Hvad hjælper forbud mod bi-dræbende pesticider, hvis landmændene alligevel får dispensation?
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Hvad hjælper forbud mod bi-dræbende pesticider, hvis landmændene alligevel får dispensation?

Illustration: Wikipedia

Danmark er kommet i skidt selskab. Sammen med en stribe lande fra hovedsageligt Østeuropa, som vi normalt ikke ønsker sammenligning med, når det gælder miljøbeskyttelse, har vi nemlig givet dispensation fra et forbud mod at benytte pesticider, der ifølge EU er med til at slå bier ihjel.

Neonikotinoider (på engelsk forkortet neonics) hedder gruppen af insekticider, som i årevis har været mistænkt for at være medvirkende til, at både honnningbier og vilde bier er gået drastisk tilbage det seneste årti.

EU-Kommissionen ønsker derfor at stramme et forbud mod neonics. Forslaget skal behandles nu, fordi EU's agentur for fødevaresikkerhed, Efsa, i februar udsendte tre omfattende rapporter med konklusionen, at stort set alle anvendelser af neonikotinoider udgør en risiko for vilde bier og honningbier.

Den danske regering vil kun tilslutte sig stramningen, hvis de danske landmænd fortsat får mulighed for at bejdse deres frø med neonics.

Læs også: Danmark modarbejder forbud mod bidræbende pesticider

Tre år i træk med dansk dispensation

EU's nuværende forbud gælder kun blomstrende afgrøder. Hvis forslaget om en stramning går igennem hos medlemslandene – måske allerede på et møde fredag i denne uge – bliver det i praksis helt forbudt at bringe neonics på friland. Kun i lukkede drivhus-kredsløb vil stofferne være tilladt.

Problemet er imidlertid, at forbuddet mod de bidræbende pesticider foreløbig ikke har fjernet dem fra markerne. Danmark har således i tre år i træk givet dispensation til, at landmænd kan bejdse frøene til en af de største, blomstrende afgrøder herhjemme: raps.

Læs også: Danske raps smøres i bi-dræbende pesticid, som EU vil forbyde

Miljøstyrelsens begrundelse er, at raps herhjemme bliver sået i efteråret, og at doserne er så små, at bierne ikke tager skade af de mikroskopiske rester af neonics.

62 dispensationer i EU

Tilsvarende har en række lande fundet begrundelser, som gør, at de kan give dispensationer til at benytte neonics på de afgrøder, som landmændene på de egne foretrækker. Mellem dem er nogle af de mest udbredte, blomstrende afgrøder i EU: majs og solsikker.

Allerede sidste år dokumenterede en gruppe miljøorganisationer, mellem dem Client Earth, den vidtstrakte brug af dispensationer i rapporten Bee Emergency Call.

Rapporten fandt frem til 1.100 dispensationer, som medlemslandene havde givet til pesticider uden godkendelse i årene fra 2013 til 2016. Ingeniøren har tidligere dokumenteret, at det også herhjemme er udbredt at give dispensationer til pesticider.

Læs også: Landmænd får dispensationer på stribe til forbudte pesticider

Af de 1.100 dispensationer i hele EU gik mindst 62 til neonics, konkluderede miljøorganisationerne. De fleste af dispensationerne er givet i lande i Østeuropa. Rumænien, som blev behandlet særligt grundigt i rapporten, topper listen.

Miljøorganisationer: Dokumentationen mangler

Mens vi på dansk taler om dispensationer, så er der på engelsk tale om »emergency authorisations«. Det sprogbrug indikerer, at der skal være tale om »exceptionelle forhold«, før medlemsstaterne må udstede en dispensation. Det kan for eksempel være et stort angreb af skadedyr, som truer afgrøderne, og som kun kan slås ned med de ikke-godkendte pesticider.

Ifølge rapporten har medlemslandene ikke dokumenteret, at der er tale om særlige forhold, som nødvendiggør brugen af neonics.

Rapporten konkluderer, at de mange dispensationer underminerer EU's forbud mod neonics. Samme pointe fremfører Greenpeace, som fører en aktiv kampagne for at stramme forbuddet.

»Det er fuldstændig uacceptabelt, at forbuddet ikke bliver implementeret. Hvis den praksis fortsætter, også efter at forbuddet bliver udvidet, giver det ingen mening,« siger Franziska Achterberg, der leder miljøorganisationens arbejde med europæisk fødevarepolitik, til Ingeniøren.

Greenpeace: Neonics ophobes i miljøet

Hun giver ikke meget for den danske Miljøstyrelses argument om, at de lave doser betyder, at neonics er uskadeligt for bier.

Læs også: Sverige går stik imod Danmark og siger nej til bi-dræbende pesticid

»Problemet er, at neonics er meget persistente. Det betyder, at vi gør problemet lidt større, for hvert år vi tilfører mere til markerne,« siger Franziska Achterberg.

»Neonics bliver fundet i pollen på steder, hvor det aldrig har været brugt. Der er tale om en generel forurening af miljøet, som bierne bliver udsat for.«

Læs også: Pesticid på danske rapsmarker tager langsomt livet af bier

Herhjemme arbejder oppositionen for, at Danmark tilslutter sig EU's forbud.

Læs også: Opposition: Regeringen udvander beskyttelsen af dansk natur og vores bier

»Vi er medlem af en relativt kedelig klub, som bliver ved med at dispensere fra EU-forbuddet,« som den socialdemokratiske miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen, udtrykker det.

Man skulle tro alle landmænd var københavnere, for bier er jo bare nogle stikkende væsner, i lighed med debatten om de farlige ulve der angriber og spiser mennesker overalt.

Nu kræver korn så ikke lige bi-bestøvning, men det gør bl.a. frugttræer, så det kan være landets tusinder af haveejere og frugtavlere skulle komme lidt mere på banen.
Selv jordbær bliver større og bedre af bestøvning fra de små væsener som godt nok stikker, men KUN hvis man gør dem fortræd, og de fleste sætter mig bekendt også stor pris på honning.

Vi er et landbrugsland, OK, men at vi skal rådyrke og pine arealerne så meget og tonse dem til med pesticider, er ikke bare skidt for vores egen sundhed, men hvad med vores efterkommere.
Umiddelbart vil jeg ikke fortænke den enkelte landmand i brugen af skidtet, ansvaret skal findes højere oppe i systemet, men det er jo til salg for hvad som helst - føj.

Gad vide hvad "bæredygtigt landbrug" egentlig betyder. Det må være noget med profit og penicillin - ikke natur, miljø og sundhed.

  • 27
  • 3

Visse interessegrupper har stirret sig så blinde på neonikotinoider, at de slet ikke åbner øjnene for de fakta der har vist sig rundt omkring i verden: at forbud imod neoniks ikke har afhjulpet problemerne med bidød.

Det er simpelthen den forkerte skurk man har fået udpeget, og man bruger nu alt krudtet noget der ikke er problemet.

Sjovt nok er netop denne manglende sammenhæng allerede beskrevet her på siderne: https://ing.dk/artikel/professor-bier-doer...

  • 5
  • 23