Hvad mener du: Skal pensionisternes indflydelse i IDA begrænses?

26. marts 2019 kl. 15:274
Hvad mener du: Skal pensionisternes indflydelse i IDA begrænses?
Skal pensionister fremover betale mere i kontingent for at blive hørt i IDAs øverste politiske organer; som her ved et ekstraordinært repræsentantskabsmøde i marts 2018. Illustration: Lene Wessel.
I dag begynder valget til IDAs repræsentantskab. Der kan stemmes på både erhvervsaktive og pensionister, men ved kommende valg skal kun pensionister, der betaler fuldt kontingent, have indflydelse i IDAs 'folketing', hedder det i et oplæg fra Privatansattes Liste.
Artiklen er ældre end 30 dage

Illustration: Tegning: Lars Refn.

IDA-valg 2019

 • IDAs medlemmer skal i år vælge nyt repræsentantskab.
 • Valget er i gang og lukker torsdag den 11. april. Resultatet offentliggøres 12. april.
 • Ingeniøren sætter fokus på valget i hele perioden.
 • 61 af de i alt 65 pladser i repræsentantskabet vælges af og besættes med kandidatmedlemmer, mens de 4 studiemedlemspladser allerede er valgt.
 • I alt 13 lister (partier, red.) med til sammen 452 kandidater stiller op.
 • Valget foregår udelukkende elektronisk, men der er flere muligheder for at stemme:
 • Via et personligt link, som IDA mailer til alle medlemmer, og som kræver identifikation med fødselsdato.
 • På ida.dk og idavalg.dk med NemID
 • Er du logget på mit.ida.dk, kan du gå direkte til afstemning. Det kræver blot identifikation med fødselsdato
 • På sit konstituerende møde 11. maj vælger repræsentantskabet formand og hovedbestyrelse.
 • Læs mere på IDAs valgsite

Kun pensionister, der betaler fuldt kontingent, skal kunne vælges til IDAs repræsentantskab, mener Privatansattes Liste. I et oplæg til en 10 procents-reduktion af det ordinære IDA-kontingent, skal øgede kontingentkroner fra pensionistmedlemmer være med til at finansiere en generel kontingentnedsættelse.

Forslaget møder modstand blandt andet fra Pensionistlisten, der peger på, at erhvervsaktive medlemmer og pensionistmedlemmerne i realiteten betaler det samme i kontingent, fordi pensionisterne ikke kan fratrække udgifter til fagforeningskontingent på selvangivelsen.

Giv din mening til kende:

Artiklen fortsætter efter annoncen
4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
31. marts 2019 kl. 17:33

Denne Schnapsidee fik overtegnede til straks at tiltræde en ikke planlagt Urnengang ...

3
27. marts 2019 kl. 18:01

Enig, pensionisterne er også en ressource, og tror heller ikke der nogen som ønsker at smide dem ud af foreningen. Dit forslag med at dedikere et bestemt antal pladser til pensionisterne er bestemt en mulighed. I dag er der 4 pladser til de studerende i repræsentantskabet, og de udgør over 32.000 af medlemmerne. Tilsvarende udgør pensionister ca. 3.000 af medlemmerne. Det virker derfor ikke helt uretfærdigt at man behandlede de to grupper ens. I øjeblikket har Pensionistlisten 8 personer valgt til repræsentantskabet (jeg har ikke noget imod Pensionistlisten skal lige siges), men derudover sidder der pensionister fra flere andre lister. Uden lige at lave den fuldstændige optælling er ca. 20 % af repræsentantskabet pensionister. Det synes jeg er for meget Det er ikke fordi der mangler engagere unge folk til at stille op, der er flere lister med unge kandidater. Det vigtige er bare at folk så stemmer på dem så repræsentantskabet for en opbygning der bedre repræsenterer medlemmerne.

Gennemsnitsalderen i repræsentantskabet ville falde en del hvis flere gad stemme på Yngrelisten :)

mvh Søren Fischer, Listefører Yngrelisten

2
27. marts 2019 kl. 09:58

Pensionisterne er en resource... Hvis man endelig har problem med at der er for mange af dem i IDAs repræsentantskab så KAN problemet lige så godt være at der ikke stiller unge nok op (det melder historien jo ikke noget om), et alternativ ordning kunne være at kun et vist antal pladser kunne besættes af pensionister.

Jeg er ikke selv med i IDA men det er svært for mig at se hvordan engagerede folk, uanset deres arbejdsmæssige forhold, kan være et problem. På den anden side skal det være reelt engagerede - det nytter ikke at det bliver en ammegrupe eller en pensionistklub.

1
26. marts 2019 kl. 20:45

bliver kontingentet for højt kan vi også bare melde os ud. Foreningen har nok slet ikke brug for det grå guld i - det er farligt med al den erfaring. Jeg husker stadig den spæde ungdom, hvor vi blev opkrævet kontingent tre gange (fuldt) på et år, fordi foreningnen skiftede fra faglig til fagforening.