Hurtigere-end-lyset-partikler skyldes løs lysleder
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Hurtigere-end-lyset-partikler skyldes løs lysleder

Einsteins relativitetsteori ser ud til at overleve den tvivl, som forskerne ved Opera-projektet på Cern rejste sidste år. Forskerne havde målt neutrinoer, der tilsyneladende bevægede sig hurtigere end lyset - noget der ikke skulle kunne lade sig gøre ifølge Einsteins relativitetsteori.

Forskerne var selv tvivlende over for resultaterne og bad deres kolleger om hjælp til at finde mulige fejl. Men nu ser det ud til, at de selv har fundet fejlen.

Ifølge hjemmesiden Scienceinsider.org - der er ejet af selskabet bag det hæderkronede magasin Science - siger anonyme kilder med indsigt i arbejdet på Cern, at forskerne har opdaget, at resultatet sandsynligvis skyldes, at en lyslederforbindelse mellem en computer og en GPS-enhed sad løst.

Da forskerne havde strammet forbindelsen, målte de, hvor lang tid det tager for data at bevæge sig gennem lyslederen, og kom frem til, at data kom frem 60 nanosekunder hurtigere end forventet - netop den tidsforskel, der var mellem neutrinoerne og lysets hastighed i de eksperimenter, Opera-forskerne offentliggjorde i september sidste år.

Hverken Cern eller Opera-projektet har endnu bekræftet oplysningerne hos Scienceinsider.org

Dokumentation

Læs artiklen hos Scienceinsider
Opera-projektets hjemmeside

Der er ingen måde "en løs konnektor" kan give et konsistent 60 nanosekunders delay.

En mulighed er at der slet ikke været signal igennem og de har kørt friløb på den lokale oscillator, som tilfældigvis har været 60ns forkert.

Det er så imidlertid en ualmindelig imponerende oscillator, hvis den har holdt så konstant frekvens igennem så lang en måleperiode og jeg anser derfor denne forklaring for ret usandsynlig.

En anden og langt mere sandsynlige forklaring er at de har brug en fiber der var 20m længere end de troede eller havde målt.

Man skal ikke have ret meget erfaring før man finder at sætningen "Pokkers! Den er for kort, har vi en forlænger et sted ?" er den mest sandsynlige forklaring.

  • 0
  • 0

Et målebånd kan da ikke koste meget.

Man har sandelig målt mange gange og med noget mere præcist udstyr.

Men hvis en sikkerhedsrepræsentant derefter har peget på fiberen og sagt "Op i bakken med den" og nogen har forlænget den med en rulle på 20m, er det jo ikke sikkert at forskeren har fået at vide at han skal måle igen.

  • 0
  • 0