Hulrum mellem tag og solceller er en brandfælde: 'Slukning bliver bøvlet og dyr'

Plus22. august 2022 kl. 11:272
Hulrum mellem tag og solceller er en brandfælde: 'Slukning bliver bøvlet og dyr'
Danmark mangler officielle råd til, hvordan solceller skal monteres forsvarlige på tage, hvis det ikke skal ende som her i Østrig, hvor mere end 40 solceller brændte ned, inden branden blev slukket ved et logistikcenter. Illustration: Stefan Schneider, BFK BADEN.
Flere lande har indført råd og regler for, hvordan solcelleanlæg skal projekteres og monteres, men ikke i Danmark.
Artiklen er ældre end 30 dage

Solcelleanlæg skal opdeles i sektioner på 40x40 meter, og afstanden mellem sektionerne skal være mindst fem meter. Panelerne må ikke monteres tæt på tagkanten, og en sektion må ikke monteres hen over en brandvæg, der adskiller to brandceller.

Sådan lyder nogle af de råd og regler, der gælder i andre lande, fremgår det af et speciale udført på Luleå Tekniske Universitet, som har sammenlignet reglementer og vejledninger i flere lande.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
22. august 2022 kl. 21:48

hvordan temperaturen skal komme op på antændelsestemperaturen

Det er næppe så meget på disse private tage der er et problem. Problemet er nok at man på flade tage ofte har et brænbart tag under solfangerne. Flade tage er ret almindeligt på stort byggeri. Dette kombineret med problemet med strømførende anlæg der ikke kan frakobles på den nærmeste sikringstavle forøger kompleksiteten af slukningarbejdet. Samtidigt er branden ofte opstået p.g.a. fejl i udstyret der er tilkoblet solcellerne, så som distribuerede invertere.

Den anden situation er hvor der er noget nede i / under tagbelægningen der går brand i, og ilden breder sig op i belægningen. Så vil reflesionen af varme fra solcellerne gøre branden voldsommere.

1
22. august 2022 kl. 14:01

Langt de fleste private solcelleanlæg er monteret på tegl- og betontagsten, hvor risikoen må være tæt på nul. Så det må være på tage med tagpap (og naturligvis stråtage (!!!), at der kan opstå brand. Men stadig svært at se, hvordan temperaturen skal komme op på antændelsestemperaturen, altså flere hundrede grader. Måske fra raketter Nytårsaften? Alt kan ske, men ikke et problem, hvis sandsynligheden er tilpas lille!