Hver anden svineavler har fejl i besætningen

I 2011 konstaterede Fødevarestyrelsen fejl i 205 ud af de i alt 402 besøg hos landets svineavlere. De mange fejl har ført til 277 indskærpelser, 111 påbud og 144 politianmeldelser. Og det er langt fra i orden, lyder det fra Fødevareminister Mette Gjerskov (S).

»Der er tale om overtrædelser af helt elementære dyrevelfærdsregler. Det må man kunne overholde,« siger Mette Gjerskov til EPN.dk

Men det er vigtigt også at se på, hvor mange grise der giver anledning til fejlene, lyder det fra Henrik Frandsen, svineavler og næstformand i Landbrug & Fødevarer. Han argumenterer for, at hvis man splitter tallene op i hvor mange grise der er baggrund for overtrædelserne, er der ikke tale om, at halvdelen af danske svin lider.

Tallet er en forbedring i forhold til 2010, hvor antallet af indskærpelser, påbud og politianmeldelser er faldet henholdsvis 18 procent, 36 procent og otte procent, skriver EPN.dk

Læs mere på EPN.dk

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Men det er jo heller ikke nemt, når det bedste man kan sige er, at det nok ikke er hver andet svin, der lider...

Ophævelsen af bopælspligten er nok en af de værste ting, der er sket for svinene. For så behøver svinebonden ikke være i nærheden af dyrene hele dagen, og kan hyre ukrainere til det hårde. Samtidig kan en evt. kone heller ikke give bonden en opsang om etik, for hun ser jo ikke forholdene.

Og svinebønder der ikke bor op og ned af deres gylletanke, er som regel også ret ligeglade med at få etableret flydelag.

Taberne er svinene, naboer til gylletanke og svinebønder, der rent faktisk forsøger at behandle naboer såvel som svin ordentligt.

  • 0
  • 0

Det var måske bedre at få jurister til at passe grise?

Vi agerer jo på disse tal. Det gør vi hvert år. Men man vil aldrig komme ned på et nul i sådan en kontrol. Jeg tror ikke, at det kan lade sig gøre. Men vi arbejder på at komme så tæt på nul som muligt,

siger næstformanden i Landbrug & Fødevarer.

Uden at komme ind på deltaljer i dette "stasi"-samfund, der agiteres for, mens de fleste vælger de billigste diskountvarer. Hvor mange promille af dyrene i besætningen der skal til for at få en anmærkning eller politianmeldelse savnes der information om. Eller gælder detektionsgrænsen også her?

Fødevare ministeren er imod alle fødevareproducenter, for hvornår har hun gjort noget for at lette byrder? Ekstra skrivebordsarbejde, for at tilgodese "rygklapperne" i egne rækker.

Der mangler krav om logik i lovgivningen, en forfatningsdomstol, for at komme lovsjusk til livs. Minnisterens evindelige chikane mod bønder, er ikke særligt konstruktivt. Her tænker jeg ikke kun på denne sag, men også 50 km-reglen som minnisteren absolut ikke vil udvide til 100 km(som vore nabolande).

  • 0
  • 0

som havde sygdom i trynen så de alle skule ha medicin, forstår ikke hvorfor man tillader det og ikke udskifter dyrene med raske

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten