Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Hurtig blodprøve kan diagnosticere kræft på 10 minutter

Illustration: Bigstock/ jes2ufoto

I dag kræver diagnosticering af kræft en vævsprøve og over en uges ventetid, men sådan kommer det ikke nødvendigvis til at være i fremtiden.

En gruppe forskere fra University of Patras har nemlig udviklet en teststrimmel, der inden for ti minutter kan påvise, hvorvidt der er kræftmutationer i patientens tumorceller i blodet, skriver The Academic Times.

Ifølge forskerne er testens primære fordel, at den kræver et betydeligt mindre indgreb end almindelige vævsbiopsier.

Læs også: Studie: Svampe er forbundet med mindre risiko for kræft

Den hurtige blodprøve identificerer de blodbårne dna-fragmenter fra mutationer, der fremmer kræftvækst – det såkaldte cirkulerende tumor-dna. Dette har over de senere år fået øget opmærksomhed både i forhold til kræftdiagnose, behandling og prognoser.

»Cirkulerende tumor-dna er en meget lovende ikke-invasiv biomarkør, der tillader tidlig påvisning af kræft og overvågning af specifikke afvigelser på forskellige tidspunkter i sygdomsforløbet, hvilket omgår begrænsningerne ved tumor biopsier,« siger Despina Kalogianni, der er assisterende professor i kemi ved University of Patras og en af forfatterne bag undersøgelsen.

Billigere og mere simpel

I modsætning til andre eksisterende testmetoder er den nye test simpel, hurtig at udføre og få svar på og kræver hverken specialiseret udstyr eller personale til at aflæse resultaterne.

Testen er desuden ikke lige så omkostningsfuld som de andre testformer, og produktionen af de nye test kan let skaleres op, fortæller forskerne.

Den hurtige blodprøve er udviklet til at detektere forskellige mutationer i KRAS-genet, der er det gen, der sender besked til hjernen om, at kræftcellerne skal dele sig.

Forskergruppen analyserede blodprøver fra tre patienter med tyktarmskræft og tre sunde donorer. Her ledte de efter standardvarianten af KRAS-genet og mutationer i den cirkulerende tumor-dna.

Teststrimlerne er baseret på guld-nanopartikler og danner en rød plet, hvis en given genvariant er til stede.

Læs også: DNA-skader kan forklare stigning i skjoldbruskkirtelkræft efter Tjernobyl-ulykken

Ved hver prøve anvendte forskerne fire test, en til hver KRAS-variant, hvorefter testresultaterne blev verificeres ved vævsprøve fra samme patienter.

Undersøgelsen havde fokus på tyktarmskræft, men forskerne arbejder nu på at udvikle test, der registrerer flere mutationer på en gang. Målet er at udvikle testen til at omfatte flere mutationer og kræftrelaterede gener.

Undersøgelsen blev publiceret i tidsskriftet Analytica Chimica Acta.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Kan der være bagsider af medaljen?

Screeningprogrammer er vel kun relevante for diagnostiske metoder der har en meget lav og velkendt falsk positiv rate[1].

Men som redskab til kræftbehandling lyder det da meget lovende.

[1] Eller som præ-screening for yderligere mere præcise test. Covid kviktest er vel et godt eksempel.

  • 4
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten