Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Hver femte kinesiske fødevare er lige til skraldespanden

Kineserne løber en stor risiko, hver gang de i supermarkedet langer ud efter en dåse ananas eller et stykke legetøj produceret i deres eget land.

Hele 19,1 procent af de kinesiske fødevarer og forbrugsgoder opfylder ikke kvalitetskravene. Enten er den gal med sikkerheden, eller også er kvaliteten rystende ringe.

Det viser en undersøgelse fra det statslige kinesiske kvalitetstilsyn, skriver avisen Washington Post.

Værst står det til med fødevarerne og i særdeleshed tørret fisk og konserveret frugt. I de fleste tilfælde stammer de kritisable produkter fra foretagender med under ti ansatte, oplyser undersøgelsen.

Tandpasta med kølervæske-kemikalie

Ifølge kvalitetstilsynet er de varer, som kineserne sender ud af landet til eksport, kun i sjældne tilfælde lige så ringe, som hvad folkerepublikkens egne borgere spises af med. Men når kvaliteten svigter, kan det være grelt nok.

Sidste måned fandt myndighederne i Canada falsk, kinesisk Colgate-tandpasta med diethylene glycol, der er et opløsningsmiddel, som bliver brugt i nogle former for kølervæske. Kemikaliet bliver også sommetider ulovligt brugt som en billig form for søde- og jævningsmiddel.

Tidligere på året viste det sig, at et legetøjstog var malet med blymaling, og proteinfoder fra det store rige indeholdt melamin, der ellers bruges til at lave køkkenredskaber af. Over 100 hunde og katte i Nordamerika døde efter at have indtaget foderet.

På den amerikanske Consumer Product Safety Commissions liste over produkter til børn, som er fjernet fra markedet, kommer de ti seneste syndere fra Kina.

Lægemiddel- og fødevarechef henrettet

Kina, som er verdens største eksportør af fødevarer og forbrugsgoder, har på egen vis allerede taget affære af de kritisable kvalitetsforhold. Tirsdag morgen meddelte republikkens nyhedsbureau Xinhua News Agency, at den tidligere chef for lægemiddel- og fødvarekontrol, Zheng Xiaoyu, var blevet henrettet.

Den 63-Zheng Xiayou blev dømt til døden tilbage i maj, efter det kom frem, at han havde taget imod bestikkelse for over 4,5 millioner kroner i sin tid som chef fra 1998 til 2005.

Dokumentation

Den amerikanske liste over tilbagekaldte produkter til børn