end en enkelt positiv prøve blandt sine mink, selv om der blev taget flere prøver på hvert landbrug. På 4 af farmene var der MRSA i minkenes foder, som bl.a. indeholder svinekød. En enkelt landmand havde både en positiv mink- og foderprøve.

Over 17 millioner mink

Svine-MRSA har i forvejen spredt sig fra staldene til mennesker. Danmark er i en særlig situation, fordi svineopdrættet på 30 millioner grise årligt er i særklasse stort set i forhold til befolkningen herhjemme.

Læs også: Resistente bakterier i to tredjedele af de danske svinefarme

Den danske minkavl er også i særklasse på verdensplan. Danmark opdrætter som verdens største producent over 17 millioner mink årligt på omkring 1.400 farme.

Hidtil er svine-MRSA-epidemien gået stort set uden om minkfarmene. Dansk Pelsdyravlerforening har selv taget prøver i mink uden at finde spor af MRSA. Det er kun konstateret i syge mink, som er blevet tjekket, når de er kommet til undersøgelse på DTU.

I Fødevarestyrelsen tror Stig Mellergaard, souschef for fødevaresundhed, dog ikke på, at svine-MRSA står over for samme opblomstring i minkstaldene, som de seneste knap ti år har budt på hos svinebønderne.

Teori: Minkene er slet ikke smittet

Hans foreløbig teori er, at minkene ikke selv bliver inficeret af bakterien. De bærer udelukkende rundt på den, fordi de får den med foderet. Mink spiser blandt andet luftrør fra svin, hvor MRSA-bakterierne koncentrerer sig.

»Hvis MRSA havde sat sig fast som infektion, burde der have været betydeligt mere MRSA blandt minkene, end vi har fundet. Så havde det spredt sig mere,« siger Stig Mellergaard.

Læs også: Professor: MRSA-handlingsplan strider mod den mest elementære viden

Han understreger dog, at der endnu kun er tale om en hypotese. Fødevarestyrelsen vil i den kommende tid drøfte med danske forskere, hvordan det kan testes, om mink kun er kontaminerede af deres foder og ikke smittet med svine-MRSA.

Syge mink havde MRSA-bakterier

Tidligere har DTU testet 32 grupper af mink, som var døde af andre sygdomme, for svine-MRSA. Af dem blev cirka hver tredje testet positiv for den resistente bakterie.

Læs også: DTU: Nu har danske mink også fået svine-MRSA

Også det kan dog ifølge Stig Mellergaard skyldes, hvad de syge mink spiste, inden de døde.

Minkavlere: MRSA er ikke et voldsomt problem

Organisationen Danske Minkavlere ser ikke MRSA som et stort problem for de danske minkopdrættere.

»De nye fund fra sidste efterår viser en bredere tilstedeværelse af MRSA, end vi hidtil har set. Vi skal være mere opmærksomme i det daglige arbejde, men intet tyder på, at vi står med et voldsomt MRSA-problem i vores minkproduktion,« siger forskningschef Peter Foged Larsen.

Danske Minkavlere skriver i en pressemeddelelse, at foreningen nu iværksætter 'et informationsberedskab', som den allerede forberedte for et år siden for det tilfælde, at der ville blive fundet MRSA i mink. Det handler om hygiejne for de medarbejdere, som håndterer mink og foder, og bygger på samme principper, som handlingsplanen for at nedbringe MRSA i svinestaldene.

Læs også: Fødevareeksperter: Regeringens MRSA-plan er for uambitiøs

Ingeniøren har fået materialet med de seneste undersøgelser af MRSA af journalisterne Kjeld Hansen og Nils Mulvad. De skriver blandt andet for Åbenhedstinget og Investigative Reporting Denmark.

De to journalister trak sig i januar sejrrigt ud af et årelangt retsopgør med Fødevarestyrelsen og brancheorganisationen Landbrug og Fødevarer, der anlagde sagen for at forhindre detaljer fra MRSA-screeningerne i at blive offentliggjort.

Læs også: Højesteret: Landbrug med MRSA skal udleveres

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"Mink spiser blandt andet luftrør fra svin, hvor MRSA-bakterierne koncentrerer sig."

Så bør det jo være uundgåeligt at der kommer en smitte, med mindre foderet steriliseres på en eller anden effektiv måde.

Derfor kan der være noget om at minkene slet ikke er smittede/modtagelige for smitte, da der jo ellers er et masssivt smittepres.

  • 1
  • 0

Nu er der jo nogen der passer dyrene, så er det lidt en-øjet kun at kigge på mink-foderet. Foderet bliver netop varmebehandlet. Men der har før været stillet spørgsmål til foderet der importeres, dog mht. salmonella. http://webarkiv.ft.dk/?/samling/19981/spor...

Dog er der fra minkavlernes side fokus på netop sundheden hos dyrene, da det kun er sunde dyr der har en sund pels. Derfor handlingsplanen som for svinestaldene.

  • 0
  • 2

Forkortelsen står for Methicillin Resistent Staphylococcus Aureus. Den kan bekæmpes med en række andre antibiotika og alle skrækscenarier kan aflyses, for udover andre antibiotika end methicillin findes der midler, som kan blokere resistensen - de såkaldte non-antibiotika.

Det lader til at de pylrede fynboer ikke har aflyst alle skrækscenarier. http://ekstern.infonet.regionsyddanmark.dk...

Der er vel ingen der tror vi alle skal dø af MRSA i en dystopisk fremtid. Problemet er at MRSA kommer til at koste i sundhedsvæsenet og i sygemeldinger. Min tidligere kollega, fik samlet en MRSA op. 6 måneders sygemelding, 1 fyreseddel og 14 måneders offentlig forsørgelse senere må vi nok erkende, at der skal en del billig flæskefars til at få den forretning til at gå lige op

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten