Hvad er den hyppigste fyringsgrund?
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Hvad er den hyppigste fyringsgrund?

Hej Karrierepanel
Man bliver hyret på sine faglige kompetencer, men fyret på sine personlige kompetencer. Hvilke personlige kompetencer eller mangel på samme er hyppigst årsagen til, at man bliver fyret som udviklingsingeniør eller tilsvarende?
Venlig hilsen
Anonym

Kære spørger,

Tak for dit spørgsmål! Det er et meget relevant spørgsmål. Om der så er forskel på, hvad en udviklingsingeniør bliver fyret på, og hvilke personlige kompetencer øvrige medarbejdere bliver fyret på, ved jeg ikke. Men jeg vil prøve at give dig et svar.

Udsagnet ‘man bliver hyret på sine faglige kompetencer, men fyret på sine personlige kompetencer’ dækker over, at det nok altid er lettest at tjekke, om det faglige er i orden, når en virksomhed ansætter. Men når hverdagene så begynder, er det faglige blot grundlaget for at kunne arbejde godt. De personlige kompetencer gør forskellen på, om man så rent faktisk arbejder godt.

Alt efter hvad du som udviklingsingeniør er ansat til, forestiller jeg mig, at der må være samarbejdsflader i dit job. Du skal levere noget til andre eller udvikle noget i samarbejde med andre. Der kan også være samarbejdsflader, hvor du skal samarbejde med ikke-ingeniører og bruge deres viden konstruktivt.

Så en vigtig personlig kompetence er samarbejdsevner. Det betyder både færdigheder i at samarbejde og viljen til også at bruge færdighederne.

Det kan f.eks. være, at du skal være imødekommende over for en anden, selv om du er dybt optaget af dine faglige udfordringer. Eller det kan være, at du af dig selv skal tilbyde at hjælpe andre.

Så mangel på gode samarbejdsfærdigheder og motivation for at bruge dem kunne godt i det lange løb skabe irritation hos omgivelserne og medføre en mindre optimal udnyttelse af dine og andres ressourcer - og derfor måske i det lange løb blive en fyringsgrund.

En anden type personlige kompetencer, som man som fagspecialist kan have glæde af at være opmærksom på hos sig selv, er, hvor let man er at lede. Når jeg trækker det frem i forhold til dit spørgsmål, er det, fordi man som engageret fagperson, f.eks. udviklingsingeniør, somme tider kan holde for stærkt på sin faglighed og vise mindre respekt for det, som ens ledelse beslutter.

Så en ‘risikoadfærd’ eller mangel på personlige kompetencer kunne være manglende lyst til at lytte til sin leder og til virksomhedens samlede behov.

Endelig vil jeg nævne, at hvis man opfører sig arrogant over for andre, lyver eller bagtaler kolleger eller kunder, så vil den type adfærd nok også i det lange løb kunne få virksomheden til at revurdere, om man er den rette person til jobbet. Det gælder ikke kun for udviklingsingeniører, men for os alle.

Jeg håber, at du kan bruge inspirationen. Rigtig meget held og lykke med at udfolde både dine faglige og personlige kompetencer i dit job.

Venlig hilsen
Edith Kahlke

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten