Husstandsmøller kan blive Danmarks næste vind-eventyr
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Husstandsmøller kan blive Danmarks næste vind-eventyr

Det kan blive helt almindeligt at se små vindmøller snurre ved de danske huse.

Mens udviklingen de seneste år er gået mod stadig mere gigantiske vindmøller med højder på over 100 meter, så overvejer klima- og energiminister Connie Hedegaard (K) at ændre vilkårene, så det bliver langt mere attraktivt for danskerne at sætte en mini-mølle op tæt på huset.

Connie Hedegaard skriver i et svar til Folketingets energiudvalg, at hun vil se på, om vilkårene for små vindmøller skal være de samme som for solceller.

En dansker, som i dag sætter en solcelle på taget, kan afsætte strømmen til sit elselskab ved, at hans egen elmåler løber baglæns. Værdien af strømmen er dermed omkring 1,20 kroner på kWh eksklusive moms.

Ejeren af en lille vindmølle får derimod kun 60 øre per kWh for at sælge sin overskudsstrøm fra blæsevejrsdage til Energinet.dk. Men værre er ifølge husstandsmøllejeren Jan Korsager, som oprindelig skrev til det socialdemokratiske folketingsmedlem Mette Gjerskov, at det også kræver en særlig afregningsmåler. Den er så dyr, at det ikke kan betale sig at sætte mini-vindmøller op.

Hvis elmåleren derimod blot kan løbe baglæns, når ejerne af mini-vindmøller ikke kan bruge alt strømmen selv i blæsevejr, så er der ingen særlige omkostninger.

»Jeg er indstillet på nærmere at få undersøgt mulighederne for at lade små husstandsmøller få samme vilkår som solcelleanlæg. Ud over en afklaring af de tekniske og planmæssige forhold vil det i givet fald også kræve en fritagelse for elafgifter,« skriver Connie Hedegaard til energiudvalget.

Ifølge hendes definition har en husstandsmølle i dag en kapacitet op til 25 kW, mens Jan Korsager selv nævner en grænse på seks kW.

Kan give et boost

Formand for Danmarks Vindmølleforening, Kristian Jakobsen, mener, at afgiftsfritagelse vil gøre husstandsmøller langt mere udbredte.

»Det vil gøre det langt mere attraktivt for folk at opføre små møller på deres grund. Det kan virkelig booste en udvikling indenfor hus standsmøller,« siger han.

Kristian Jakobsen er ikke i tvivl om, at højere priser for strømmen betyder noget i forhold til folks indsats omkring CO2.

»Det kan være med til at sørge for en folkelig forankring, hvor folk er bevidste om, at de selv sparer på CO2-udslippet, når de opfører en lille vindmølle,« siger han.

Dokumentation

Svaret fra Connie Hedegaard
Brevet fra Jan Korsager
Oversigt over 213 små vindmøller fra Folkecenter for Vedvarende Energi

Emner : Vindmøller
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Netop.

Ministeren overvejer en fortræffelig beslutning.

Måske alle grønne el-sourcer kan få ligestilling med solstrøm?

Resultatet vil I så fald ligne til at kunne blive starten af et hjemmelager-opbygning.

 • 0
 • 0

Forslaget er ganske udemærket og det er tidligere bevist at det virker. Et stykke tid ind i vindkraftens nyere historie (midten af firserne) blev strømmen faktisk afregnet på den måde, men kun indtil elselskaberne fandt ud af hvilken dårlig forretning det var for dem, så ophørte det!

Så Connie kom blot med mere af den skuffe!

 • 0
 • 0

Det var da en rigtig god nyhed,måske hun er ved at vågne lidt op. Så mangler vi bare at hun også tilbyder os at købe el til spotprisen,istedet for at forære den til udlandet. Jeg var personlig ikke bleg, for at omlægge min produktion til når der var billig el(bare send mig en sms) mvh Robert

 • 0
 • 0

Ingeniøren bør ikke benytte enheder som "kilowatttimer om dagen".

 • 0
 • 0

Ingeniøren bør ikke benytte enheder som "kilowatttimer om dagen".

Jeg kan ikke lige finde stedet hvor Ing.dk bruger kWh/dag, men jeg går ud fra, at du mener i denne artikel?

Jeg synes faktisk, at det er udmærket udtryk for energi fremfor joule, da jeg bedre kan forholde mig til det...

Udover det, så håber jeg som flere af de andre debatører, at dette kan blive startskuddet på et intelligent decentralt elnet. Så kunne man også få penge for eventuel lagret energi fra elbiler og bedre egnede private miljørigtige energilagre.

 • 0
 • 0

Ville det bedste ikke være at udnytte energien til først og fremmest at give tilskud til ens oliefyr, via en elpatron, istædet for at sende strømmen tilbage?

 • 0
 • 0

Kilowatttimer om dagen er da udmærket, hvis bare det svarer til det der menes (energi pr dag). I øvrigt forstår jeg ikke helt den med afgiftsfritagelse Hvad er det der skal betales afgift af? I øvrigt synes jeg, at alle skulle have lov til at sætte solceller eller vindmøller op efter elmåleren, når blot max effekten er begrænset. 6 eller 10KW lyder rimeligt, sikringerne skal jo også kunne tage det. Forestil jer bare den besparelse 100.000 møller af blot 1KW vil give, der skal mange sparepærer til at give det samme ude i de små hjem. Jeg bruger selv 4000KWt om året svarende til ~10KWt/dag (der var den igen) i runde tal 300 til 400W i middel. Bare 100W i middel over et helt år vil være rigtig mærkbart. På den måde bruges elværket som en akkumulator, når produktionen er større end mit forbrug, men når det deles ud på mange husstande spredt over landet, bliver det næppe de samme problemer som havmølleparker.

 • 0
 • 0

Hvis Connie Hedegårds nye tiltag løber ud i sandet, (hvilket jeg naturligvis ikke håber), så kan man jo også løse problemet teknisk.

Et simpelt system bestående af almindelige akkumulatorer kan opbevare strømmen fra den lille vindmølle fra vindrige dage, til mindre vindrige dage, hvorved man kan sikre sig, at man selv kan bruge alt strømmen fra vindmøllen.

Det der også kaldes et POD system.

Og derved kan man få fuldt udbytte af strømmens værdi, uden at ens vindmøllestrøm bliver belagt med grønne afgifter. Altså kr. 1,75 pr. kwh. (inkl. moms, som er gældende pris for de fleste private forbrugere). Et sådant system vil ikke koste noget særligt, men kan forøge værdien af vindmøllestrømmen væsentligt. Der er dog et varmetab på ca. 20-25% af strømmen, som man måske med en lille smule opfindsomhed kan udnytte til rumopvarmning.

 • 0
 • 0

..man får mest strøm for pengene med de store møller - de har skaleringsfordelen og bedre vindforhold. Småmøller kan gavne som varmegivere i stil med solvarme, men konverteringselektronik og ellager gør systemet uforholdsmæssigt dyrt. Dermed bliver det ikke et nyt eventyr for Danmark, men mindre kan også gøre det.

Dong (og andre?) er åbne for en genopfriskning af andelstanken, så ønsker man at investere i møller får man mest strøm (og dermed miljø) for pengene ved at gå sammen med andre.

Ønsker man derimod et lille varmetilskud er husstandsmøller en glimrende ide på gode steder, og der er masser at vælge imellem. Fordelen er bl.a at man bliver mere bevidst om sammenhængen mellem menneske og natur. Det er fristende at gå nogle skridt videre og få strøm fremfor varme, og er sikkert en glimrende hobby. Ing-debatten har tidligere diskuteret 12V-elnet.

 • 0
 • 0

man får mest strøm for pengene med de store møller - de har skaleringsfordelen og bedre vindforhold

Som lovgivningen er idag, skal man betale moms og CO2afgift af al strøm der passerer måleren (solceller undtaget) Ellers har du ret. Det er det man vil justere på med den nye lov, så det kun er nettoforbruget der betales afgifter af, men som det er lagt op til, gælder afgiftsfritagelsen kun for strøm der er produceret efter måleren. Så kan vi bruge en masse penge på forholdsvis ineffektive vindmøller, istedet for færre penge på på mere effektive møller! Det er stadig lidt tåbeligt!

 • 0
 • 0

Henning Sørensen har helt ret. Selv om det lyder som et fint initiativ, så er det rent teknisk og samfundsøkonomisk en skidt ide, bla. fordi småmøllerne kommer til at stå i lav højde og i bebygget område hvor vindressourcen er dårligst. Dermed får de automatisk en dårlig udnyttelse af den installerede effekt (lav middelproduktion), og man vil derfor komme til at "fylde elnettet op med tomme vindmølle-kW", som ikke bidrager ret meget til CO2-reduktionen. I den sammenhæng står de i skærende kontrast til havmølle-planerne, der netop vil give de vindmølle-kW, som vil få den højest mulige udnyttelsesgrad, og dermed den største værdi rent CO2-mæssigt. Dertil kommer, at havvindmøller i store parker bedre vil kunne deltage i reguleringen af nettet sammen med kraftværkerne. Så hvis man skal honorere vindmølle-kWh med over 1 kr i direkte betaling eller via skatte- og afgiftsreduktioner, så får borgerne altså langt mest for pengene med havvindmøller (eller store velplacerede landmøller). Derfor Connie - med al respekt for dine øvrige gode initiativer på dette felt - denne her er en blindgyde, som er bedst tjent med at blive lagt i mølposen igen. Hvis småmøllerne var sådan en god ide, så kunne de også konkurrere på de normale markedsvilkår. De har de sidste mange år været en teknologi i afvikling og det er derfor forkert at sammenligne dem med solceller, der netop er i udvikling og derfor med fornuft kan støttes med lidt sær-regler.

 • 0
 • 0

Vi har behov for en co2 moms.

:Angåenede husstands møller der er det helt enkelt logisk at sidestille dem med solceller og lade elmåleren løbebaglæns faktisk så er det at bruge hustands møller langt mere logiske at bruge i et land som danmark end sol celler. når det er sagt så er kompinationen i mellem sol celler og hustands møller og et 12 volts hjem med batterier som el lager helt enkelt genialt.

kommentar til afgifterne i indlæget Fint med småmøller, men fra Thomas Gade

Jeg tror som udgangspunkt ikke på at det frie markdet kan regulere sig selv derfor er det nødventigt at regulere markdet med afgifter fri markeds økonomer som Milton Friedman har været katastrofale med deres dogmatiske frit markdes løsninger der kun øger forbruget af co2. for at minske co2 udslippet er verden nødtil at tage et opgør med denne fritmarkeds logik, et frit markdet gør kun det som der er rentabelt at gøre. Derfor bliver co2 neutral energi aldrig konkurance dygtigt i denne verden. den Externality som den co2 belastede energi giver kan aldrig medregnes i et frit ureguleret markdet-

http://en.wikipedia.org/wiki/Externality

Derfor tror jeg kun på at ved at skifte økonomisk doktrin. over til Keynesian doktrin efter den engelske økonom John Maynard Keynes mener at et frit markdet ikke kan regulere sig selv.

Dette problem er derfor mere et spørgsmål om økonomisk fundement end rette tekniske løsninger kun ved at ændre det økonomiske fundement kan de rette løsninger opstå. kun et regulerede frie marked kan finde de retteløsninger det helt friemarkdet kan og vil altid vælge co2 belastet energi.

Her tror jeg personligt at en Co2 moms er løsningen.

Det gøres helt enkelt ved at staten sælger sine co2 kvoter til den påbelydede markdes værdi. Isædet for at gratis give dem væk som der nu er kotyme. en co2 moms gør det muligt at udregne det aktuelle co2 forbrug pr enhed. ved alle handler imellem moms registeredede firmaere. co2 momsen skal kunne afskrives ganske som momsen gøres idag. på denne helt enkle måde opskrives co2 forbruget pr enhed ved hver mellemhandel. Den handlede jo er nødtil at tilskrive det påbeløbede co2 forbrug udregnet pr enhed for at få sine udgifter dækket ved vidre salg af varen. Bruges der co2 neutral energi i vejen fra producent til forbruger. Da er momssatsen for dette energi forbrug naturligtvist neutral vedved beløndes energiforbrug der er co2 neutralt.

på denne effektive måde bliver alle energi kilder varme el og transport energi. beskattede med en co2 moms der udregnes efter det aktuelle co2 kvote køb. DVS energi kilder gødning mm der ikke er co2 belastede er automatisk fritaget fra co2 moms. Når alle forbrugs artikler, produceres ligefra tandbørster til fødevare og fjernsyn og computere tjænsteydelser mm

Ved at indføre en variabel co2 moms sats. slår man flere fluer med et slag.

Den externality som co2 forueningingen udgør bliver idag ikke beskattet behøreligt. DVS co2 forueneren har idag en urimelig unfair konkurance fordel overfor den producent der producere co2 neutralt.

Exembelvist så udligner denne afgift konkurance fordelen der er ved at outsorce produktion af exembelvist fødevare. til lande med billigere arbejdskraft-. ved at beskatte co2 forueningen ved transporten til og fra de billigere lande med en fair afgift udregnet efter det aktuelle co2 forbrug. der vil denne out sorcing ofte ikke være rentabel selv med den lidt højere danske løn taget i betraktning.

Det kan aldrig ha været meningen at basis fødevare skal rejse 1000-3000 km på vejen fra jord til bord. Det er udelukkede det globaliserede samtund der er overforsynedet med billig energi der gør dennne transport mulig co2 momsen vil gendanne en logisk logistik for vores basale fødevare produktion ved at straffe den unødventige transport.

:co2 momsen belønder den dygtige foretnings mand den der dygtigt styre og begrænser sin co2 forueningen pr enhed ved almindelig driftøkonomisk styring af produtionen. mens den udygtige straffes for sin manglede evne til at styre sin prodktions forbrug af co2. opfindsomhed og dygtighed vil hurtigt finde erstatninger for energikrævede og co2 belastede processer. Dette konkurance parameter vil med en co2 moms være mere afgørede end arbejdsløn pr enhed er det idag.

Ved at øge moms satsen pr kg co2 udledt hvert år med 5-10%. Der vil co2 momsen automaktisk øge efterspørgese på co2 neutralt produceret energi. der langsomt men sikkert bliver mere konkurance dygtigt end energi løsniger der udleder co2. Der også hurtigere bliver udviklet når efterspørgslen er der.

Er hustands møller rentable så bliver de hurtigt allemands eje, i en verden hvor kulfyret co2 belaset energi er dyrt at købe på grund af en co2 moms der straffer den externality som kul fyret kraft varme udgør. Er andre løsningere mere rentable end hustandsmøller. Så vil de være den foretrukne løsning.

Det er det økonomiske fundement der skal ændres for at løse dette problem. Markdet skal nok selv finde den rette løsning på problemet. når markdet er reguleret i den rette retning.

Den variable co2 moms har et foremål den skal udfase sig selv når samfundet er co2 neutralt.

 • 0
 • 0

Helt korrekt ang. de frie markedskræfter - det er som om man ikke må sætte spørgsmålstegn ved "markedskræfter", men kun alt andet. Begrebet "frie markedskræfter" er nærmest blevet fanatisk fundamentalistisk, sådan at enhver der taler imod markedskræfter også partout er imod udviklingen - hvilket slet ikke er tilfældet. Men de frie markedskræfter glemmer som du korrekt skriver externaliteter.

Ang. CO2 momsen, så lyder det som en fin idé. At man som virksomhed kan trække det fra giver et incitamtent til at reducere CO2 andelen for at give forbrugerne billigere produkter. Problemet er blot at kortlægge CO2 udledningen. Jeg mener at dette må være statens opgave i samarbejde med virksomhederne - at lave en CO2 bog over produkter og deres forurening. Det er krævende, men ikke umuligt (det er reelt LCA'ere). EU havde for nogle år siden en sådanne idé på bordet - best practise, men det blev aldrig til noget da virksomhederne ikke ville være med.

 • 0
 • 0

Det var dog en gang gemen sludder at skrive: solceller er i udvikling, men små vindmøller er ikke, og de skal derfor klare sig på det frie marked.

Ligesom store møller, så er de små møller i rivende udvikling. Deres effektivitet bliver bedre og bedre, og styreenhederne ligeså. Det er en teknologi der langt fra har vist sit endelige potentiale, hvilket kan ses af de over 200 forskellige modeller der findes hvor priser og effektivitet varierer med op til hele faktorer!

Så der sker en stor udvikling på lige fod med solceller - dog med mange gange færre F&U midler.

Solceller er iøvrigt ret ineffektive at bruge i Danmark hvor solandelen er forsvindende lille - i Spanien har de 3 gange så meget sol som vi har, og i central afrika 6 gange så meget! - så lige som vindmøller sættes op hvor der er vind, fordi man tænker sig en smule om, så skal solceller selvfølgelig også sættes op hvor der er sol.

Mht. kW kapacitet, så er det helt klart et problem. Men dette kan reduceres ved at benytte lagringsenheder og derved undgå strømmen påvirker nettet.

Et andet problem er faktisk også at møllernes strøm er meget flukturerende og der er støj i strømmen. Derfor kræver elselskaberne at man benytter dyre invertere som fjerner denne strøm, da den ellers vil gå uhindret gennem strømnettet og kan ødelægge fx naboens elektronik. Men det kan løses billigt med spoler istedet - eller lagring på batterier, hvor man dog mister noget effektivitet.

 • 0
 • 0

Små møller til varmepatroner er ikke en særlig god idé. Hvis man har lidt kendskab til energiforbrug og modstand, så vil man hurtig indse at der bruges 4 gange så megen energi på varme i et hus som på el. Dvs. der skal 4 gange så mange møller til.

Men det største problem er modstanden i varmepatronen. En stor modstand der kan brænde al møllens energi af, kræver megen strøm, hvilket betyder at møllen ikke starter ved 4m/s men først ved 6 eller 7m/s. Med en gennemsnitsvind på 5,6m/s er det ikke hensigtsmæssit. Omvendt vil en lille modstand godt nok starte møllen tidlig, men vil brænde af når møllen producerer for megen strøm. Derfor skal man have en variabl modstand eller flere der kobles til afhængig af vinden.

Bedste løsning vil være at bruge møllestrømmen til jordvarme eller anden genvindingsvarmeanlæg. Jordvarmeanlægget kan kobles uden om det almindelig net når der er mølle strøm, og kobles tilbage når møllen (og et evt. batteri) er udtømt. Derved påvirker det ikke elnettet og man får mest "udnyttelse for pengene".

 • 0
 • 0

konkret forbrug afgør afgiften. Co2 momsen er imodsætning til alle andre afgifter umulige at snyde med.

Det er jo umuligt ha positivt co2 moms. og kræv bilag for alle afskrivninger, naturligtvis bliver det lidt besværligt at lave en konkret moms udregnet pr enhed. derfor vil det være aceptabelt af ha en genenel co2 bidrag pr tillagt pr endhed ganske som man beregner dækningsbridag for afskrivninger af maskiner mm. her vil spild og svind også skulle tilskrives igen så bidrager det kun til at påvirke positivt for denne udgift skal naturligtvis være så lav som muligt for at være konkurance dygtige overfor konkurenters produkter( igen paremeter som der kan påvirkes med dygtighed). Det er relativt enkelt at udregne råvare ind, købt energi i transporten af råvare ind. købt energi til process pr enhed og købt energi til transport til køber af færdigvare. er den energi man køber co2 neutral så på påvirker det co2 regnskabet neutralt og er derfor afgift frit. det er naturligvist op til producenten om man vil hente en profit ved at spare i co2 og hæve prisen på produktet uden afgiften er hævet. dette modvirkes dog af den almindelige konkurance.

det smukke ved denne afgifts form er at det er umuligt at snyde det er helt enkelt umuligt at ha et postivt co2 udslip (dvs man spare mere co2 end der er forbrugt derved opnåes positivt co2 udslip dvs man sænker det endelige co2 udslip ved at købe dette produkt) . Men igen kan poslitv co2 forbrug dukomenteres tjaa så giver det faktisk igen kun en konkurance fordel. men det er dog meget svært og skal dukomentes ved revision af co2 regnskabet. Viser et firma dette så giver det naturligt baggrund for revision af det endelige forbrug- men kan det dukomenteres så skal det naturligtvis beløndes med en konkurance foredel.

 • 0
 • 0

Det er helt korrekt en god parameter for at få reduceret CO2 udledningen. Det vil ikke kun have en effekt overfor producenten - at han kan producere billigere varer - men også overfor forbrugeren, som tænker miljøvenligt. Denne vil vælge den løsning der tænker på miljøet - hvis begge koster det samme.

 • 0
 • 0

Derfor Connie - med al respekt for dine øvrige gode initiativer på dette felt - denne her er en blindgyde, som er bedst tjent med at blive lagt i mølposen igen. Hvis småmøllerne var sådan en god ide, så kunne de også konkurrere på de normale markedsvilkår. De har de sidste mange år været en teknologi i afvikling og det er derfor forkert at sammenligne dem med solceller, der netop er i udvikling og derfor med fornuft kan støttes med lidt sær-regler.

Små husstandsvindmøller er dog flere olympiske banelængder foran solceller hvad angår produktionsøkonomi. Man får 5-7 gange så mange kwh per krone ud af en 1 kW husstandsmølle, end solcellepaneler. Det er ikke til at forstå at der stadig er nogen der spilder tid på solceller, under danske forhold. Om man så nåede op på 100% effektivitet for solcellerne, og samtidig en halvering af prisen, ville de stadig være dyrere pr. kWh end en 1 kW husstandsmølle fra Kina.

 • 0
 • 0

Det må være nemt og billigt at lave en spændingsstyret modstandskobling så opvarmningen kan tilpasse sig effekten. En lille og en stor modstand, koblet hver for sig eller i parallel eller serie, afhængig af generatorspændingen - har I nogen simple forslag til hvordan det gøres? En strøm- eller spændings-måler og et relæ burde kunne gøre det.

Turbulensen er stor i jordhøjde, så det er effektvariationen også.

Varmepumper til møller tror jeg ikke kan betale sig pga. de varierende forhold, men det gode ved Connies forslag er at det kan folk jo så selv eksperimentere med. Længe leve mangfoldigheden!

Der bør være regler for møllestøjen, det er heldigvis ikke noget problem idag da mange småmøller er meget støjsvage, og fås i forbavsende mange forskellige udgaver.

 • 0
 • 0

Næe Claus - men set før, når der ikke er politisk vilje - er du gammel nok kan du vel huske parabolskoven - og inden da Antenneskoven. Reglen var jo f.eks. at man IKKE måtte føre TV-radiosignaler over kommunegrænsen. Og hver husstand sin private adgang til fællessignal. Mageløst fornuftigt tænk af lovgiverne ....IKKE.

Mvh. Arne

 • 0
 • 0

"Husstandsmøller kan blive Danmarks næste vind-eventyr".

Det har intet med CO2 udledning at gøre. Det skal gøre det langt mere attraktivt for danskerne at installere mini-vindmøller og booste udviklingen, til gavn for Danmarks Vindmølleforening.

Vindmølleindustrien er fuldstændig afhængig af subsidier:

"Ud over en afklaring af de tekniske og planmæssige forhold vil det i givet fald også kræve en fritagelse for elafgifter,« skriver Connie Hedegaard til energiudvalget."

 • 0
 • 0

Lad mig slå fast med det samme, jeg mener bestemt vi gøre os store bestræbelser på reduktion af co2 emissioner.

Når det er skrevet, synes jeg sådan rent personligt ikke at hustandsvindmøller tiltaler mig fordi den slags anordninger skæmmer. Det vil også genere mig at min nabo, satte sådan nogle fyre op. Jeg mener bestemt der er æstetiske hensyn at tage også. Det må kunne gøres anderledes.

(OBS i øvrigt har jeg prøvet at oprette et andet emne omkring den nye peer reviewede rapport fra International Journal of Climatology of the Royal Meteorological Society, men min profil kan ikke oprette nye emne(?): http://jp.dk/udland/article1197895.ece http://icecap.us/images/uploads/DOUGLASPAP...

MVH F

 • 0
 • 0

Produktionspris afhænger af volumen. Det er den først producerede mølle eller solcelle, der koster. Hvis et mølleprodukt bliver folkeligt populært, stiger salget og prisen falder. Kommer prisen langt nok ned, så hjemmeproduktionen bliver konkurrencedygtig, vil salget eksplodere, og en gør-det-selv 1 Kw mølle med styring og det hele kunne købes i Jem og Fix for under 1000 kr.

 • 0
 • 0

Vindmølleindustrien er fuldstændig afhængig af subsidier:

Vindmølleindustrien er ret kold overfor 1 kW møller. Jeg tvivler på at hverken Vestas, Siemens, Suzlon, Gamesa eller GE vil begynde at lave 1 KW møller. Det skulle da live være Siemens og GE, da de i forvejen laver vaskemaskiner mm, som vist mere er i klasse med en 1 KW mølle.

Desuden laves disse møller allerede rundt omkring i andre lande, hvorfor der ikke er tale om en uudnyttet niche, som der var med de større vindmøller. Så at snakke om et nyt vindmølle eventyr er helt ude i skoven. Journalisten burde vide bedre.

Når det er sagt, så syntes jeg at det er en god ide, fordi det kan være med til at skabe forankring i befolkningen for VE, og at det ikke kun er DONG som vinder på det.

/TH

 • 0
 • 0

www.folkecenter.dk ligger der et link til en sådanne modstandsstyring som man selv kan bygge.

Varmepumper er netop genialt til de små møller idet man har en akkumuleringstank som kan tage overskudsvarmen - ligesom hvis man havde endybkoger. Forskellen er at man får langt mere varme for samme strøm. Og en varmepumpe tændes og slukkes som man har behov for det - ligesom et køleskab som er noget af det mest "uensartet" i drift.

Der er støjbegræsning på alle møller - 45DB 300m væk for store møller og 45DB til naboskæl for husstandsmøller.

 • 0
 • 0

Man kunne jo på samme måde argumentere for at folks parabolantenner generer landskabet, for ikke at tale om gamle gule 70'ere murstenshuse...og hvad med de utallige elkabler der "pryder" landskabet - er det måske kønt? Det meste af det vi mennesker sætter op er relativt lidt kønt, men vi må finde os i det fordi vi ikke kan bestemme over andres grunde.

Personligt syntes jeg små møller på hustage ser rigtig flot ud, og de giver indtryk af at beboeren tænker på miljøet og vor alles fremtid.

Og endelig så er der hele eksporten - i ulandene er den traditionelle "strøm via ledninger" jo galmatias - ligesom den stationære telefon er det. Her skal man selvfølgelig gøre tingene fornuftigt og lære af vore fejl, og undgå de enormt dyre og grimme el ledninger. Hans brug af møller vil således helt eliminere nødvendigheden af et elnet idet han bruger batterier til lagring, og samtidig lærer han at bruge strømmen når den er der og mindre når der er lidt strøm. Noget vi i Vesten endnu ikke har fattet vigtigheden af! Så hellere betale for at komme af med overskudsstrøm og indkøbe til 3. dobbelt pris når der er mangel. Det er sku' nærmest vesten der er et u-land!

 • 0
 • 0

Hvis man virkelig mener noget med at fremme småmøller, så bliver det nødvendigt at forenkle myndigsbehandlingen, som det er i øjeblikket, så er der jo ikke meget forskel på myndigsbehandlingen af en lille mølle eller en stor, hvad med f.eks en ret til at stille en mølle op hvis, visse afstandskrav var overholdt eller måske visse støjkrav i relation til møllestørrelsen.

 • 0
 • 0

hilser Connie Hedegaard´s initiv velkomment. vil selv meget gerne opsætte en mølle, surfet på det flere gange i løbet af året, finder det totalt uoverskueligt, ydelse/pris hvad kan bruges i dk. hvad koster en færdig løsning,

fandt en viste sig den kostede 230.000 kr en anden kostede 9.000.- en 25 m høj en anden til sætte på taget.

og hvad med import køber jg en i .feks kina skal den vel godkendes i dk. og betales moms.

ville selv foretrække en dansk produkceret mølle , bare tænk hvor meget co2 det kræver hvis den skal fremstilles og transporteres fra kina. samt evtuelle reservedele nok skal bestilles samme sted.

vil samtidigt tro den viden man allerede har med fremstilling af store møller i dk kan bruges til små. og at forskning i små møller nok kan give forbedringer af de store på længere sigt.

jeg selv ville foretrække en lille mølle på en mast. på en 16m i højden inkl rotor. tror det vil være rimeligt proportioneret. i forhold til mit hus det er vel 8 m højt og den kan stå ca 10 m fra huset.

håber desuden Connie Hedegaard overvejer vi resikere folk fælder en masse træer for få ekstr vind til deres møller, det vil nok ikke være for smart,

god vind ønsker jeg for Danmark og for produktion af Danske møller.

 • 0
 • 0

Når vi taler om små-møller op til 25 kW, så har de klart været på retur siden 80'erne. Næsten alle større fabrikanter har lavet sådan nogle i deres tidlige år, og har droppet produktionen af dem fordi de ikke kunne konkurrere med de store. Det kan så godt være, at der begynder at komme en masse nye småmøller fra Kina og andre lande, og at de bliver mere og mere effektive og billige. Men det er et faktum, at skal de blive konkurrencedygtige (og dermed en fornuftig samfundsmæssig investering) skal de ende med at være mere end dobbelt så effektive som de store, for at kompensere for den lavere vindstyrke i de højder de vil blive monteret. Hvis den udvikling kommer, så fint - men vi skal altså ikke bruge danske skattekroner på at støtte udviklingen af kinesiske småmøller. Så skal det i hvert fald hedde udviklingsbistand, men det har Kina vist efterhånden ikke så meget brug for.... Småmøller skal have samme vilkår som de store, både hvad angår afregning, støjkrav og godkendelse af sikkerhedssystemer. Det er sådan reglerne er nu, og det er altså svært at finde saglige argumenter for at lave om på det.

 • 0
 • 0

Jeg mener at nettomålerordningen skal gælde for al Vedvarende energi (VE). Lad os starte med at udvidde ordingen til også at omfatte småmøllerne. Men der mangler noget i lovgivningen, nemlig at alle målere SKAL kunne bruges begge veje og at, det bliver lovligt at også små møllerne for ret til at gøre brug af "Solcelle muligheden". --- MEN hvis der i forbindelse med salg/modregning af VE strøm kræves en ekstra måler, skal prisen for denne ikke betales af personer, som ønsker at gøre en forskel. Det må være en menneske ret ,at bruge og yde - ikke noget som der skal tjenes penge på. (eks købs/salgs måler installion) I vore dage må det være simpelt at "genopfinde" de gamle målere med tilbageløbsmulighed - jeg formoder at det blot handler om at, fjerne en tilbageløbs diode. På sigt kan det komme på tale at, man skal levere xxx kWh mere end det man selv bruger for at komme i 0 og dermed være med til at betale for tab i ledningsnet og installationer mv., men lav en overgangsordning på 10 år. Mit forslag et overskuds produktion altid skal komme nettet tilgode også efter de 10 år.. Et råd til Connie (vores nye klima minister) : Connie gør det nemt, at være med til at hjælpe - drop smålighed mht. afgifter og lad os alle få en reel mulighed for at være med til, at gøre en forskel. Dette vil blot betyde: enkle regler, simpel sikker installation, og en fri mulighed for at bruge elnettet uden unødige byrder. Lad så de frie markedskræfter derefter bestemme hvilke VE-løsninger der vinder. (Andre opfatter har jo dette som en hobby og frihed.) P.s. Jo før vi får indført lette regler, jo før kommer vi i gang og jo før kan der vise sig nye nicher i Damark.

 • 0
 • 0

Der er dog lempelige regler for møller under 5kvm bestrøjet areal. Men disse små møller vil vi desværre ikke se flere af i Danmark efter marts måned, idet man i en bekendtgørelse fra energiministeriet (dog udarbejdet af Risø's vindafdeling) har besluttet at alle små møller skal "typegodkendes", selvom de måtte være lovlige i andre EU lande. Det betyder at en leverandør af en lille mølle skal betale i omegnen af 60-70.000kr for test for at møllen kan sælges i Danmark.

En lille ½kW mølle koster leveret til Dk fra fx Kina 5.000kr og sælges for 7.500kr. (da reklamation ikke er noget Kineserne er meget for, skal fortjenesten være rimelig for at det overhovedet kan betale sig). Testprisen indregnet betyder at man mindst skal sælge 100 af disse møller for at salgsprisen ikke skal være alt for høj. Og det er ret så mange taget i betragtning at der nok kun findes et par hundrede af disse mini møller i hele Danmark pt. Så med kendskab til 2 leverandører, er dette "eventyr" slut før det begynder - ikke pga. afgifter, men pga. testkrav.

Fair nok at der skal være sikkerhed, men 6 måneders testning? Og at møllerne har vist deres styrke i andre lande tæller ikke. Nå ja, og så er der kun et sted hvor de pt. kan testes i danmark - Risø...hymmm...lugter det lidt?

 • 0
 • 0

Martin Sørensen: Hvorfor lave afgiften som en moms istedet for blot en "fast" afgift?

Jeg køber varer for 1000kr og skal oveni betale fx 100kr i CO2 moms. Så transporterer jeg dem rundt i Dk til forhandlere hvilket pålægges yderligere 50kr i CO2 moms + 50kr i fortjeneste til mig, så varens pris bliver 1200kr. Jeg har således fået 150kr ind i moms men kun betalt 100kr i moms. Staten skal således have de sidste 50kr + de første 100kr, og jeg har fået 50kr.

Var der tale om en afgift i stedet ville varens pris have været 1200kr, jeg ville have fået 50kr i fortjeneste og staten 150kr. Altså samme tal (og incitament til at reducere CO2 udledningen og dermed afgiften), men mindre bureaukrati.

Og med momskaruseller der lænser statskassen for mange hundrede millioner årligt, så ville en ren afgift eliminere dette problem.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten