Human Right Watch: Fosforgranater dræbte civile i Gaza by
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Human Right Watch: Fosforgranater dræbte civile i Gaza by

En frisk rapport fra menneskerettigheds-organisationen Human Rights Watch, HRW, dokumenterer, at civilbefolkningen i Gaza by ulovligt er blevet beskudt med granater med hvid fosfor.

Israelske tropper skød hyppigt hvid fosfor i 155 millimeter granater ind i tæt befolkede områder. Hver granat spredte 116 brændende filtkiler, der var gennemvædet med hvid fosfor, i en radius på op til 125 meter fra sprængningspunktet.

Hvid fosfor tænder og brænder ved kontakt med ilt og fortsætter med at brænde ved op til 816 grader celcius, indtil der ikke er mere tilbage, eller iltforsyningen stopper.

Beviser på hvid fosfor indsamlet af Human Right Watch. (Foto: Human Right Watch)
Israelske tropper har beskudt civilbefolkningen i Gaza by ulovligt med granater med hvid fosfor. (Foto: Human Right Watch)

Den 71 sider lange rapport "Rain of Fire: Israel's Unlawful Use of White Phosphorus in Gaza" leverer vidneudsagn om de ødelæggende effekter, som granater med hvid fosfor har påført civile og civil ejendom i Gaza.

Fandt brugte granathylstre i tæt befolkede gader

Menneskerettigheds-organisationens researchere i Gaza fandt umiddelbart efter beskydningen brugte granathylstre, indsatser og adskillige afbrændte projektiler, der indeholdt spor af hvid fosfor, i tæt befolkede gader, beboelsestage, samt ved et marked, et nødhjælpslager, et hospital og en FN-drevet skole.

Rapporten indeholder også fotos, satellitobservationer og dokumenter fra den israelske hær og regering.

Alle de fosforgranater, HRW fandt, var fremstillet i USA i 1989 af Thiokol Aerospace, som dengang drev Louisianas militære ammunitionsfabrik.

Ifølge det amerikanske forsvars våben- og ammunitiosoversigt er granater med hvid fosfor designet til at skabe et røgslør for af beskytte landbaserede tropper. Det er brandvåben, der skal skydes op i luften og udvikle røgen, mens det brænder op på vej mod jorden. Efter fem til 15 minutter opløses røgen.

Men hvis det bliver skudt direkte mod mennesker, er resultatet dybe brandsår, fordi brændende fosfor ikke kan slukkes. Og ved inhalation ætses lungerne.

Det er ikke nogen nyhed for den israelske hær, for HRM's rapport dokumenterer også, at militæret var i besiddelse af en medicinsk rapport, udarbejdet for Israels regering.

Forbrændinger kan få fatale følger

Regeringsrapporten skriver, at hvid fosfor "kan forårsage alvorlige skader og død, når det kommer i kontakt med hud, inhaleres eller sluges". Og at forbrændinger på mindre end 10 procent af kroppen kan få fatale følger på grund af skader på lever, nyrer og hjerte. Infektioner er udbredte, og når kemikaliet optages i kroppen er resultatet alvorlige skader eller død.

Men granater med hvid fosfor blev anvendt flere steder, hvor israelske soldater overhovedet ikke var i nærheden og dermed ikke skulle beskyttes af et røgslør, under den 22 dage lange krig i januar, siger Fred Abrahams, der er seniorresearcher ved Human Rights Watch og medforfatter til rapporten.

»I Gaza anvendte Israels militær ikke kun hvid fosfor som røgslør for tropper i åbne områder,« fortæller han, og fortsætter:

»Militæret skød igen og igen hvid fosfor ind over tæt befolkede områder, også når der ikke var tropper i området, og hvor mindre farlige røggranater var til rådighed. Resultatet er helt unødvendige lidelser og dødsfald blandt civile.«

Bombning af civile ulovlig

Vilkårlig bombning af civile er ifølge internationale krigskonventioner ulovlig, og Israels regering benægtede da også i første omgang, at der var affyret granater med hvid fosfor mod bymæssig bebyggelse. Efter den første benægtelse i januar har Israels forsvar siden selv indledt en intern undersøgelse af forkert anvendelse af hvid fosfor.

Tidligere undersøgelser, som Israels forsvar har gennemført af sig selv, overbeviser imidlertid ikke Fred Abrahams om, at denne undersøgelse vil blive hverken grundig eller upartisk:

»Derfor er en international undersøgelse af de alvorlige krigsforbrydelser påkrævet.«

Granaten består af to komponenter, affyringsenheden og selve projektilet, som består af fosforgennemvædede filtkiler, der, anvendt efter reglerne, falder til jorden i et eliptisk mønster og udsender en tyk røg.

Rapporten dokumenterer også et mønster for, hvornår hvid fosfor er blevet brugt i Gaza, hvilket ifølge organisationen er ensbetydende med, at den brug af hvid fosfor har været godkendt højere oppe i systemet.

Dokumentation

Læs hele rapporten
Se oversigt over våben og ammunition

Jeg troede at fosforgranater kun blev fremstillet og brugt under de sidste to verdenskrige... er vi på vej op i træerne igen ??

Det er yderst effektivt og fuldt ud lovligt at anvende, hvis man ellers overholder reglerne. Det danske forsvar anvender også hvid fosfor, lige som alle andre hære i verden.

Og havde Hamas muligheden, så regnede det med hvid fosfor ned over Israel.

  • 0
  • 0

Efter den første benægtelse i januar har Israels forsvar siden selv indledt en intern undersøgelse af forkert anvendelse af hvid fosfor.

Det her sgu ikke til forsvarsbrug, det er klart til angreb.

Når fosfor brænder dannes der forforpentoxid, som er stærk vandsugende. Med luftens fugtighed dannes der en kraftig hvid røg, som består af fine forforsyredråber. Klart kedelig at indånde.

Og fremrykkende tropper skal derfor bære gasmaske. Det slags våben kan man ikke tillade sig at bruge i nærheden af civile, det er terror.

Man må da have udviklet andre røgbomber til militært brug.

Brændende forfor er ret slemt at få på huden - som skrevet står, giver det væmmelige sår, som har svært ved at læges. Jeg har selv prøvet det på hånden (ved et experiment, hvor reaktion løb løbsk inde i stinkskabet, mens min hånd lige var der inde). Man kunne slukke ilden ved at stikke hånden ned i isvand, men der kom ild igen når man tog den op.

  • Søren
  • 0
  • 0