Det er påfaldende, så skråsikker undersøgeren er på resultatet, når jeg tænker på ubekendte faktorer og ubegrundede påstande:
»Hvis anlæggene kører med en fast ventilation hen over året, og der sker en lige stor luftudskiftning uanset temperaturen udendørs, vil man få en unødig stor luftudskiftning, når det er koldt, fordi den kolde luft udvider sig, når den bliver opvarmet. Så overforbruget kan skyldes, at man simpelthen skifter for meget luft ud på tidspunkter, hvor det er unødvendigt,« En m³ luft vejer ved -12 °C ca. 1.35 kg. Samme m³ luft vejer 1,205 kg ved 20 °C. - så det er ikke pga. luftens udvidelse, at det er dyrere at ventilere om vinteren. Det skyldes udelukkende, at temperaturforskellen mellem inde og ude er størst om vinteren.
Det er ifølge artiklen ikke medtaget, hvor mange personer der bor i husene. Hver person i en husholdning har et nogenlunde fast forbrug af varmt vand, der slår godt igennem på varmeregningen.
Husene med ventilationsanlæg skifter formentlig luften hele tiden. Det giver et højere energiforbrug - men også et markant bedre indeklima end hvis luften ikke skiftes.
Det er formentlig en rigtig konklusion, at selvbyggede huse har et lavere varmeforbrug end de entreprisebyggede huse. Dette skyldes formentlig, at selvbyggere er mere omhyggelige med at isolere, da de selv skal betale for varmen efterfølgende.
Men bortset fra det, så kan brændeovne og i særdeleshed pejse være problematiske i forhold til drift af huse med ventilationsanlæg. Det er ikke sikkert, at man får den ønskede effekt af brændeovnen, hvis ventilationen ikke er styret ordentligt.
Undersøgelsens resultat der viser at det faktiske fjernvarmeforbrug er "mere end 30%" over det beregnede forbrug er forventeligt af to årsager: 1. Vintrene har i 2010 og 2011 været kolde - det giver ekstra varmeforbrug. 2. Energiberegningen er udregnet efter måneds middeltemperaturer for udetemperaturen. Da temperaturen udenfor svinger både dag/nat og i løbet af en måned er det en ret upræcis beregning. Hvis man beregner energiforbruget i hhv. BE10 og BSIM viser de to beregninger ofte forskelle på 25 %, da BSIM regner hver time i løbet af et standard år igennem. BSIM beregningen giver højere energiforbrug end BE10.