Hudceller fra mus manipuleret til muse-æg

Illustration: K.Hayashi, Kyushu Univ./Nature.com

Japanske forskere har tranformeret celler fra musehud til museæg i en skål. Æggene er blevet befrugtet og har udviklet sig til sunde mus, som kan reproducere sig selv. Det skriver Nature.com.

Det er første gang, at nogen har formået at lave æg uden brug af en æggestok til at modne ægget. Næste skridt er nu at finde ud af, om man også kan lave menneske-æg fra hud uden nødvendigheden af en menneske-æggestok.

Katshuiko Hayashi, der er fertilitetforsker på Kyushu Universitet i Fukuoka, Japan, annoncerede i 2012, at han og en kollega, biologen Mitinori Saitou, kunne lave hudceller til æg. Her programmerede de hudceller til foster-lignende stamceller og videre til kønscellerne PGC. Disse tidlige PGC-celler forekommer naturligt, når et foster udvikles og fører til udviklingen af et æg eller sædceller. Men for at få PGC til at udvikle modne ægceller, skulle forskerne førhen indsætte dem i æggestokkene på levende mus.

Næste skridt skete i juli 2016, da forskere Tokyo University of Agriculture informerede om, at de kunne transformere PGC fra muse-fostre til oocytter (ægceller) uden at bruge et levende pattedyr. Sammen har forskerne fra Tokyo og fra Fukuoka fundet en proces, der virker. De kan nu udvikle funktionelle æg fra hudceller i en skål.

Via in vitro-behandling (IVF) er der født 26 sunde muse-unger; nogle af dem fra embryonale stamceller og nogle fra omprogrammerede hudceller. Nogle af disse mus er endda selv blevet forældre.

Hayashi mener selv, at metoden er solid - men teknisk udfordrende.

Selvom man med denne metode ikke har implanteret PGC-celler i levende mus, skal man stadig bruge celler taget fra æggestokke i et musefoster, for at skabe et æggestok-lignende miljø, hvor æggene kunne gro. Forskerne er altså ikke helt uden om brugen af andre mus til at udvikle cellerne. Hayashis næste projekt er at skabe noget kunstigt, der kan erstatte cellerne fra musefostret.

Desuden skal det testes, om man på samme måde kan lave menneske-æg fra hudceller. Det kan Hayashi dog ikke selv gøre, da japansk lovgivning forbyder befrugtning af konstruerede kønsceller; også i forskningsøjemed. Men Hayashi har mistanke om, at der er andre, der vil prøve.

Lav succesrate

Hayashi regner med, at der vil blive lavet menneskeæg på denne måde inden for 10 år. Han tvivler dog på, at de vil være af en kvalitet, som er god nok til behandling af infertilitet. Det siger han på baggrund af, at mange af museæggene indtil videre også har været af dårlig kvalitet. Han frygter derfor, at menneskeæg produceret på denne måde kan kreere genetisk abnorme fostre og dermed afkom med genetiske sygdomme.

I studiet var der nemlig kun 3,5% af æggene, der blev til unger. Til sammenligning var der 60% af æggene fra hudceller, som modnedes i en rigtig æggestok, som blev til unger.

Med tiden vil det måske være en mulighed at lave æg af hudceller fra en mand. Det vil dermed blive muligt for to mænd at få et biologisk barn sammen. Det er ikke noget, de har eksperimenteret med endnu, men de er opmærksomme på mulighederne.

Emner : Biologi