Hver anden importkylling rummer resistente bakterier

6. september 2011 kl. 10:532
Forekomsten af bakterier, der er resistente over for antibiotika, er langt større i importeret fjerkræ end i dansk. Det viser nye tal fra overvågningsprogrammet Danmap.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvis du hiver en importeret kylling op af køledisken i supermarkedet, er der 50 procent risiko for, at den rummer resistente bakterier. Hvis det er en danskproduceret kylling, du vælger, er risikoen under 10 procent. Det viser nye tal fra Danmap-rapporten for 2010.

Rapporten fra det danske overvågningsprogram slår desuden fast, at bakterierne i det importerede fjerkræ er langt mere resistente over for antibiotika end dem, der findes i dansk fjerkræ.

Bakterierne, som ifølge Danmap-rapporten findes i det importerede fjerkræ, er blandt andet colibakterier, enterokokker og campylobacter. Bakterierne er resistente over for de bredspektrede antibiotika-cefalosporiner, og det giver ifølge seniorforsker Yvonne Agersø fra DTU Fødevareinstituttet god grund til bekymring.

»Den høje forekomst af resistens over for cefalosporiner og fluorokinoloner er foruroligende, fordi der er tale om resistens over for antibiotika, der er særlig vigtige til at behandle svære infektioner hos mennesker«, siger hun.

Udenlandsk kalkunkød kan være salmonellabombe

I 2010 var der ifølge Danmap-rapporten kun meget få tilfælde af salmonellapositive prøver fra dansk fjerkrækød. Ingen af de prøver indeholdt resistente salmonellabakterier.
I
importeret kyllingekød og importeret kalkunkød blev resistente salmonellabakterier fundet i henholdsvis 12 procent og 9 procent af partierne i 2010.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Importeret kalkunkød viste sig at have det højeste niveau af resistent salmonella. 93 procent af af alle salmonellaprøverne viste sig at være multiresistente, mens 2 procent af salmonellaprøverne viste sig at være resistente over for både cefalosporiner og fluorokinoloner.

»Resultaterne fra Danmap viser, at det importerede fjerkrækød udgør den største risiko for forbrugeren. Set i lyset af, at vi rejser mere ud i verden, og at kød og dyr bliver handlet over grænser, er vi nødt til at søge internationale løsninger på resistensproblemerne«, påpeger Yvonne Agersø.

Dokumentation

DANMAP 2010
DANMAP's hjemmeside

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
6. september 2011 kl. 23:57

Har vi ikke lige fået mere grænseovervågning.</p>
<p>Det kan da ikke være rigtigt at dette bare accepteres.</p>
<p>Snorksover de stadig i Fødevareministeriet ?

Importkyllinger behøver ikke pas, og de bliver ikke smuglet til Danmark.

Der er ingen der tvinges til at købe dem.

Fødevareministeriet har nok fået alt for mange ekstra opgaver, såsom at detailregulere de danske fødevareproducenter. Men der er trods alt information om de undersøgelser der foretages.

1
6. september 2011 kl. 16:04

Har vi ikke lige fået mere grænseovervågning.

Det kan da ikke være rigtigt at dette bare accepteres.

Snorksover de stadig i Fødevareministeriet ?