Hvad kan man gøre, når virksomheden varsler fyringsrunde?
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Hvad kan man gøre, når virksomheden varsler fyringsrunde?

Hej med jer.
Jeg arbejder i en større dansk virksomhed, som har varslet fyringsrunde. Jeg har været ansat i 23 år og frygter, at jeg bliver en af de ramte. Kan jeg gøre noget for at undgå fyring - har jeg nogle rettigheder?
Fyringstruet

Hej fyringstruede
For de fleste medarbejdere er det en belastning, når virksomheden melder ud, at der skal opsiges medarbejdere.

Dine rettigheder i forbindelse med en opsigelse er reguleret af lovgivning, din kontrakt samt eventuel overenskomst og adskiller sig grundlæggende ikke fra andre opsigelsessituationer. Men særligt i forbindelse med større fyringsrunder kan der mellem medarbejderrepræsentanter og ledelse være aftalt særlige vilkår for de opsagte medarbejdere. Det kan for eksempelvis være hjælp til den videre jobsøgning eller en ekstra økonomisk godtgørelse.

En opsigelse skal altid være saglig

En opsigelse skal dog altid være saglig, det gælder også i forbindelse med en fyringsrunde, hvor flere opsiges. Det vil sige, at virksomheden heller ikke i forbindelse med en fyringsrunde må opsige en gravid medarbejder, fordi denne er gravid, eller opsige en ældre medarbejder med henvisning til dennes alder eller på baggrund af andre usaglige kriterier.

I en fyringsrunde er der derfor som udgangspunkt ingen, der er helt fredede, men der er dog medarbejdergrupper, hvor det er mere vanskeligt at løfte bevisbyrden for, at opsigelsen er saglig, hvilket hænger sammen med, hvem der skal bevise, at opsigelsen er usaglig/saglig.

Som medarbejder har du bevisbyrden

Forsimplet kan man sige, at det som udgangspunkt er medarbejderen, der skal bevise, at opsigelsen er usaglig. For særlige grupper er det dog omvendt. Det gælder for eksempelvis i sager om opsigelse af gravide eller medarbejdere på barsel, hvor det er virksomheden, der skal bevise, at opsigelsen ikke skyldes graviditeten eller barslen. Det samme gør sig gældende for handicappede, men ikke for medarbejdere med lang anciennitet.

Her er bevisbyrden altså vendt om, så at det er arbejdsgiveren, der skal bevise, at opsigelsen ikke skyldes graviditet, handicap mv. Den omvendte bevisbyrde er i praksis sværere at løfte. Reglerne er mere nuancerede i praksis, men det viser, hvorfor nogle medarbejdere i praksis er mindre udsatte i en fyringsrunde, men som sagt er der ikke nogen der er helt fredede i en fyringsrunde, og der er derfor ikke noget konkret, du kan gøre for at undgå at blive opsagt.

Dbh

Line Sjøntoft Frederiksen

- Har du brug for hjælp og inspiration til din karriere, så skriv til Jobfinders karrierepanel på: Community@jobfinder.dk og følg os på Facebook & Twitter

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten