Hvem skal sende satellitter i rummet? Nye rumfly giver raketterne kamp til stregen

Plus24. april 2021 kl. 12:003
Hvem skal sende satellitter i rummet? Nye rumfly giver raketterne kamp til stregen
Aevums Ravn-X drone er verdens største og en af flere nye spillere på markedet, der vil bruge fly eller droner til at sende raketter i rummet. Illustration: Aevum.
Traditionelle raketter får i stigende grad konkurrence fra fly og droner, der bliver bygget til at opsende satellitter.
Artiklen er ældre end 30 dage

 

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
25. april 2021 kl. 11:22

er yderligere hvor deres brugt trin kan falde ned

Uanset om du skyder førstetrinnet fra jorden eller fra et fly, skal det ned igen, så ingen forskel der. De er (formentlig) også nødt til altid at slippe raketten over vand, for at mindske risici i tilfælde af manglende tænding/cato og lignende.

Og jeg kan næppe forestille, at manglen på launchsites kan være en showstopper for start fra jorden - se f.eks. på, hvor tæt de USA'nske baser ligger på bebyggelser.

Det et fly kan, er at aflevere et førstetrin med en lille horisontal hastighed (1) uden for den værste del af atmosfæren. Det kan køre med en ISP på over 3000 mod en rakets cirka en faktor 10 lavere. Men infrastrukturen om vedligehold af 747-størrelse fly for at launche små satelitter er åbenbart ikke billig (at dømme efter artiklen).

(1) Ca. 1000 km/t af de krævede 28.000. Det betyder selvfølgelig ikke, at man kun sparer 1/28 del af rakettens brændstof - det regnestykke er meget mere kompliceret qua flere trin, stor gradvis reduktion af masse undervejs og manglende drag gennem den nederste atmosfære.

Jeg ville som udbyder af launch af små satelitter via jordbaserede raketter ikke være rigtigt nervøs ?

At tale om rumfly er også noget sludder - det er et helt normalt fly, der blot transporterer en rumraket et lille stykke på vej.

2
25. april 2021 kl. 10:19

Hvor du letter fra har betydning for hvilken bane du opnå, normale rakketer er begrænsede af hvor de affyres fra, og ud er yderligere hvor deres brugt trin kan falde ned, du kan så efterfølgende skifte bane når du først er kommet op men det koster hurtigt meget brændstof flyene har den fordel at du potentielt kan lette fra alle luft havne og nemmere kan få den bane du ønsker

1
25. april 2021 kl. 07:42

Hvorfor skulle fly-løsningen åbne op for at sende flere minisattelitter til forskellige baner, som Lars K. Alminde siger? Flyet flyver nogle km op og afsender en totrinsraket som så bringer lasten op i en bestemt bane. Med mindre flyet medbringer flere raketter kan man ikke nå flere baner på en opsendelse. Og prisen vil stadig primært være styret af prisen per raket vil jeg tro.