Hullede motorveje bliver lappet med vækstpakke på 2,7 mia. kr.

12. november 2009 kl. 12:454
Hullede motorveje bliver lappet med vækstpakke på 2,7 mia. kr.
Illustration: Lars Bertelsen.
Statens motorveje og motorvejsbroer får nu en indsprøjtning på 2,7 milliarder kroner og det er i sidste øjeblik. Om 4,4 år er vejene nemlig så dårlige, at de er til fare for trafikken.
Artiklen er ældre end 30 dage

Med nattens finanslovsaftale får statsvejene en 2,7 milliarder kroner stor saltvandsindsprøjtning.

Pengene falder på et knastørt sted, for statsvejenes tilstand er så dårlig, at de i gennemsnit kun er 4,4 år fra at være nedslidte og til fare for trafikken.

I juni afslørede en rapport fra McKinsey, at staten med de daværende budgetter kommer 2,8 milliarder kroner bagud med vejvedligeholdelse - oven i det eksisterende efterslæb på 2 milliarder kroner.

Det er anbefalingerne i den rapport, som har ligget til grund for den usædvanligt store bevilling, der bliver tilført infrastrukturfonden, som administreres af samtlige trafikforligspartier, dvs. alle minus Enhedslisten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Partierne skal bl.a. aftale, hvor mange penge der skal bevilges efter de første fire år til den i alt ti år lange indsats, der er nødvendig for at få dem op på højeste niveau.

Den beslutning bliver rost af Dansk Vejforening, som har været en af de skarpeste kritikere af, at motorvejsnettet får lov at forfalde.

»Det er meget tilfredsstillende, at der nu er afsat ekstra 2,7 milliarder kroner til vejvedligeholdelse de næste fire år. Det er den løsning der, ifølge McKinsey-rapporten på længere sigt gør det billigst muligt at vedligeholde vejene,« siger sekretariatschef Søren Bülow.

Søren Bülow er også meget tilfreds med, at det af finanslovsaftalen fremgår, at de 2,7 milliarder kroner bliver tilført som yderligere midler, fordi det viser, at det ikke sker på bekostning af andre aktiviteter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Af aftaleteksten fremgår det, at de 2,7 milliarder kroner kommer fra den 4,9 milliarder kroner store vækstpakke.

Selv om det store motorvejsefterslæb skal tages nu, vurderer Søren Bülow, at der er tilstrækkelig kapacitet på arbejdsmarkedet:

»Vejsektoren er begyndt at fyre folk, fordi der er for lidt at lave, så som konjunkturinstrument virker bevillingen også på den rigtige måde,« siger han

I Vejdirektoratet er driftchef Niels Christian Skov Nielsen glad for pengene, men han ved endnu ikke, hvordan de bliver udmøntet, og vil derfor ikke kommentere beslutning.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
13. november 2009 kl. 12:09

I august måned lagde man ny asfalt på Holbæk motorvejen mellem Gevninge og Kornerup å.

Det var reperation af slidlaget.. Man har ikke udskiftet vejkassen, så det er kun lidt overfladefinish

3
13. november 2009 kl. 09:37

I august måned lagde man ny asfalt på Holbæk motorvejen mellem Gevninge og Kornerup å. Der har allerede været reparationer...

Det kunne være interessant med en forklaring på dette fra en sagkyndig.

Man fristes til at tro at de har brugt en (for) billig løsning i den naive tro, at det gav en besparelse. Forhåbentlig er det ikke årsagen!

2
Indsendt af Leif Aabo (ikke efterprøvet) den fre, 11/13/2009 - 09:18

Spørgsmålet er om det hjælper?

I august måned lagde man ny asfalt på Holbæk motorvejen mellem Gevninge og Kornerup å. Der har allerede været reparationer på dette, og flere steder er der allerede så store huller i vejen at bilerne dykker gevaldigt når de forcerer disse ujævnheder!

Hvis ikke det bliver lavet bedre end dette, kan man lige så godt beholde det eksisterende!

1
13. november 2009 kl. 00:39

Skræmmende at man i årevis har ignoreret vejenes forfald, når alle ved at den samlede regning bliver større jo længere man lader stå til.

Det er tragisk, at der skal en finanskrise til, før man afsætter de nødvendige midler til vedligeholdelse af vores infrastruktur.

Jeg synes det er rent "spin" at kalde det en vækstpakke. Det svarer til at købe en drink UDEN at give drikkepenge og bagefter påstå at man er gavmild.