Husstandsvindmøller får 'ekstraordinært høj' afregningspris

Husstandsvindmøller skal have mere statsstøtte.

Det står fast, efter at klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard (R) har besluttet at skrive husstandsvindmøller ud at den nye lov om støtte til små vedvarende energianlæg. Det er den lov, der bedst kendes for den forringede støtte til solceller.

Husstandsvindmøllerne vil fremover, ligesom solceller, blive underlagt den timebaserede nettomålerordning. Derimod fjernes virksomhedsordningen, der gjorde det muligt at afskrive investeringen.

Sammenlignet med solceller vil møllerne dog få en langt mere lukrativ støtte ved salg af strøm til elnettet.

Strøm, solgt til elnettet, vil således blive belønnet med en afregningspris på 2,50 kroner pr. kWh, som bliver et fast niveau de næste 20 år. Til sammenligning vil solceller, installeret i 2013 kun modtage 1,30 kroner - et prisniveau der endda forringes, som årene skrider frem.

»En afregningspris på 250 øre/kWh er helt ekstraordinært høj. Men husstandsvindmøllerne er desværre ikke faldet lige så meget i pris som solcellerne, så derfor har vi ønsket at give mølleejerne en forhøjet støtte i forhold til andre former for vedvarende energi,« siger Martin Lidegaard i en pressemeddelelse.

Læs også: Solcelleaftale sætter husstandsvindmøller i stå

De forholdsvis beskedne antal husstandsvindmøller blev skrevet ind i solcelleloven, og siden da har det været sparsomt med informationer om, hvad planen med møllerne har været.

Markedet for husstandsvindmøller så ud til at kollapse, hvis de samme vilkår for solceller skulle gælde for møllerne, der i modsætning til solceller ikke er faldet i pris.

De præcise regler vil blive fremsat i Folketinget i begyndelsen af februar, oplyser ministeriet i pressemeddelelsen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg fattes ord for at beskrive for tankeløst denne løsning er.

Alt andet lige, så er solcellestrøm klart at foretrække for vindmøllestrøm. At husstandsvindmøller ikke var rentable og slet ikke i forhold til pris-udviklingen på solceller er da bare markedskræfterne i arbejde, at søge at modarbejde det med en så voldsom støtte-ordning som denne forudsætter lidt at udviklingen af yderligere husstandsmøller vil være en usædvanligt god ting for det danske energi-net.

 • 1
 • 0

»En afregningspris på 250 øre/kWh er helt ekstraordinært høj. Men husstandsvindmøllerne er desværre ikke faldet lige så meget i pris som solcellerne, så derfor har vi ønsket at give mølleejerne en forhøjet støtte i forhold til andre former for vedvarende energi,« siger Martin Lidegaard i en pressemeddelelse.

Man kan spekulere over hvad de ryger i det ministerium. Så er det jo bare med at sælge det altsammen, da de får mere for det de sælger end det de betaler for strøm. Argumentet er at det er fordi møllerne er dyre! Hvis jeg havde sådan en mølle, kunne jeg overveje at trække et kabel fra huset ud til møllen, så den også "lavede el" når det var vindstille.

 • 2
 • 0

Kunne det ikke tænkes at det er fordi man ønsker at der også skal være nogle møller til at lave strøm? De kan jo også om natten og når det er dårligt vejr (forudsat at det blæser naturligvis). Hvis man gerne vil støtte at befolkningen etablerer noget elproduktion, giver det måske meget god mening at have både sol og vind?

 • 0
 • 0

Men hvem tør købe? Næste år bliver afregningen vel ændret igen, så man står med håret i postkassen...

 • 1
 • 0

Kunne det ikke tænkes at det er fordi man ønsker at der også skal være nogle møller til at lave strøm? De kan jo også om natten og når det er dårligt vejr (forudsat at det blæser naturligvis). Hvis man gerne vil støtte at befolkningen etablerer noget elproduktion, giver det måske meget god mening at have både sol og vind?

Men man vil jo netop ikke støtte at befolkningen selv producerer EL, man vil have at EL-produktionen er centraliseret så den kan beskattes proportionelt højere i takt med at vi bliver mere energieffektive, ellers kommer der et hul i statskassen.

 • 1
 • 0

Der bliver ballade i villakvartererne efterhånden som udbygningen sker. Jeg forstår at sådanne møller kan være i størrelsesordenen 25 kWh, og de kan endog være meget store. Mindre kan også gøre det til placering på gavl/tag, men mon ikke der stadig er Støj og skyggeeffekter.

Det bliver de helt ny diskussionsemner over ligusterhækken.

Spørgsmålet er om det gavner andre end disse små decentrale el-producenter at lave sådan en overprisordning. Vindmøller bør placeres de rigtige steder, og af konsortier hvor den økonomiske gevinst kommer alle i samfundet til gode, i stedet for dette initiativ, hvor flertallet betaler gildet, mens mindretallet skummer fløden.

 • 0
 • 0

Man kan da tænke lidt over hvem der er himmelråbende dum her. Prisen lyder umiddelbart meget høj, men skal jo fratrækkes skat,så staten får jo en stor del tilbage igen. Og ja jeg tror da det er meningen at der skal skubbes til produktionen af husstandsvindmøller, der trænges til at blive produktudviklet og til at der opstår konkurrence på pris, ydeevne og kvalitet. Når man argumenterer med markedet betyder det vel også at prisen for strøm sættes ned igen når prisen på møllerne falder. Dem der sætter op nu er jo udtrykkeligt garanteret denne pris i 20 år.

 • 0
 • 2

Dem der sætter op nu er jo udtrykkeligt garanteret denne pris i 20 år.

Fuldstændig ligesom Poul Nyrups [b]udtrykkelige[/b] garanti om aldrig at pille ved efterlønnen - eller endu mere nærliggende: den nylige revision af solcelleordningen.

Ordningen med husstandsvindmøller er som solcelleordningen samfundsøkonomisk helt til hest og har derfor ikke gang på jorden, hvilket konsekvensen nok vil blive taget af, når vi stopper med at tænke i "feel good" initiativer, og i stedet begynder med tiltag, der batter.

mvh Flemming

 • 2
 • 0

Jeg bliver svimmel... Skal vi nu til at se på hundredtusindvis af små vindmøller?? Så ville jeg altså hellere se solceller på hvert eneste hustag...

 • 0
 • 0

Hvordan laves regnskabet egentligt? Hvis man er tilsluttet nettet, har 2-3 kW PV installeret på taget, og en 2 kW mølle i baghaven. Én købspris(ca 210 øre/kWh), en salgspris på 130 øre/kWh for PV, og 250 øre/kWh. Jeg tæller 3 elmålere, af den 'kloge' slags, og en computer der så skal logge alle data og lave et regnestykke ud fra det? Eller hvordan?

Desuden kan man da finde sig en fornuftig DC motor og smide direkte på vindmøllens aksel. og tjene kassen på sit overskud af solcellestrømmen :) 120 øre pr kWh er da nævneværdigt :)

/Martin

 • 1
 • 0

Er der nogen, der kan gennemskue, hvordan en sådan ordning vil blive håndteret for et landbrug? Vil de også få 250 øre/kWt? I så flad er motivet vist fundet.

Er det sandsynligt, at et dansk marked - for det vil der komme! - vil trække prisen på disse møller ned? Jeg vil sige - næppe. Dengang støtteordningen for solvandvarme var meget lukrativ betød det bare, at der ingen prisudvikling skete (eller teknologiudvikling, for den sags skyld).

 • 0
 • 0

Hej I efteråret udarbejde Rambøll for Glostrup Kommune en større rapport vedr. vedvarende energi, og i den er der på side 48 følgende at læse:

"Mens privatøkonomiske forhold kan tale for at opstille en husstandsvindmølle inden for nettomålerordningen i mere vindrige områder, kan det på ingen måde samfundsøkonomisk svare sig at investere i husstandsvindmøller. Nettomålerordningen favoriserer vindmøllerne kraftigt, da værdien af den strøm, der leveres til nettet ofte vil være væsentligt lavere end værdien af den strøm, der trækkes fra nettet.

Dette skyldes, at vindmøllen vil producere samtidig med den øvrige vind-møllekapacitet, da de små vindmøller typisk vil producere, når de store møller i forvejen har en høj produktion."

Kort og godt, så er det jo "himmelråbende dumt", og hvorfor de borgerlige partier muligvis støtte noget så fjollet, må være, at det fortrinsvis er deres vælgere der får glæde af det. Samfundet som heldhed? Ja, det er desværre til grin, og i øvrigt er den slags tiltag blot medvirkende til at skade overgangen til vedvarende energier, for der er ganske enkelt flere og flere såkaldte almindelige byboere, der har gennemskuet hvad der foregår på området, og som ikke længere gider at danse med. Og det forstår jeg til fulde.

 • 1
 • 0

Det må være et led i Regeringens beskæftigelsespolitik at de sætter embedsmændene til at udarbejde ad-hoc særlove for hver teknologi og med indbygget foældelsesgarranti i stedet for at bygge afregningsreglerne på gennemtænkte og fremtidssikrede principper. Det næste de skal forholde sig til er naturgasdrevne mikro-kraftvarmeenheder til husstande.

 • 2
 • 0

Ja, det vil være smart!

Lad solcellerne gå off-grid og sæt en lille vindmølle op, det er on-grid.

Derefter sendes solcelle strømmen op i vindmølle, så vil den lille mølle snurre lystigt rundt, når solen skinner og pengene vælter ind på kontoen...

Solcelleinverteren kan endda kunne genbruges til nogle af de små vindmøllegeneratorer til få tusinde kr. og vingerne skal bare være en gammel juletræsfod, som pynt !!!!

Tak Hr. Lidegaard !!!

 • 3
 • 0

Derefter sendes solcelle strømmen op i vindmølle, så vil den lille mølle snurre lystigt rundt, når solen skinner...

Du siger da noget der... ;-)

Solcellestrøm til 130 øre/kWh bliver således konverteret til husvindmøllestrøm til 250 øre/kWh - og ja, sikke meget strøm den lille mølle pludselig kan levere.

Gad vide om de har husket at lukke det hul i loven ? ;-)

 • 0
 • 0

Hvorfor går man ikke bare ud og finder ud af hvad der laver billigst strøm, og give samme kWh støtte til sol, vindmøller etc.

Det er den måde vi får mest ud af vores grønne støttekroner.

Hvorfor lave 1 kWh larmende vindmøllestrøm hvis man kan få 2 kWh still solenergi til samme pris ? Er det idioti ? For der er vel ingen store danske hustandsvindmølle producenter man vil give statsstøtte ? Det bliver vel ren kinesisk støtte ligesom med solcellerne ?

 • 0
 • 0

Det er tåbeligt med nettoordning på timebasis for husstandsmøller. Da afregning af strøm fra møllen er højere en prisen for strøm. (2.2 kr) Her vil det så blive en fordel at bruge strømmen når møllen ikke kører og slukke for at forbrug når den kører. Her havde det været smartere for statten med nettoordning på årsbasis.

 • 0
 • 0

Man kan da tænke lidt over hvem der er himmelråbende dum her. Prisen lyder umiddelbart meget høj, men skal jo fratrækkes skat,så staten får jo en stor del tilbage igen. Og ja jeg tror da det er meningen at der skal skubbes til produktionen af husstandsvindmøller, der trænges til at blive produktudviklet og til at der opstår konkurrence på pris, ydeevne og kvalitet. Når man argumenterer med markedet betyder det vel også at prisen for strøm sættes ned igen når prisen på møllerne falder. Dem der sætter op nu er jo udtrykkeligt garanteret denne pris i 20 år.

Når vinden blæser har vi allerede væsentligt mere strøm end vi kan bruge og det skal derfor eksporteres til 0-10 øre / KWh, mere vindstrøm er ikke lige hvad det danske elnet mangler. Solstrøm derimod har en sjov vane med at indfinde sig på det tidspunkt af dagen hvor vi har spidsbelastning på nettet og sæsonmæssigt mest på det tidspunkt af året hvor vores kraftvarme anlæg har den dårligste udnyttelsesgrad.

 • 0
 • 0

Det mest tåbelige er at man ikke kan "tilslutte" sig en vindmølle eller solcellepark og få samme fordele som de - ikke særlige pæne - udgaver af såvel husstandsvindmøller som solcelleanlæg. Ved at give såvel villaejere som lejlighedsejere adgang til at købe op til 6 kwh anlæg i en park kunne man dels få et pænere bymiljø, dels få en mere rentabel drift og alt i alt fåå mere ud af pengene. Men det er sikkert for nem en løsning!

 • 0
 • 0

Der er ikke noget hul i loven - Men, i den øvre etage på en vis minister!

Dette endnu engang rendyrket teknologiracisme, som med bilerne!

I praksis kan de aldrig forhindre en i, at lave sjove ting - som f.eks. at trække møllen rundt med en berøringsfri magnet kobling med energi fra solen eller for den sagsskyld fra elnettet selv.

Det viser bare, at når man laver tåbelig lovgivning, som skal tilgodese nogle mere end andre, uden at der forligger et videnskabelig grundlag herfor, så vil der altid være penge i at tænke alternativt - Ministeren kan i bund og grund være ligeglad med, hvor strømmen kommer fra og hvilken teknologi der anvendes, bare den er CO2-reduktion i forhold til niveauet på elnettet generelt.

Hvis, der skal være "støtte", så burde den være udregnet efter den procentvise miljø- og klima gevinst - og ikke efter, hvem en minister vil putte penge i lommerne på. Hvilket nærmer sig korruption.

 • 1
 • 0

Dette er fantastisk genialt af ministeren.

Forskellen mellem markedsprisen og Feed-in tariffen på 2,50 kr/kWh bliver jo batalt af PSO afgiften. Dvs. alle elforbruger i fællesskab.

Når mølle ejeren har import af strøm får staten fuld afgift. Alt i alt PSO afgift kanaliseres over i staten via afgift på strøm.

Hvis møllejeren blev på netto-måler ordningen så ville staten gå glip af afgiften, men ved at indføre 1-times afregning med ekstrem høj feed-in tarif så smutter pengene stille og roligt over i stats kassen som før.

Det er genialt.

-Eivind

 • 0
 • 0

I et interview med baeredygtigtlandbrug.dk fortalte energiminister Martin Lidegaard (R) den 9. januar, at regeringen ser en stor fremtid for landbruget som producent af bæredygtig energi. Se kommentaren fra Martin Lidegaard via linket: Martin Lidegaard: Massiv støtte på vej til energiproduktion i landbruget http://youtu.be/Kof3Dz2ilHQ

 • 0
 • 0

Det er utroligt at ministeren ikke har fået ansigtslammelser med en så alvorlig hjerneblødning, Hvad er det der sker i øjeblikket ?????

 • 1
 • 0

Det er IKKE en særlig konstruktiv debat der foregår her. Tværtimod bliver der stort set kun smidt med lort. Træls.

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten