Hvad sker der, når skoler og børnehaver åbner igen? Norske forskere har gjort forsøget

Illustration: EzumeImages / Bigstock

Den norske by Tromsøs 75.000 indbyggere har for nylig lagt befolkning til et – heldigvis virtuelt – viruseksperiment, der skal være med til at hjælpe norske politikere til at navigere ud af Corona-krisen – eksempelvis ved at genåbne institutionerne og dele af skolerne, som det er planen i Danmark. Og resultaterne lader til at bakke den danske beslutning op.

Forskningen, der er beskrevet af den norske avis Aftenposten er udført på Norges Arktiske Universitet med professor Martin Rypdal i spidsen.

Data om byen, dens indbyggere, skoler og institutioner er blevet behandlet af, hvad forskerne bag betegner som verdens fremmeste virus-model, der er udarbejdet af Imperial College i London. Resultatet af tre forskellige simulationer er tre meget forskellige smittekurver, viser en foreløbig rapport fra forskerne.

Læs også: Islandske test: Børn smitter langt mindre end voksne

Hvis skoler og institutioner forbliver lukkede, vil smittekurven udvikle sig forholdsvis fladt, hvilket vi kan genkende fra Danmark. Her meldte Statens Serum Institut på mandagens pressemøde, at virussens reproduktionshastighed nu er nede på 0,9 nye tilfælde pr. eksisterende tilfælde. Med andre ord vil virussen langsomt dø ud på denne måde.

Sort: Skoler og børnehaver forbliver lukkede. Blå: 1.-3. klasse samt børnehaver åbnes- Rød: Alle skoler og børnehaver genåbnes. Illustration: Norges Arktiske Universitet

Nordmændene har derfor regnet på en fuldstændig genåbning af uddannelsesinstitutioner og børnehaver. Her er resultatet anderledes voldsomt:

»Hvis vi åbner alle skolerne, ser vi, at byen hurtigt får meget højere spredning af virussen. Vi havner på en helt anden vej. Smitten spreder sig meget hurtigere, fordi reproduktionstallet øges kraftigt. Det mest alvorlige er desuden, at væksten hurtigt kan blive så stor i byen, at det bliver meget vanskeligt at vende om. Der er ingen vej tilbage,« siger Martin Rypdal til Aftenposten.

Endelig har forskerne forsøgt sig med noget, der minder om den danske tilgang, hvor institutioner og skolernes 0. til 5.-klasser kan vende tilbage efter påske. I den norske simulation er der dog tale om 1. til 3. klasse, der vender tilbage efter 14 dage hjemme.

Her er resultatet en mindre stigning i antallet af smittede. Ifølge Martin Rypdal skyldes det, at små børn kommer fra lokalområdet, hvorfor smitten holdes lokalt og ikke spredes over hele byen, som det er tilfældet med eksempelvis ungdomsskoler og videregående uddannelser.

Forskerne tager dog forbehold for, at resultaterne stammer fra en computermodel og derfor er usikre, ligesom de beror på en række antagelser, der let ville kunne ændre resultaterne. Desuden gør de opmærksom på, at resultaterne endnu ikke er fagfællebedømt og dermed kvalitetssikret.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Forskellen på den blå og den sorte kurve er at med den blå kurve skal lockdown fortsætte i årevis. Med den sorte kurve dør smitten ud.

Det er faktisk en voldsom forskel.

 • 5
 • 4

Stor forskel mellem by og land

Også i Norge er der kaempe forskel mellem hvor mange smittede der er forskellige steder. Så en gennemsnits model er tvivlsom.

De danske myndigheder siger "Seruminstitut: Genåbning øger smittetryk Når dele af Danmark åbner efter påske, vurderes smittetrykket at stige til 1,23 fra 1,00.

Det vurderer Statens Serum Institut i rapport.

Det vil føre til en stigning i antallet af indlagte på intensivafdelinger, som vil stige til 264 og 649 almindelige sengepladser. Den maksimale belastning ventes at være fra starten til midten af maj.

Hvis ikke danskerne overholder råd om social afstand, kan smittetrykket stige til 1,72. Det vil skabe behov for 767 intensivpladser og 1.893 almindelige pladser. "

Og med disse gennemsnit betragtninger vil KBH igen få en anderledes udvikling end Samsø. Det dur ikke at se på gennemsnits data for hele landet - man må tilpassede strategier efter den smitte viden og historik vi har.

Mette har begået en GIGA fejl - ved ikke at have debatteret bla. disse forskelle og forskellige scenarier med partierne og andre.

Er personalet i snit 25 eller 50 år i børnehaverne... Tja det kan have kaempe betydningen for presset på hospitalerne....

Kan der vaere andre forskelle som giver forskelligt pres på hospitalerne?

 • 10
 • 11

Mette har begået en GIGA fejl - ved ikke at have debatteret bla. disse forskelle og forskellige scenarier med partierne og andre.

Er personalet i snit 25 eller 50 år i børnehaverne... Tja det kan have kaempe betydningen for presset på hospitalerne....

Kan der vaere andre forskelle som giver forskelligt pres på hospitalerne?

Partierne ved det nok - forsklellige scenarier og forskelle- - det ved du ikke noget om. Det er jo sundhedspersonalet som har diskuteret det med regeringen - og med garanti også forelagt det for de politiske partier ved lejligheder, hvor man har diskuteret situationen bag lukkede døre. Jeg er da selv ualmindeligt godt orienteret ved bare at kikke på tallene fra SSI og SST med tabeller over hvad der sker med forskellige aldersklasser. Det fremgår tydeligt at ingen er døde i aldersklassene helt op til 60 år! Ingen børn og unge har været indlagt på intensiv afdeling. Totalt har 6 været indlagt fra 0-9 år (børn) og 7 for 10-19 årige (unge). Altså meget små tal i forhold til de der er konstateret smittet. Ingen af disse havde underliggende sygdomme. Det stemmer med data fra Kina og Tyskland hvor man tydeligt kan se at unge ikke får de slemme skader man ser hos nogle af de folk der må på intensiv med lungebetændelse. Børns og unges celler er ikke meget modtagelige for virusset menes det. Se tabel "Køns- og aldersfordeling for indlagte patienter med COVID-19 - akkumuleret" i daglig opgørelse 6. April

Endvidere kan man af tabeller over indlagte ialt og indlagte på intensiv se at ca 25% af de indlagte er på intensiv afdeling på et givet tidspunkt. Da der er mange med underliggende sygdomme blandt de indlagte (776 ud af 1322 indlagte i alt) , kan man formode at det er dem med underliggende sygdomme der optager intensivpladserne. Men den oplysning fremgår ikke af nogen tabel,. Det kan tænkes at man jo nok ikke vil ud med det af let forståelige grunde.... Ialt kan man så hvis man tager antallet af indlagte 0-60 årige og fratrækker dem der er indlagt med underliggende sygdomme, komme frem til et tal på 278 uden bagvedliggende sygdomme for 0-60 årige. Ud af ialt1322 indlagte i alle aldersgrupper. Det viser jo at man kan regne med at de 0-60 årige uden bagvedliggende sygdomme optager ca 20% af hospitalspladserne. Og heraf er kun 1% af de indlagte (ingen på intensiv!!) unge og børn. Hvis man fortsat afskærmer de ældre og dem med bagvedliggende sygdomme, som regeringen jo foreslår, kan resten, de 0 -60 årige, jo uden problemer begynde at genoptage funktioner uden at overbelaste. Hvorfor man himler op om ikke at være taget med på råd skyldes nok at de politiske partier kan se en stor opslutning bag Socialdemokratiet og dets handlekraftige ledelse.....Man ser mange mærkelige (desperate?) stikpiller og synsvinkler i de borgerlige aviser. Er det slet ikke gået op for disse mennesker at Norge, Tyskland (måske efter Påske?) og Sverige har tilsvarende tiltag? Sundhedsfagligt begrundet, som Mette Frederiksen jo også kraftigt gjorde opmærksom på i går.

 • 18
 • 6

Hvis man fortsat afskærmer de ældre og dem med bagvedliggende sygdomme, som regeringen jo foreslår, kan resten, de 0 -60 årige, jo uden problemer begynde at genoptage funktioner uden at overbelaste.

I Norge har vi følgende fakta: 180 personer har ligget på intensivavdeling med covid-19 i Norge. Bare åtte av disse er over 80 år. Videre: I Norge er gjennomsnittsalderen på intensivpasientene 61 år. Over en tredjedel av dem er mellom 40 og 59 år (Aftenposten 3. april 2020).

 • 9
 • 0

Det fremgår tydeligt at ingen er døde i aldersklassene helt op til 60 år!

Jeg er generelt enig med dig, men jeg bliver nødt til at korrigere den her linie. Det fremgår af SST.dk at 7 i Danmark i aldersgruppen 0-59 år er døde, og heraf havde 4 underliggende sygdom. De har slået en masse aldersgrupper sammen af hensyn til diskretion. Men 7 døde i den aldersgruppe, og et forsigtigt gæt er at hovedparten ligger i aldersgruppen 50-59, da jeg regner med at det ellers ville være blevet slået stort op i aviserne.

 • 3
 • 0

Kunne det tænkes at børn under 5. klasse ikke er så sarte over for corona, fordi det ikke er ret mange af dem, der er begyndt som rygere? Man har statestikker der viser at der er dobbelt så mange mænd blandt ofrene end kvinder. Men lige netop i den aldresgruppe (over 80) er der væsentlig flere mandlige rygere en kvindelige. vh mogens

 • 7
 • 2

Det fremgår af SST.dk at 7 i Danmark i aldersgruppen 0-59 år er døde, og heraf havde 4 underliggende sygdom. De har slået en masse aldersgrupper sammen af hensyn til diskretion.

Diskretion, eller skal noget skjules ?

Jeg kan virkeligt ikke se hvorfor der er behov for diskretion, personligt ville jeg selv synes det var fint at et evt. familietab blev opgivet med alder.

Hvorledes kan nedenstående eksempel på 7 dødsfald være indiskret? 1 stk 57 år, Cancer 2 stk 59 år, Diabetis, Svær overvægt 1 stk 55 år, Ingen sygehistorik 1 stk 52 år, Hjertepatient 1 stk 49 år, Ingen sygehistorik 1 stk 19 år, Ingen sygehistorik

Jeg tænker familie og venner ved det allerede, så?

 • 5
 • 2

Jeg tror du mente "sort" i stedet for "blå" i forhold til at beholde lockdown i lang tid? 0,9 giver et ganske langt forløb før sygdommen er helt væk og omkostingerne ved den vidtgående lockdown vi har pt. kan jo allerede mærkes på ganske mange virksomheder.

 • 1
 • 0

Forskellen på den blå og den sorte kurve er at med den blå kurve skal lockdown fortsætte i årevis. Med den sorte kurve dør smitten ud. Det er faktisk en voldsom forskel.

Og??? Medmindre virussen bliver helt udryddet - hvilket stadig vil tage lang tid - og som jeg ikke tror vil lykkedes, så den vil hele tiden dukke op igen og igen, da der vil være små lommer og indtil vi har herdimmunity, så kan vi stadig risikere at komme tilbage til den tilstand som vi er i nu.

 • 2
 • 1

Ingen børn og unge har været indlagt på intensiv afdeling

Norge • Det er meldt totalt 5 863 personer med påvist covid-19 til Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS), hvorav 110 ble meldt i går. Oppdatert kl 24.00 den 06.04.2020. • For antallet innlagt på sykehus, se Helsedirektoratets nettsider: Antall innlagte pasienter på sykehus med påvist covid-19. • Det er totalt 171 personer med bekreftet SARS-CoV-2 som har vært innlagt i intensivenhet*, av disse er 92 inneliggende. Gjennomsnittsalderen for de 171 bekreftede pasientene er 61 år, og 76 % er menn. Aldersfordelingen er: 0-30 år (3), 30-39 år (8), 40-49 år (22), 50-59 år (39), 60-69 år (51), 70-79 år (38), 80 år eller eldre (10). Norsk intensivregister per 07.04.2020, kl. 08:00. " Kilde fhi.no

Har fine rapporter og Excel ark med data..

 • Så unge kommer på intensiv.
 • 2
 • 0

Med den blå kurve er R0>1, hvilket kun kan opretholdes uden kollaps i sundhedssystemet indtil maks kapaciteten er nået. På det tidspunkt maks kapaciteten er nået skal kurven nødvendigvis rettes ud for af få justeret til R0=1 eller mindre, hvilket vil kræve genindførelse af eller nye restriktioner.

 • 1
 • 0

Jeg har meget svært ved at se logikken i denne prioritering for genåbningen af samfundet. Folk synes at være meget gode til at holde afstand i supermarkedet og på tankstationen, og virksomhederne er gode til at sætte streger på gulvet og sprit op.

Hvorfor skal man par tous holde restaurationer og frisører i denne "headlock", en ting er at skaden nok allerede er sket for mange og de aldrig bliver genoplivet. Men jeg kan ikke se med hvliken begrundelse man ikke kan tillade 2 meter mellem hvert bord eller en kunde ad gangen ved frisøren (når man kan tilade kø ved takeawayen). Og sikre at arbejdsløsheden ikke bliver mere omfattende end højst nødvendigt.

Men tilsyneladende virker det fornuftigt, at lade tumlingerne i vuggestuen bære smitten hjem til bedsteforældrene. 2 meter mellem hver elev (9m2 per elev i en klasse), ingen kontakt med børnene i børnehave og vuggestue?!

Den eneste forklaring jeg kan komme op med er, at det er en ren sundheds/folkeimunitets/eksperimentiel beslutning. Eller en overvejelse om, at det ville skabe for mange problemer, så småt at sætte gang i økonomien før børnene bliver passet (men det kan der vel tages hensyn til hvis folk har små børn). Jeg savner simpelthen et overbevisende argument for, hvorfor dette skulle være en fornuftig prioriteringsrækkefølge.

 • 3
 • 4

"Faktaresistens" er tilsyneladen blevet den mest overbevisende argumentation/retorik her på ing.dk. Synes nærmere "faktaresistent ....." tenderer en debat på Facebook (muligvis med et andet ordvalg).

 • 0
 • 1

Nu her efter påske fejrer muslimerne deres ramadan

Jeg håber og Beder til at muslimerne under ramadanen viser stort samfundssind Og ikke smitter hinanden og dermed os med coronavirus

Hvis det er ikke vise samfundssind

risikerer vi en ny bølge med coronavirus Ligesom i Iran som er blevet ramt ekstremt hårdt af Corona virus

 • 1
 • 5
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten