Husker du højttalerprojektet Q113? Sådan er det gået siden

Ole Witthøft ejer højttalervirksomheden System Audio i Roskilde og er tidligere blogger på ing.dk Illustration: Das Büro

For godt seks år siden tog Ingeniøren kontakt til højttalerproducent Ole Witthøft, som havde mere end 25 års erfaring med produktion af højttalere i sit firma System Audio i Roskilde.

Planen var at starte et projekt op i Ingeniørens bloggermiljø, hvor læserne kunne deltage som aktive medspillere i udvikling af et konkret produkt.

Ole Witthøft syntes, det lød som en skæg idé, og den 3. februar 2012 lå hans første blogindlæg på ing.dk. Det hed kort og godt: ’Vær med til at udvikle en lille højttaler i verdensklasse’. Et ambitiøst mål for ambitiøse læsere.

Bloggen kom til at hedde ’Højttaler Q113’ med henvisning til, at den færdige prototype gerne skulle stå klar i første kvartal 2013.

»Det kom den så ikke helt til. Det tog os to et halvt år at få højttaleren helt færdig, men så holdt den til gengæld også, hvad den lovede,« fortæller Ole Witthøft om gulvhøjttaleren Pandion 30, som i 2016 blev kåret af fagpressen som Skandinaviens bedste højttaler.

Læs også: Højttaler udviklet på ing.dk-blog kåret som Skandinaviens bedste

At Ingeniørens læsere tog så godt imod projektet i sin tid, er han stadigvæk slået bagover af. Efter efterlysningen på ing.dk fik han i løbet af to dage 110 henvendelser fra læsere med et bredt felt af ekspertiser. Også de etablerede virksomheder Delta og Scan Speak meldte sig på banen med ønske om samarbejde.

I første omgang blev de inviteret til åbent hus på fabrikken i Roskilde, og over en sodavand og en snack fortalte og forklarede Ole Witthøft på sin energiske og inviterende facon de fremmødte, hvad hans drømme for verdensklassehøjttaleren var.

Siden blev det til mange flere blogindlæg, møder, lytteprøver og diskussioner. Al viden om højttalerne og deres konstruktion blev delt på bloggen. Tegninger, diagrammer og – ikke mindst – succeser og fiaskoer i projektet blev delt med læserne som en form for open source inden for højttalerudvikling.

I alt 82 blogindlæg blev det til, hvor sidste indlæg – ligesom det første – var en invitation til Ingeniørens læsere. Denne gang om at komme forbi IDA-huset i København til kulturnatten i efteråret 2014 for at opleve verdenspremieren på den senere prisvindende højttaler Pandion 30.

Læs også: Vær med til at udvikle en lille højttaler i verdensklasse

Skrottede udviklingsafdelingen

Historien sluttede dog ikke med bloggen og premieren på højttaleren. En del af teamet fra dengang hænger stadig ved, og selve måden at arbejde på har Ole Witthøft holdt fast i.

Han har derfor kort og godt skrottet sin udviklingsafdeling, som i mange år havde bestået af en fasttømret enhed, der var enige om alt og lyttede på samme måde. Den er i stedet erstattet af eksterne konsulenter, freelancere, frivillige fra Ingeniørens univers samt de fleste af de tidligere medlemmer af udviklingsafdelingen, der har fået lidt nye roller.

»Vi var et meget sammentømret team, som var meget enige om, hvad der var vigtigt og ikke vigtigt. Vi var nok så enige, at det spændte ben for, at vi også blev udfordret nok,« fortæller Ole Witthøft og fortsætter:

»Det var Q113, der splittede det hele ad. Det er meget interessant at opleve, at man kan beskæftige sig med at lave gode højttalere i 30 år og være dygtig til det – og så se, hvad sådan et projekt pludselig lukker op for.«

Læs også: Højtaleropfinder: Crowdsourcing er et monster, der skal tæmmes

I alt består ’udviklingsgruppen’ i System Audio i dag af 193 mand. Han kalder dem sine ’testpiloter’, og hovedparten er frivillige, der deltager i meningsmålinger og kommer med inspirerende input til Ole Witthøft via mail eller hans egen blog, som han driver på System Audios hjemmeside.

Derudover er der ’den hårde kerne’ på ca. 20 frivillige og freelancere, som fysisk sidder og skruer højttalerdele sammen og bygger nye teknologier ind.

Senest er det blevet til to nye trådløse højttalere med teknologier fra Apple, Google og Spotify implementeret.

»Der var nogen, der vidste, hvordan man fik godkendt elektronik hos Google, og andre vidste, hvordan man får dem bygget sammen uden at få interferens. Det havde vi aldrig kunnet præstere, hvis det ikke var for både de frivillige og for freelancerne,« erkender den erfarne højttalerbygger.

Læs også: Rust dig til et arbejdsliv fuld af forandringer

Som at få Messi med på holdet

Ole Witthøft blev så betaget af de mekanismer, han oplevede, at han begyndte at sætte sig ind i arbejdsmarkedsteori. Hvordan opstod produktivitet i teams, og hvornår vil for mange kokke begynde at fordærve maden?

En af yndlingsforfatterne blev den britiske arbejdsmarkedsforsker Michael West, som havde lavet et forsøg med at sætte en række hold på fire mennesker til at løse en mordgåde. De fire mennesker skulle være venner, og halvdelen af grupperne løste opgaven.

I anden runde bestod grupperne så af tre venner og en fremmed, og hvad gjorde det så ved samspillet? Jo, opklaringsprocenten steg til 75 procent.

»Som venner er man trygge ved hinanden, men Michael West understregede, at når der kommer en fremmed ind, så bliver man typisk bedre til at forklare sig, er mere omhyggelig med sin adfærd og deler løbende sine iagttagelser. Man strammer sig simpelthen mere an og opnår bedre resultater,« fortæller Ole Witthøft.

»Jeg tror også, at det er godt for en arbejdsplads, at der kommer nogle frække mennesker ind udefra, som sætter spørgsmålstegn ved, hvorfor ting bliver gjort, som de gør,« siger han.

Læs også: En læser har bygget sin egen kopi af Højttaler Q113. Lær af hans erfaringer

Ville Ole Witthøft have klaret den uden Ingeniørens læsere? Det mener han ikke selv, og derfor ligger det ham meget på sinde at udbrede de erfaringer, han har gjort sig med denne såkaldte ’crowdsourcing’-strategi.

Derfor er han begyndt at holde foredrag for virksomheder om fremgangsmåde og de mulige udbytter, og han har også skrevet de første 15 kapitler af en bog om emnet.

»Mange flere virksomheder bør åbne deres udviklingsafdeling op og involvere omverdenen, hvis de gerne vil foran i det teknologiske kapløb. Det har været en øjenåbner for mig og noget, jeg gerne fortælle om,« siger Ole Witthøft.

»At åbne vores virksomhed op har svaret til, at vi skulle spille en vigtig fodboldkamp og så pludselig fik Messi med på holdet. Vi havde aldrig haft den mulighed, hverken idémæssigt eller økonomisk, hvis vi skulle have gjort det hele selv,« understreger han.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

...som er til at betale, kan jeg huske at jeg læste det som...

My bad.

Et sæt af dem koster det samme som alt grejet i mit hus incl. mine egne hjemmebyg (linære +/- 0,5 DB fra 30 -22K) , klasse A rørforstærkeren OG fjernsynet. Vel at mærke for et par reol højttalere.

Når man samtiddig ser på engros priserne på selv de rigtig gode enheder, er der kun at sige at det må være en økonomisk success. Hvis de sælger nogen.

 • 1
 • 0

Tak for kommentaren, Thomas.

Den er svær, at sige særligt meget til, fordi Q113 netop handlede om at dele objektiv viden.

Din kommentar er subjektiv. Enhver kan påstå det, du siger. Og fint nok.

Lad os holde os til det objektive.

Højttalerenhederne er udviklet til det her projekt.

De er udviklet i det her projekt og er ikke standardprodukter.

Der er lavet analyser, akustiske målinger, elektriske målinger, prototyper er sammenlignet med hinanden. Der er lavet lyttetests, blindtests og alle tænkelige parametre (herunder folks kæpheste) er diskuteret og afprøvet, for at finde ny viden og ikke bare tro (eller overtro).

Målet var ny viden og et ingeniørprojekt, hvor vi ville det bedste produkt, uden at diskutere, om 5 kroner her er anvendt bedre, end 5 kroner der.

Så nej, du har ikke læst rigtigt.

Men jeg synes oprigtigt, at det er dejligt, at du oplever, at dit eget grej er bedre, end noget du ikke kender.

God sommer!

 • 1
 • 4

Uanset om man havde sat sig for at den skulle være til at betale eller ej, så er prislejet stadigvæk i den høje ende.

Er der fagtidsskrifter, der har testet dem op imod andre højttalere, der er tilsvarende prissat?

 • 1
 • 0

Hej Ole

Jeg var nok bare naiv og troede der endelig kom en dansk reol højttaler med rigtig god lyd til "ikke entusiast" pris.

Nå men jeg må jo have ramt et ømt punkt når du bliver så sur. Jeg mener dog ikke at have udtalt nogen steder at jeg synes mit grej er bedre?

"Men jeg synes oprigtigt, at det er dejligt, at du oplever, at dit eget grej er bedre, end noget du ikke kender."

Og nej jeg har ikke hørt dem. Ingen jeg kender, hvor de kan sammenlignes under kontrollerede forhold, har System Audio højttalere i nogen form. Hvorfor mon?

Efterhånden er det store problem i virkeligheden at finde noget at lytte til som er PRODUCERET i ordentlig kvalitet. Ja, IGEN subjektivt: Ordentligt i den forstand at det lyder fedt på et par ægte lineære høttalere.

 • 3
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten