Hver anden DAB-radio bliver ubrugelig om et år

Den øgede digitalisering i mediebranchen medfører, at der skal komprimeres og gøres plads til mere.

Det betyder blandt andet, at over halvdelen af de DAB-radioer, der er solgt siden 2004 formentlig ikke vil kunne bruges efter 1. december 2014, skriver Mediawatch.

Problemet er, at radiobranchen skifter standard fra DAB til DAB+, som kan udsende tre gange så mange programmer i et enkelt multiplex. DAB+ skulle således øge kapaciteten til 18-20 radiokanaler i hver DAB-blok.

Læs også: DAB-sendere forstyrrer Yousee-kunders tv-signal

Ifølge Brancheforeningen for Forbruger-Elektronik, BFE, bliver 600.000 radioer ubrugelige. Kulturstyrelsen mener dog, at det kan være helt op mod 700.000 radioer, der skal udskiftes.

Dog er der også radioer, som i dag bliver benyttet til at modtage radio på FM-båndet, som i virkeligheden godt kan tage DAB+-kanalerne, så det kan man i første omgang holde øje med. Er radioen købt efter 2011, burde den være udstyret med indbygget DAB+.

Når der bliver plads til flere kanaler, betyder det blandt andet, at DR kan få P4 med over på DAB+. Det kommer til at ske samtidig i december 2014.

I alt findes der omkring 6,6 millioner radioer i Danmark, hvoraf de 1,1 mio. er DAB-radioer.

Emner : Digitalt tv
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Er dab ikke en død sild?

Fremtiden er vel netradio. Hjemme bruger jeg kun radio via nettet. Kun i bilen er der stadig FM radio.

 • 1
 • 0

bliver det DAB ++ grotesk som det foregår samme med tvb-t

selvfølgeligt kunne der laves en modtager der havde lagerplads hukommelse og processorkraft nok til man bare opgraderede firmware hvilket kunne gøres direkte fra æteren. eneste forklaring jeg kan se er at man bevidst er interesseret i produkterne forældes så vi jævnligt tvinges til købe nyt.

 • 5
 • 2

Jeg bruger DAB når jeg lufter hunden, der er ikke netforbindelse i skoven, nå ja og så FM det virker da stadig.

 • 0
 • 0

DAB er en forkortelse for Dead And Buried. Det er ubrugeligt til alt andet en punkrock, fordi komprimeringen smadrer alt fra klassisk til P1.

Og så skal man skifte hardware hvert andet år.

Behold FM og hold op med at rulle endnu flere kommunikationsstandarder ud.

 • 11
 • 1

Jeg har en Sony walkman og bruger den til at lytte til DR P1 hver dag.

Findes der en DABplus-radio, der fylder som en overstregningspen og rummer MP3-afspiller, og som kan fås til under 300 kroner?

På den anden side: Når DR får deres vilje og erstatter FM med komprimerede digitale tjenester, vil deres ressourcer blive spredt så tyndt ud på X nye kanaler, at ingen af dem bliver værd at høre på - og så behøver jeg slet ingen radio.

 • 7
 • 1

Der er en interessant twist på denne sag. Når 50% af DAB radioerne bliver ubrugelige næste år, må DAB udbredelsen i Danmark falde. Medmindre folk er så dumme at gå tilbage til en fuser og købe en DAB-whatever radio til erstatning for den nu ubrugelige DAB radio.

Ifølge det seneste medieforlig (side 3 nederst) http://kum.dk/Documents/Kulturpolitik/medi...

vil FM blive lukket i 2019 HVIS 50% af radiolytningen (herunder i biler) sker digitalt.

Så det er godt for FM at halvdelen af DAB radioerne snart ryger ud!

 • 8
 • 0

Jakob Køster Det er ubrugeligt til alt andet en punkrock, fordi komprimeringen smadrer alt fra klassisk til P1.

Nu er den (næst-) vigtigste forbedring ved DAB+, at man kan anvende den lagt bedre lydkomprimering HE-AAC, som også anvendes ved antenne-tv i Danmark. Det siges typisk, at man kan opnå samme lydkvalitet med 1/3 bitrate. Det er nu nok strammet lige rigeligt. Det betyder imidlertid, at de nuværende 128kbit/s DAB/MP2 kanaler kan kodes med 58,66 kbit/s (kaldet 64kbit/s * ) DAB+/HE-AAC og samtidig opnå en lidt bedre lydkvalitet.

Det måske vigtigste ved DAB+ er at der bliver mulighed for at sende 18 ( 58.6 kbit/s) radiokanaler og dermed kan sende et rimeligt antal kanaler uden nødvendigvis at skulle bruge total volds-komprimering. Hvis man så yderligere ofrer den dobbelte bitrate på musikken på P2, så bliver lyden nok meget tæt på FM kanalerne.

Og så skal man skifte hardware hvert andet år.

Behold FM og hold op med at rulle endnu flere kommunikationsstandarder ud.

Det er noget vrøvl at man skal skifter hvert andet år. Fejlen er snarere at man ikke tidligere har sagt, at DAB ville blive udskiftet 'snarest'. Man har bare udskudt at tage stilling og samtidig fået mange flere til at købe flere 'DAB-only' modtagere - ofte til 10 gange prisen for en FM modtager :(

Når en udvikling forløber med en vis hastighed, giver det ingen mening at tro, man selv kan deltage med kun den halve hastighed. Man kan i bedste fald med klogskab, viden og god timing springe et trin eller to over - eller man kan helt melde sig ud. Det er simpelthen et ultimativt krav ved samfunds-fælles løsninger, at vi alle er ændringsparate stort set med den løbende udviklings hastighed.

Det drejet sig ikke om den enkeltes ego, det drejer sig om det, der nødvendigvis må være fælles.

Med DAB har man i årevis afvist at ændre standard - uanset at alle burde kunne indse, at det er en ultra ringe standard - med den eneste begrundelse at beskytte de allerede solgte enheder.

Og så ender det alligevel - her som med fx MPEG-2 eller i fremtiden med DVB-T2 - med at 600.000 (nogen siger 700k) enheder skal skrottes.

Det store problem er at man både skrotter halvdelen af alle DAB radioer og så skifter til DAB+, der kun på få punkter er bedre end DAB. Javel. DAB+ udsender et signal der er en smule mere robust og tillader den klart bedre HE-AAC lydkodning. Men den grundlæggende radiobølge-transmission er gammel, ringe og uændret.

Havde man, når man nu skal skifte, skiftet til en moderne standard - fx DVB-T2Lite - ville man ved blot at ændre modulator-borads kunne have sendt over dobbelt så mange kanaler i en mux - e.g. 36+ kanaler. Vigtigere ville man kunne anvende meget små sendere med en langt mere robust modulation/fejlretning og opnå en god lokal dækning for få kanaler til en lav pris.

Men faktisk synes jeg, at man skulle have gennemfør den i nullerne planlagte replanlægning af FM båndet og opgivet DAB. Der er ikke noget stort ønske eller behov os lytterne - de eneste der bør tælle - for ret meget mere broadcast radio, der jo kun har mening når mange samtidig lytter til det samme signal.

Alle de specielle radiostationer kan let modtages via en 3G/4G mobil.

Lars :)

 • DAB og DAB overfører 1152 kbit/s. Men DAB+ anvender 1/12 af disse 1152 bits til yderligere fejlretning. 1152.000/18 = 64.000 bits/s, men heraf bruges 1/12 til ReedSolomon fejlretning. Netto bitrate er derfor 58.666 bit/s hvis man vil sende 18 kanaler.
 • 9
 • 0

Tror jeg venter med at købe en DAB radio indtil DAB+2 standarten bliver indført... PS: Har et pænt stor lager af tvb-t modtager i MANGE forskellige standarter til salg.....

 • 0
 • 1

Fremtiden er streaming via internet eller 3G 4G eller wifi. DAB det ene eller andet er fjollet og overflødig ..,

 • 0
 • 0

Min mormor fik en dab-radio i julegave, den er snart værdi-løs.

Dab(layer 2/mp2) er et udemærket værktøj, den er desværre blevet ødelagt af ønsket om flere kanaler. Hvor man sænket bitrate under 192/224/256 kbit. som er nødvendig for cd lign. kvalitet. Man har så brugt 128/160 kbit med "intensity stereo" slået til, hvilket er en agressiv tabsgivende funktion i codec, der klapper noget af stereo billedet til mono. Hvor man så godt kan påstå, at fm stereo faktisk er bedre.

He-aac er ikke for dem med en audiofil hørelse, istedet for at komprimerer hele frekvens spekret (mennesker kan typisk høre fra 20hz til 20 khz), så kodes der kun for frekvenser under fx. 10khz, samt en styre-kanal, så emuleres det hele i codec. resultatet er ikke ligefrem altid smukt, men smart er det.

og det er åbentlyst at ip-radio er fremtiden. Behold fm, så kan alle også høre nødradio under en orkan.

 • 0
 • 1

Jeg købte et lille Cambridge Audio FM/IPOD/CD/SD Card/DAB+ stereoanlæg til køkkenet for 3 år siden, så helt nyt er DAB+ jo ikke!

Hvis folk idag køber katten i sækken altså en ren DAB radio, ja så er det jo fordi man ikke har sat sig ind i sagen, inden man køber. Nøjagtigt som man netop havde købt en LP pladeafspiller når CD var kommet frem, eller et sort/hvid tv når der var farve tv´s derude.

Mht FM radioer i biler, jeg kan garantere for at hvis man lukker FM ned, til fordel for DAB+ eller noget andet, så fortsætter bil leverandørerne selvfølgeligt ikke med, at sætte FM radioer i bilerne.

Hvis man skulle følge flere og flere´s råd, så sad vi stadig med krystalapparater og internettet var blot noget man kunne fantasere om. Nej lad os komme fremad, FM goodbye.

 • 2
 • 6

Det er dab+ der er forældet allerede,alt tyder på at ip-radio overtager, hvorfor pokker lade sig nøjes med en håndfuld radiostationer der har fået sendetilladelse, når man kan få 10.000 vis af stationer og services som spotify via ip.

 • 0
 • 0

De vil jo ikke løsrive Deres greb så lokal radioer kan komme med over på DAB, derfor lever FM stadigvæk. Men mon ikke der kommer en DAB-C og DAB-T samt DAB-S. Nej jeg holder der, ikke mere DAB'beri til mig. Vil ikke ud og supporte elektronik Brancen med kr.10-12.000,- en gang til, fordi en standard ikke lever mere end 10-12 år. På den anden side er det vel også sundere for miljøet... :-)

 • 0
 • 1

FM det er fint. Jeg kan høre radioavis, og musik i bilen. Den dag FM stopper, så bliver dab fuldstænding som kabel-TV. 80 kanaler, fyldt med bras, og så behøver jeg slet ikke høre radio mere. mvh, Erik.

 • 2
 • 0

Jeg savner P1 på langbølge. Kvaliteten ? En dårlig P1 er bedre end ingen P1. Vi er 60.000 danskere, der opholder sig uden for Danmarks grænser. Vi er på arbejde på ubekvemme tider i biler, lastbiler og småskibe. Vi vil gerne høre P1 i nattetimerne på langbølge. Og vi er mange, der arbejder med rengøring, går vagt eller foretager andet arbejde på skiftende arbejdssteder. En dårlig P1 er bedre end ingen P1.

Mvh / John Arentoft

 • 4
 • 0

Hvis folk idag køber katten i sækken altså en ren DAB radio, ja så er det jo fordi man ikke har sat sig ind i sagen, inden man køber. Nøjagtigt som man netop havde købt en LP pladeafspiller når CD var kommet frem, eller et sort/hvid tv når der var farve tv´s derude.

 • LP pladeafspiller kan stadig afspille LP som stadig kan købes, nogen mener i bedre kvalitet. = Levetid fra introduktion over 50 år
 • sort/hvid fjernsyn kunne til det blev digital afspille fjernsyn. =Levetid fra introduktion over 50 år
 • FM radio har også mere ind 50 år på bagen.

Så i den nye digitale tidsalder mener nogen at vi skal til at udskifte vores TV og Radio i samme takt som vi skiftet vores PC i 90 og 00 erne. Det er IKKE et fremskridt. Et TV har en levetid på mere omkring 10 år eller mere, og det skal ikke være nødvendigt at skifte det før denne tid. Selv om producenterne sefølgelig gnider sig i hænderne.

Et godt kompromis var vel stadig i 10-15 år at afspille "hoved" kanalerne i DAB, (de samme som på FM) også resten i DAB +, så kunne man stadig bruge sin købte enhed i dens forventet levetid. = Som i bilens levetid.

 • 0
 • 1

Så i den nye digitale tidsalder mener nogen at vi skal til at udskifte vores TV og Radio i samme takt som vi skiftet vores PC i 90 og 00 erne. Det er IKKE et fremskridt.

Enig. Så er der jo også paradokserne: P4 på DAB ? Uha nej, det er sandelig for svært. Man kan også fremføre at mange fra den ældre generation er flittige radiolyttere. De bliver så endnu engang drevet rundt i manegen. Først skulle de skifte til DAB for fortsat at kunne høre P1 og P2 som det passede dem. Nu er den så gal igen med DAB+. Det er jo ikke alle, der har nogle teknikkyndige til at hjælpe sig. Men set fra en tekniknørds synspunkt er det da rigtig fedt at kunne få flere kanaler, uanset de overvejende sender det samme pop repertoire. Det er lidt ligesom med digitaliseringen i den offentlige forvaltning. Når det volder de ældre problemer er mantraet altid at de ældre skal uddannes. Come on. Vis lidt respekt. Det er fremmedgørende og frustrende for mange når de grundet teknikken ikke længere er selvhjulpne.

 • 1
 • 1

Vores ret dyre DAB radio er pludseligt holdt op at virke. Der står bare DIGITALT RADIO i displayen , men der kommer ikke en lyd. CD afspilleren virker udmærket. Den er vel ikke allerede blev ubrugeligt. Men det lyder jo ikke sådan her, så den er nok gået istykker mvh Johannes

 • 1
 • 0

Jeg synes problemet er et helt andet:

Det har altid været sådan, at hvis der sker en katastrofe så folk skal blive indendørs eller i kælderen, så kan man blive orienteret via sin ganske almindelige radio som alle husstande har (havde?) og som alle kunne anskaffe for ingen penge. Den kunne køre i ugevis på sine batterier, og så kunne man lytte til den stort set 24/7.

Med DAB og internet og alt det dér, er informationsstrømmen afhængig af en fungerende infrastruktur, som risikerer ikke er til rådighed.

En anden ting er, at en DAB-radio bruger strøm i massevis. Den kan måske klare en dags tid på et frisk batterisæt, man hvad så bagefter?

På det grundlag finder jeg det overordentligt vigtigt at beholde FM. Om ikke andet kunne man bruge det til konstant nyhedsinformation når der ikke er nødsituationer. Det burde ikke koste alverden...

 • 3
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten