Hundes sædkvalitet falder - ligesom mænds
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Hundes sædkvalitet falder - ligesom mænds

Stadigt flere par har svært ved at blive forældre. En af årsagerne er, at mænds sædkvalitet falder. Det sker automatisk med alderen, men også helt unge mænd har dårlig sædkvalitet.

Forskerne mener, at hormonforstyrrende stoffer i omgivelserne kan være årsagen.

Nu viser britisk forskning, at menneskets bedste ven, hunden, har problemer med sædkvaliteten. Og forskerne tror også her, at forklaringen skal findes i miljøforurening med kemikalier.

Studiet er publiceret i Scientific Reports og indgår i denne uge i en workshop på Rigshospitalet. Her er 160 forskere fra hele verden samlet for at diskutere sammenhængen mellem kemikalier og miljø og hormonforstyrrelser, skriver Rigshospitalet.

Markant fald i sædkvalitet gennem 26 år

Hundeforskningen kommer fra University of Nottingham. Her har forskerne med hjælp fra hundekenneler samlet sæd fra mellem 42 og 97 hunde hver år gennem 26 år og vurderet procentdelen af normale sædceller hos avlshunde.

Læs også: Bekymrede forskere: Tre ud af fire danske mænd har nedsat sædkvalitet

Kvaliteten af sæden afhænger blandt andet af motilitet. Det vil sige andelen af bevægelige sædceller pr. ml. Motiliteten faldt med 2,5 procent pr. år mellem 1988 og 1998 og med 1,2 procent pr. år mellem 2002 og 2014.

Konklusionen er, at sædkvaliteten er faldet markant gennem årene, forklarer Dr. Richard Lea:

»Dette er første gang, at der er rapporteret et sådant fald i den mandlige frugtbarhed hos hunde, og vi mener, at det kan skyldes miljømæssige forureninger med kemikalier, da vi har fundet nogle af disse i hundemad såvel som i hundenes sæd og testikler.«

Kan bidrage til viden om mennesket

Hunden er menneskets tætte livsledsager og deler i stor udstrækning det samme miljø og udviser en række af de samme sygdomme som mennesket.

Læs også: Har du kat, så husk - for katten da - at lufte godt ud

Derfor kan forskningen også bidrage til viden om mennesket, mener forskerne.

»Selv om der er behov for yderligere undersøgelser for at påvise en forbindelse, kan vores observationer i hunden bidrage med et nyt stykke af puslespillet over årsager til det rapporterede betydelige fald i menneskelig sædkvalitet,« siger Richard Lea.

Et nyligt offentliggjort svensk studie har i øvrigt også vist, at indekatte havde et højt indhold af bromerede flammehæmmere i deres blod. De kemikalier er også mistænkt for at være hormonforstyrrende.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten