Hvad sker der med DNA-spor og fingeraftryk i saltvand?
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Hvad sker der med DNA-spor og fingeraftryk i saltvand?

I mængden af spørgsmål blandt Ingeniørens læsere, som meldte sig i kølvandet på weekendens hændelser omkring Nautilus, Peter Madsen og den forsvundne svenske journalist Kim Wall, var saltvandets påvirkning af de spor, som kan findes i u-båden.

Politiet gjorde ved pressemødet i søndags opmærksom på, at man ikke bare samler spor, som bekræfter, at Kim Wall har været til stede i ubåden:

»Vi har adskillige billeder på, at de har været ude sammen. Så - det vi finder, skal findes i relation til selve efterforskningen, og ikke bare en tilstedeværelse,« sagde drabschef ved Københavns Politi, Jens Møller, på et pressemøde i søndags.

Selv siger han under pressemødet, at han i høj grad tvivler på, at saltvand har en effekt på fingeraftryk.

Som at lægge noget i blød

Et andet spørgsmål er DNA, men heller ikke her er der nogen større grund til bekymring, fortæller Hans Jakob Larsen, retsgenetiker ved Afdeling for Retsgenetik på Retsmedicinsk Institut.

”DNA bliver ikke ødelagt af saltvand, men det kan godt betyde noget. Hvis noget står i blød, så forsvinder det stille og roligt. Men saltvand har som sådan ikke nogen effekt, og DNA opholder sig iøvrigt normalt i saltvand i cellerne,” siger han, og understreger, at han ikke kan fortælle noget om den konkrete sag, men blot tale i generelle termer.

Men forholdene omkring sporene er også utroligt vigtige i vurderingen af, hvorvidt sporene i sidste ende kan tage skade:

»Det er svært at sige noget generelt, men det afhænger selvfølgelig af typen af spor, samt mængde og temperatur,« afslutter Hans Jakob Larsen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Kan man se hvor evt dna stammer fra? En ting er at kvinden 100 procent sikkert har været ombord og derfor nok har efterladt DNA. Men hvis der har været blod spor som evt er opløst og spredt i båden kan man så se at det kommer fra blod eller andet.

  • 3
  • 3

Da DNA som hovedregel er ens kan man kun identificere DNA som tilhørende en person, men ikke hvilket organ det kom fra.

Man kan selvfølgelig kikke efter andet end en DNA, forekomsten af blod, sæd, skedesekret og på den måde sandsynliggøre at resterne stammer fra et bestemt sted på kroppen.

Og som alt er der intet der er sort eller hvidt. Det blev faktisk publiceret sidste år at man kan bruge såkaldte epigenetiske markører (methyleringer etc af DNA) til at vurdere hvilken celle DNAet stammer fra. Da man ikke har biblioteker endnu at slå op i, og det næppe ville holde i en retsal, endsige at det er indført i DK er det ikke praktisk muligt. Men om 10 år er svaret sikkert ja.

  • 6
  • 0

Hvilken type batterier er der ombord, og har de lækket syre? Min egen båd sank en gang, og alt inde havde helt klare tegn på at batteriet havde lækket syre, så derfor spørgsmålet. Altså ud over saltvand, kan der have været svovlsyre inde i ubåden, og hjulpet med til at ødelægge alle spor.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten