Hurtige krav til fremtidens lavenergiboliger skaber jubel hos rådgivere
De rådgivende er positivt overraskede over udsigten til en hurtig udformning af de tekniske krav til bygningsreglementet 2020 (BR20), så tekniske standarder for fremtidens lavenergibyggerier kendes næste år og ikke blot kort tid før.
Det vil give mulighed for at formulere bedre regler for energiplanlægning i byggeriet, understreger Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, som tilbyder at bidrage med indspark til arbejdet med BR20, som økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) annoncerede i energiudvalget torsdag 19. august.
»Det er glædeligt, at regeringen nu har taget springet fra BR10 til BR20-regler. Det betyder, at vi kan få renset uhensigtsmæssighederne i BR10-regler ud og få ambitiøse energistandarder for 2020 allerede i 2011, så vi kan få det optimale grundlag for god koordinering med den øvrige energiplanlægning,« erklærer chefkonsulent Preben Boock, som er sekretær for FRI's energi-, miljø- og klimaudvalg.
Det første indspark er et memento om netop at tage hensyn til intelligent energiplanlægning. Det afspejler også de konflikter mellem forskellige VE-løsninger og mellem kollektiv versus individuel, som skal håndteres i BR20.
»Det er ikke smart at placere et hus med en vindmølle på taget i en højere energiklasse, når man bor i et område med fjernvarme. Det er penge ud af vinduet for samfundet. Man skal sikre, at energiplanlægningen for lokalområdet matcher kravene i BR20,« siger Preben Boock.
Vælg hellere centrale solfangeranlæg end små
Videre advarer han mod at underminere en optimal og billig infrastruktur for energi. Der bør tages hensyn til de anvendte brændsler i fjernvarmen, så BR20 kan tage højde for lempeligere krav til isolering, hvis fjernvarmen er baseret på vedvarende energi som overskudsstrøm fra vind og biomasse, mener FRI.
Den samme betænkelighed ved individuelle løsninger, som ikke er samfundsøkonomisk fornuftige, gælder også solfangere.
»De centrale løsninger plejer at være mere energieffektive. Et stort centralt solfangeranlæg er mere energieffektivt end 20 små anlæg på parcelhuse,« slutter Preben Boock.
2020-krav skal være brugbare
Det er politisk besluttet at reducere bygningsreglementets ramme med i alt 75 procent i forhold til 2008. De første 25 procent er netop trådt i kraft med BR10, den næste stramning foregår i 2015, og den tredje stramning sker som sagt i 2020. Samtidig med BR10 er der indført en frivillig lavenergiklasse 1 på niveau med passivhuse, som bliver lovkrav i 2015.
Det gælder om at gøre lavenergiklassen brugbar med hensyn til materialer, byggemetoder, teknisk udstyr såsom ventilation og pumper samt energiforsyning og indeklima, påpeger Brian Mikkelsen.
Han lover, at Erhvervs- og Byggestyrelsen udarbejder den ny energiklasse i dialog med erhvervet, så det bliver en energiklasse, der vil blive anvendt, selv om den er frivillig indtil 2020.
»Dermed bliver Danmark et af de første lande i Europa, der får defineret og fastlagt en så skrap energiramme i lovgivningen,« siger Brian Mikkelsen.
Efter høringen senest i foråret 2011 udmeldes 2020-klassen til en frivillig energiklasse. Derved får BR20 straks juridisk betydning, fordi kommunerne kan gøre 2020-klassen obligatorisk i lokalplaner.
»Det er et springbræt for progressive kommuner og private bygherrer til at lave fremtidens byggeri,« siger energiordfører Anne Grete Holmsgaard (SF), som havde indkaldt til samrådet i Folketingets energiudvalg.
Lavenergihuse bliver billigere
Der er hidtil opført 244 huse af lavenergiklasse 1, oplyser Brian Mikkelsen.
I øjeblikket skønnes 2020-kravene at koste 10 procent ekstra brutto og 5 procent ved indregning af energibesparelser, mens de tilsvarende tal for 2015-kravene er 5 og 2 procent. Brian Mikkelsen mener, at det bliver billigere at bygge energirigtigt, når der kommer volumen:
»Det bliver en god forretning i løbet af kort tid for både samfundet og den enkelte husejer,« siger han.
Han har lovet Anne Grete Holmsgaard og Folketingets energiudvalg et notat om mer- eller mindreprisen ved at opføre lavenergihuse.
