Huskede 1.124 tilfældige tal og fik 10. plads til VM i hukommelse

Glemsomhed er en ganske normal uvane hos mennesker. Til World Memory Championships er der dog ikke plads til særlig mange svipsere, hvis man vil gøre sig håb om hæder og ære i disciplinen at huske.

Her sikrede de to danske kandidatstuderende Mark Aarøe Nissen og Jørgen Fogh Danmark en tiendeplads i holdkonkurrencen for lande, der dystede om at være de bedste til at huske rigtigt og hurtigt.
Det er samme Mark Aarøe Nissen, der tidligere har gjort sig bemærket ved at huske pi med mange tusinde decimaler.

Læs også: Dansk pi-husker vil sætte rekord med eget talsystem

Læs også: Pi-manden giver fif til at få en bedre hukommelse

Arrangementet foregik i London med flere end 80 deltagere, mens det tidligere har været afholdt i både Kina og Bahrain.

Konkurrencen går ud på at udfolde sig i en række discipliner, hvor det handler om at huske kombinationer af tal eller ord.

De to danskere udmærkede sig ved, at Mark Aarøe Nissen formåede at huske 1.124 tilfældige tal på en time i den nøjagtige rækkefølge, han forinden mentalt havde noteret fra et A4-ark, mens den anden kombattant, Jørgen Fogh, huskede rækkefølgen på et blandet spil kort på fire minutter og seks sekunder.

Husker ved at gå rundt i imaginært univers

Hvor de fleste opfatter evnen til at huske ved blot at lagre informationer oppe i hovedet, bruger de to danskere nøje udviklede systemer, som foregår i et imaginært univers.

»Det er ret kompliceret, men jeg husker ved at forestille mig en ruteplan, der for eksempel kan være inde i mit barndomshjem. Jeg begynder i køkkenet og går ind i stuen. Når jeg kommer derind, 'planter' jeg så nogle tal, som bliver konverteret til forme eller billeder. Så går jeg videre ind på mit gamle værelse, gør det samme, går videre ud på terrassen og placerer på ny, det jeg skal huske,« fortæller Mark Arøe Nissen.

»Når jeg skal huske rækkefølgen, forestiller jeg mig, at jeg står i køkkenet, hvor jeg eksempelvis ser en indkøbsliste, hvor der står jeg skal huske at købe bananer. Bananerne er i køkkenet, jeg går ind i stuen, hvor jeg ser gulerødder som også står på listen, ude på terrassen ser jeg den rødvin jeg skal huske og så fremdeles,« fortæller han:

»Jeg ser ikke tallene, men blot de billeder, jeg har tildelt dem. Jeg kan huske fire tal af gangen, så når jeg ser bananerne i køkkenet, kan jeg konvertere dem til kombinationen af fire tal,« siger Mark Aarøe Nissen.

På side 81, linje 10 i kinesisk-engelsk ordbog står...

Af andre discipliner var der også memorering af lange rækkefølger af binære tal, ligesom der var discipliner, hvor det handler om at huske ord. Det var særligt i disse discipliner, hvor de to danskere ikke var øvede nok til at sikre sig en absolut topplacering.

»Jeg mødte en fyr fra Hongkong, som konstant gik rundt med en kinesisk-engelsk ordbog under armen, som han kunne udenad. Jeg prøvede at teste ham, så jeg slog tilfældig op og spurgte, hvilket ord der står på side 81 linje 10. Han gættede rigtigt med det samme.«

»Det er sådan nogle sjove mennesker, man kommer i kontakt med,« fortæller Mark Aarøe Nissen, som endvidere kan berette, at der til verdensmesterskabet, var flere gengangere han har mødt til lignende arrangementer.

Således kan man snakke om en global subkultur af 'rainmen', siger Mark Aarøe Nissen.

Selvom Mark Aarøe Nissen er bedre til at huske end de fleste, betyder det dog ikke, at han ikke kan glemme nøglerne på køkkenbordet ligesom os andre.

»Hvis man tager dagligdagsting, så husker jeg ikke bedre end andre.. At huske handler om at være opmærksom, og jeg er sjældent opmærksom på, hvad der sker omkring mig, derfor glemmer jeg også mine nøgler som alle andre. Men sætter jeg mig for virkelig at huske noget, så husker jeg det med garanti.«

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er sikkert blot en-cifrede tal. Når det er imponerende er det fordi han kun havde en time til at lære de 1124 cifre udenad. De der kan pi med 10.000 decimaler eller meget mere har brugt måneder til at lære det. I sin video foklarer Aarøe Nissen også at det kræver stort arbejde og lang tid at indprente sig det man skal huske.

  • 0
  • 0

Det er 1124 cifre, han huskede på én time. Dvs tallene fra 0-9. Her er fx 5 cifre: 19739. Jeg synes, det er flot, fordi han husker så mange tal på så kort tid. De fleste kan bruge mange måneder på at lære f.eks. mange cifre af pi, som også er nævnt.

  • 0
  • 0

..gik kineseren altid rundt med bogen når han kunne den udenad :-)

Saa kunne han umiddelbart vise at han huskede rigtigt!

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten