Hvis du hiver en importeret kylling op af køledisken i supermarkedet, er der 50 procent risiko for, at den rummer resistente bakterier. Hvis det er en danskproduceret kylling, du vælger, er risikoen under 10 procent. Det viser nye tal fra Danmap-rapporten for 2010.
Rapporten fra det danske overvågningsprogram slår desuden fast, at bakterierne i det importerede fjerkræ er langt mere resistente over for antibiotika end dem, der findes i dansk fjerkræ.
Bakterierne, som ifølge Danmap-rapporten findes i det importerede fjerkræ, er blandt andet colibakterier, enterokokker og campylobacter. Bakterierne er resistente over for de bredspektrede antibiotika-cefalosporiner, og det giver ifølge seniorforsker Yvonne Agersø fra DTU Fødevareinstituttet god grund til bekymring.
»Den høje forekomst af resistens over for cefalosporiner og fluorokinoloner er foruroligende, fordi der er tale om resistens over for antibiotika, der er særlig vigtige til at behandle svære infektioner hos mennesker«, siger hun.
Udenlandsk kalkunkød kan være salmonellabombe
I 2010 var der ifølge Danmap-rapporten kun meget få tilfælde af salmonellapositive prøver fra dansk fjerkrækød. Ingen af de prøver indeholdt resistente salmonellabakterier.
I
importeret kyllingekød og importeret kalkunkød blev resistente salmonellabakterier fundet i henholdsvis 12 procent og 9 procent af partierne i 2010.
Importeret kalkunkød viste sig at have det højeste niveau af resistent salmonella. 93 procent af af alle salmonellaprøverne viste sig at være multiresistente, mens 2 procent af salmonellaprøverne viste sig at være resistente over for både cefalosporiner og fluorokinoloner.
»Resultaterne fra Danmap viser, at det importerede fjerkrækød udgør den største risiko for forbrugeren. Set i lyset af, at vi rejser mere ud i verden, og at kød og dyr bliver handlet over grænser, er vi nødt til at søge internationale løsninger på resistensproblemerne«, påpeger Yvonne Agersø.
Dokumentation
