Husstandsvindmøller bremset af snøvlende EU-bureaukrati

De danske husstandsmøller har ligesom solcellerne været voldsomt plaget af skiftende energipolitik, og selvom regeringen fik vedtaget en ny støttesats til møllerne for et lille års tid siden, er salget af møllerne gået fuldstændigt i stå. EU mangler nemlig stadig at godkende de støttede afregningssatser for strømmen fra møllerne.

En af de virksomheder, som må se potentielle kunder afholde sig fra at investere i husstandsmøllerne, er HS Wind, som producerer den største husstandsmølle herhjemme, Viking 25 kW.

Indtil videre er der dog ikke det store salg. Kunder, der vælger at investere i møllen, kan nemlig ikke vide sig sikre på afregningsprisen på 150 øre/kWh, før den er endeligt godkendt af EU, da EU vurderer afregningssatsen til at være statsstøtte, eftersom pengene udbetales af Energinet.dk, en statsejet virksomhed.

»Salget for branchen er gået i stå. HS Wind er en igangsættervirksomhed, som har ofret store udviklingsmidler over tre-fire år. Vi har solgt nogle møller i 2013, men nu springer folk fra kontrakterne på grund af usikkerheden. Der er en begrænsning på, hvor længe vi kan holde kapaciteten oppe,« siger bestyrelsesformand Frank A. Olsen til Ingeniøren.

Han fortæller, at virksomheden forsøger at stable en eksportforretning på benene, mens man venter på en endelig EU-godkendelse, men det er svært, da eksport og udvikling som regel bakkes op af et stabilt hjemmemarked.

HS Wind tvinges derfor til at gå i, hvad bestyrelsesformanden ’spare-mode’, hvis ikke der falder en afgørelse inden årsskiftet.

»Vi er bekymrede, fordi vores kunder ikke får deres afregning. Vi venter på Energistyrelsen, som venter på EU, som snøvler,« siger bestyrelsesformand Frank A. Olsen.

I EU’s hænder

EU-godkendelsen lader vente på sig, da det er en omstændelig proces, hvor EU-Kommissionen sidder med serveretten og kan kræve svar på en række spørgsmål fra Danmark om forholdene for et nyt statsstøttesystem.

Herhjemme er det Energistyrelsen, der skal sende svar med informationer til Bruxelles, som derfra kan beslutte sig for at stille nye spørgsmål. For hvert spørgsmål har Energistyrelsen 20 arbejdsdage til at sende et svar tilbage, mens EU-Kommissionen har to måneders betænkningstid til at sende et nyt spørgsmål, og sådan kan det i princippet blive ved. Der findes eksempler på sagsbehandlinger, som har trukket ud i flere år.

Energistyrelsen sendte den såkaldte notificering til EU om de ændrede afregningsregler 23. juli 2013 – altså for ni måneder siden – og godkendelsen lader fortsat vente på sig. Styrelsen afviser at kunne gøre mere end at give EU-Kommissionen de svar, som den efterspørger.

»Vi svarer så præcist som muligt, når vi får spørgsmål fra EU-Kommissionen, men vi kan ikke sætte deadlines for kommissionen. Vi vil heller ikke gætte på, hvornår EU-Kommissionen måtte godkende,« siger kontorchef i Energistyrelsen Jane Glindvad Kristensen.

Læs også: 'Politisk makværk': Støtten til solceller er slet ikke godkendt endnu

Ligesom med støtten til husstandsmøller mangler også godkendelsen af støtten til solceller, der ifølge branchen kom som et ekstra slag, da regeringen veg bort fra den årsbaserede nettomålerordning. Investorer kan nemlig heller ikke vide sig sikre på at modtage støttesatserne på den nye solcelleordning.

Sagerne om støtte til de to energiformer behandles særskilt.

Fra styrelsen er seneste melding, at man svarede på seneste spørgsmål om støtte til solceller 11. april. Herfra har kommissionen som sagt to måneder til at sende nye spørgsmål eller træffe en afgørelse – en afgørelse, der har ladet vente på sig siden februar 2013, hvor EU blev underrettet om det dengang nye støttesystem.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvordan kan det overhovedet være rentabelt med en lille husstandsvindmølle? Såvidt jeg forstår, så er det væsentligt billigere at producere el på en større vindmølle. Faktisk jo større jo billigere. Hvis en husstandsvindmølle er rentabel, så må det da skyldes et eller andet helt galt sammenskruet støttesystem, der favorisere ikke optimale løsninger.

Det skal vel så ændres, så vi bruger pengene der hvor de gør mest gavn!

 • 0
 • 0

at EU for en gangs skyld kan træde i karakter og begrænse yderligere "nettomålerfadæser".

Lad os nu (for en gangs skyld) prioritere at bruge vores VE investeringer der, hvor vi får mest (mindst CO2) for pengene.

At nogle producenter af et i bund og grund urentabelt produkt er kommet i klemme, kan jeg leve med.

mvh Flemming

 • 0
 • 0

"At nogle producenter af et i bund og grund urentabelt produkt er kommet i klemme, kan jeg leve med"

Det er flot Flemming. At vore politikere har ansporet danske borgere til at gå med i front for en ny alternativ CO2 fri energiproduktion, hvorfor nogle virksomheder er startet på den konto og nu går på røven, fordi Barroso ikke kan få fingeren ud, Det kan du sagtens leve med. Det er flot Flemming.

 • 0
 • 0

som man kunne investere i i "gamle dage" gav god mening. Det var jo store møller (dengang typisk 750 - 1000 kW) der blev købt til møllelaugene, men med anpartsstørrelser hvor alm. lønmodtagere kunne være med. Hvorfor blev den ordning skrottet?

Når man er anpartsejer, ser en mølle godt ud i landskabet og den støjer næsten ikke ;o)

 • 0
 • 0

Peder Kruse:

Det kan du sagtens leve med. Det er flot Flemming.

I hvert fald leve betydeligt bedre end at skulle kaste endnu flere penge efter endnu flere fejlslagne "feel good" såkaldte grønne initiativer.

At nogle firmaer spekulerer i planøkonomiske usaglige VE tiltag, vil ikke ødelægge min nattesøvn - og da det ikke er kommet igennem (endnu) heller ikke påvirke min økonomi - jeg har **ikke* aktier i et sådant firma, har du Peder? ;o)

mvh Flemming

 • 0
 • 0

"jeg har **ikke* aktier i et sådant firma, har du Peder? ;o)"

He he, nej Flemming. Jeg er kun en simpel kuli, men alternativ energi har i mange år haft min store interesse.

 • 0
 • 0

Så kan de velsagtens fungere uden statsstøtte. Vindmølleteknologien har nu eksisteret i så mange år, og må være kommet over børnesygdomme at hvis det ikke er rentabelt uden statsstøtte, synes jeg at man skal se sig om efter andre muligheder.

Som det er nu er det jo kun et redskab til at flytte penge rundt fra nogle borgere til andre borgeres lommer.

 • 0
 • 0

Jeg kan kun glædes over EU's forhaling af støtteordninger til husstandsvindmøller. Jeg mener det er direkte samfunds skadelig virksomhed at give støtte til opstilling flere tusinde små husstandsmøller (10-25 kW) som kun kan købes af dem som bor i det åbne land. Og som vil få en garanteret afregningspris på 250 øre de næste 20 år. Mange af de firmaer som sælger dem viser budget med en årlig fortjeneste på 25-30.000 kr. årlig i 20 år. Jeg har ikke ondt af nogle tjener penge, men når det er offentlig kanaliseret støtte direkte fra forbruger til producent, mener jeg det er omvendt Robin Hood. Ikke nok med at møller i sig selv ikke er rentable, men vi skal nu til at have plasteret det åbne land til med hurtig gående piskeris. Hvis fol endelig vil investere må det være for at producere til sig selv, med de gener dette måtte have.

 • 0
 • 0

@Arne B

Langsommelig og uhensigtsmæssig sagsbehandling, vil aldrig være ønskværdig. Bryder du dig ikke om støtteordningen, så kritiser den, i stedet for at hylde EU's sædvanlige smøleri.

@Pierre Debié

Du kan da stadig købe vindandele i projekter i din kommune:

https://www.energinet.dk/DA/El/Vindmoeller...

20% udbydes til lokale, og herefter til kommunens øvrige borgere til kostpris.

Vil selv gerne investere i solcellelaug, men dels er økonomien usikker, dels har "Danske Solhaver" lavet en masse støj på markedet.

 • 0
 • 0

i Faaborg-Midtfyn Kommune hvor jeg bor findes ikke Rune...

Den gamle ordning var osse smidigere, da der kunne købes andele i projekter i nabokommunerne.

 • 0
 • 0

Hvorfor al det støtte. Nu er jeg selv igang med at prøve mig frem med en lille vertical mølle på små 500W til eget forbrug, og kan den udligne eller rettere tag noget af det forbrug jeg bruger fra nettet, så er jeg ganske glad og tilfreds. Skulle det ske at jeg ikke er hjemme i 14 dage hvor den spinder rundt, så går den produceret el til el nettet, og jeg må sige jeg er stort set lige glad med at skulle havde penge for det. Som jeg ser det så er det os selv der betaler støtten i sidste ende, da vi jo betaler skat. og støtten jo ikke kommer ud af den blå luft. Så spare dog de penge og brug dem på udvikling af nye teknologier, eller forbedringer på andre områder. Kald mig bare dum, men jeg kan ikke se hvorfor folk skal havde XXX antal øre for en kWh når den på det åbne marked koster XX øre. Men det er sikkert noget jeg ikke skal forstår. Lad dog folk sætte små vind møller op, så længe de ikke er til gene for naboerne, og skulle den producere mere end det man selv forbruger, jamen så er det bare gratis strøm man ligger på nettet der kan gavne andre. Evt. kunne man gå så langt at lade alle vind møller blive overvåget af elselskaberne, så de kan se hvad der produceres, og der ved styrer deres kraftværker alt efter hvad der er brug for. På den måde kan vi alle bidrage med at hjælpe hinanden, mod et bedre miljø. Men det er vel i bund og grund det at folk vil havde mere for mindre, istedet for at prøve at give før man tager. Ret mig hvis jeg tager fejl.

 • 0
 • 0

Thias Russell rører ved noget meget vigtigt. Se Vedtagne Europa-Parlamentet: tekster P7_TA-PROV(213)0374 om el og varmeproduktion i lille målestok. Øjensynlig får vi snart lov til at plugge energi fra Solceller og små vindkraftanlæg direkte til en 240 volts stikkontakt. I Holland allerede indført op til 600 watt; i Schweitz 1200 watt. Helt uden bøvl og ballade med en elinstallatør samt statslig, og elleverandør regnskab osv osv . Det eneste der kræves er en godkendt inverter. Kom så i gang !!!

 • 0
 • 0

Vi har da lov at håbe, at det går som du skriver - men Energinet.dk har været helt usædvanligt ufleksible hvad angår godkendelse af invertere til mindre anlæg - tænk blot på Mastervolt Soladin 600 modellen, og før den Soladin 120 modellen.

Lige så snart der skal en elektriker på, forsvinder (den økonomiske) motivationsfaktor(en) for hobbymanden med det lille <600 watt anlæg.

Havde man tiden og energien, burde man prøve at indklage Energinet for rette EU-indstans.

Men men - deep discharge akku's til rimelige penge + offgrid må være fremtiden - så er elselskaberne da også færdige med at opkræve alle deres kreative dumme-gebyrer over for solcelleejerne.

 • 0
 • 0

hele sandheden ligger lidt dybere, i denne sag, hver gang der rejses en hus mølle mister staten indtægter, i form af sparet energi/ energi afgifter, også af staten kaldet " provenu tab" lige som når man skifter til led pære , og cykler på arbejde, og efterisolere huset !.derfor forhaler man bevidst husstandsvindmøller, staten og dansk energibranche forening, dvs de store centrale energi aktører mf, er enedes om at det er "bedst" for regeringen, at de beholder retten til at energi forsyne og dermed styre helt og aldeles, alt.." for tænk nu hvis vi alle blev en del af at levere energi til fællesskabet", så var der jo en masse høje stillinger der mistede deres arbejde og staten også afgifterne ..., i sted for at se på hvordan vi reelt kunne tage tyren ved hornene og få sat alle segl, imod at blive selvforsynende i Danmark. det er også et spørgsmål om HVEM der skal bestemme, om vi skal have centralisering af energiforsyningen , eller om vi skal have mere fremadrettet decentralisering af energiforsyningen, med små vedvarende energi anlæg .

stats støtte eller ej...glem det ..det er pebernødder..set i forhold til hvad energi sektoren spreder om sig med penge. generelet er Det godt at ejerskabet, af den producerede energi som forbruges i Danmark, spredes ud på helt alm borgere...i stedet for de store møller som primært ejes af det jeg kalder leens grever inden for vindmøller...hvor de tjener styrtende på at vi andre skal betale gildet...u anset om vi kan li det eller ej, derfor skal friheden også være der for at alm borgere kan købe deres egen ve-energi forsynings anlæg, så de selv bestemmer hvem og i hvilken retning de vil støtte.

ps , danmark er det eneste land der sender deres lov til eu for notifisering, inden for energi, det er slet ikke nødvendigt, men det er nok mere sandsynligt at man bevidst har gjort det , med fuld overlæg for at forhale sagen.

det er forrykt at man ønsker mere gang i hjulene og vækst, og sætter en hel branche i stå...samtidig, et stort flertal i folketinget burde omgående få sagen afklaret..

 • 0
 • 0

Hvis elektrisk energi kostede det, elektrisk energi koster, og staten i stedet finansierede sine våde drømme over indkomstskatten, ville energisektoren være langt mere overskuelig, og beskatningen ligeså. Med det nuværende system mangler staten indkomster, når vi energioptimerer. Den gamle nettoordning på solceller ville ikke have været så lukrativ, hvis ikke den kunne nøjes med at konkurrere mod en høj pris inklusiv hele svineriet af diverse afgifter (beskatning).

Hele solcellesagen med tilskud og fradrag op og ned samt lovgivning ind og ud har ikke just været befordrende for udviklingen af bæredygtig el produktion. Hvis installation af solceller hos forbrugere med tagflade ikke skulle finansieres af de andre, og ikke skulle finansiere de politiske drømme, ville det være et spørgsmål om tid og pris, før vi kunne udnytte decentral CO2 fri el produktion til glæde for os alle. Det skulle være baseret på en aftale mellem el selskab og forbruger. Hvis el selskabet putter DMI i et regneark, kræver det ikke mange djøffer at estimere en given solcelleproduktion de kommende dage og styre baggrundsproduktionen herefter.

(Repost fra en død tråd, sorry)

 • 0
 • 0

Vi vil gerne udlede mindre CO2 og være fri for vores afhængighed af olie og kul.

Vi støtter vindmøller fordi vi ikke lader energi baseret på olie koste det det virkeligt burde koste.

Ved afbrænding af olie bør samfundet modtage det det koster at binde den mængde CO2 der blev frigivet, og det det koster at rense luften efter den partikel forurening der fandt sted ved afbrændingen. Så vil det måske koste 10kr per KWh, og så er der ingen grund til støtte til en vindmølle der kan løbe økonomisk rundt ved at sælge strøm til 0,50kr per KWh

 • 0
 • 0

Mikrogenerering af el. og varme er nu på vej til at blive sanktioneret gennem EU-parlamentet. Det var hollænderne, der er lige sparsomme som danskerne, der fik sagen taget op. Nu kører sagen gennem EU parlamentet jævnf: P7_TA(2013)0374 og kan ikke stoppes. +++ ELnet kan kun klare sagen på tre måder: a) Ved at protestere overfor denne EU-forordning, hvor de vil tabe på samme måde, som vi taber på alle andre måder (sociale goder til alle, SU til alle, børnepenge til alle osv osv.) b) Ved dernæst at få vedtaget særlove kun gældende for Danmark, som de også vil tabe, hvis nogen lægger sag an mod Elnet. c) Ved at arbejde for at vi kommer ud af EU. +++ Elnet har tabt sagen - de ved det bare ikke endnu. Det går nøjagtigt som Demko, der sloges som djævle for at beholde godkendelses- monopolet. EU fik til slut rykket tænderne ud af munden på dem.

 • 0
 • 0

Jeg havde på et tidspunkt kontakt med en journalist her på "Ingeniøren" ang. den manglende danske godkendelse af mini-invertere, hvor journalisten skrev til mig, at han muligvis ville gå videre med sagen.

Jeg skriver til "Ingeniøren" igen nu - og måske også til et dansk EU-kontor.

Er vi mange nok, sker der måske noget.

Jeg vender tilbage i tråden når "Ingeniøren" har svaret på min henvendelse.

Mvh Rune Kristensen

 • 0
 • 0

Det bliver spændende at følge den udvikling om mikroinvertere. Det kan i den grad genoplive debatten om nettomåling. Alternativt kan det blive til et bureaukratisk helvede. Jeg tænker på hvor mange invertere man må sætte i sine stikkontakter og hvad der sker når måleren begynder at løbe baglæns. Jeg har da af og til tænkt på at sætte 0,5kW panel op og blot sætte en lille inverter i en stikkontakt. Mit middelforbrug er ca. 0,4kW, så det ville ikke ses så meget på mit årsforbrug, og efter et par år sætter jeg en til op. El-leverandøren ville blot tro at jeg sparede noget på el'en.

 • 0
 • 0

Jeg har fået svar fra redaktionen her på "Ingeniøren" - de vil gerne have, at jeg opridser sagen for dem, på mail, da den medarbejder jeg havde kontakt med, nu er optaget af andet.

Det gør jeg i aften, eller tirsdag.

@Hans Elfelt - jeg mailer dig senere i dag.

PHK, som har stor erfaring omkring elproducerende solanlæg, skrev i øvrigt tidligere (som svar på et konkret spørgsmål fra anden debattør):

Spørger: "Hvis jeg køber 2 x100 watt solpaneler og en 350w Grid-tie inverter til at sætte direkte i min stikkontakt er dette så lovligt i DK, og hvis ikke hvorfor?

PHK: Nej, det er det ikke. Sikkerhedsstyrelsen har ikke kunnet give nogen god grund der i mine ører lød forskellig fra "Vi vil ikke have sådan noget stads i vores elnet". Poul-Henning"

Jeg er helt enig i at Energinet og sikkerhedsstyrelsen ikke har givet nogen fornuftig forklaring på deres forbud mod små plug'n'play stikkontakt forbundne energiproducerende inverterbaserede anlæg, og at en artikel her på Ingeniøren om emnet, og en klage til det danske EU-kontor over Energinet + Sikkerhedsstyrelsen, ville være relevant.

Mvh Rune Kristensen

 • 0
 • 0

Sikkerhedsstyrelsen har ikke kunnet give nogen god grund der i mine ører lød forskellig fra "Vi vil ikke have sådan noget stads i vores elnet".

Der er jo heller ikke nogen reel grund til det sikkerhedsmæssigt. Der er intet i stikkontakten der kan mærke om strømmen løber den ene eller anden vej, og kvaliteten på strømmen (sinus) er ikke anderledes end tilsvarende apparater med avancerede strømforsyninger. Årsagen er altså mere politisk, da det genopliver den dejligt enkle nettomåleordning, selvom det er i mindre skala. Hvad er sanktionsmulighederne hvis man købte sådan en i Holland og satte det op. Hvis et elektrisk apparat er godkendt i et land i EU må man vel også bruge det her i landet.

 • 0
 • 0

Der er jo heller ikke nogen reel grund til det sikkerhedsmæssigt. Der er intet i stikkontakten der kan mærke om strømmen løber den ene eller anden vej, og kvaliteten på strømmen (sinus) er ikke anderledes end tilsvarende apparater med avancerede strømforsyninger.

Jeg kan komme på et par problemstillinger.

1) Hvad med overstrømsbeskyttelsen af gruppen. Aflaster du en gruppeafbryder ved at føde strøm ind midt på en forsyningsledning, vil gruppeafbryderen ikke koble ud hvis du kobler for meget belastning på gruppen (nedstrøms).

2) Vil produktionsanlægget kunne spændingssætte en gruppe/installation selvom forbindelsen til elnettet er brudt? Er produktionsanlægget testet for dette?

3) Hvis gruppeafbryderen eller HPFI relæ udkobles, vil produktionsanlægget så kunne skade apparater der i kort- eller længere tid er koblet i ø sammen med dette (spændings amplitude og kurveform)?

Der er sikkert flere

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten