Hvad var elektricitet for 85 år siden?

Illustration: Ingeniøren

I forrige uges avis omtalte vi bogen ‘Visual Guide to the Power Grid’. Men nu har vores læser Erling Thannel gjort os opmærksom på, at der faktisk allerede findes en bog med en letforståelig forklaring på, hvad elektricitet egentlig er.

Den hedder ‘Elektricitet. Hvorfor – fordi’ og er udgivet i 1935. Forfatteren hedder Gustav Büscher, og bogen er, efter lidt søgning, fundet antikvarisk til 145 kr.

Præcis som med i den anmeldte bog har Büscher gjort sig umage med illustrationerne, men til min fortrydelse er der også her gjort brug af ‘vand-analogien’ for at beskrive elektrisk strøm.

Illustration: Privatfoto

Forfatteren skal dog være undskyldt, da elektricitetens fysik dengang temmelig sikkert lå endnu mere fjernt for de fleste borgere – inklusive forfatteren selv, der i indledningen skriver:

‘Elektriciteten er lige saa gammel som Jordkloden, og dog ved vi kun lidt om den. Ingen Vismand kan sige os noget om, hvad Elektricitet egentlig er. Men langvarige videnskabelige Forskningsarbejder har ført til, at vi har kunne tage denne gaadefulde Naturkraft i vor Tjeneste’.

Büscher lover endvidere, at bogen ikke vil opbygge teorier, men i stedet forklare, hvorledes elektriciteten udnyttes til ‘Menneskehedens vel’.

/bg

Illustration: Ingeniøren