Hud kan nu omdannes til blod

Forskere ved McMaster Universitet i Ontario i Canada har opdaget, hvordan de kan lave menneskeblod direkte af hud fra voksne mennesker.

Opdagelsen, der er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature, kan betyde, at patienter med blodmangel eller cancer kan få blod lavet af stykke af deres egen hud. De kliniske forsøg kan starte i 2012, ifølge forskerne.

Med den nye metode behøver man ikke at forandre hudcellerne til stamceller, der kan blive til alle forskellige slags celler, og derefter til blodceller. De går i stedet direkte fra hud til blod.

Mick Bhatia leder forskerholdet bag opdagelsen. Foto: McMaster Universitet Illustration: McMaster Universitet

»Vi har vist, at det virker med menneskehud. Vi ved, hvordan det virker og tror på, at vi endda kan forbedre processen. Vi vil nu gå videre til at udvikle andre typer af humane celletyper fra menneskehud, for vi har allerede opmuntrende beviser,« siger Mick Bhatia, der er videnskabelig leder ved McMaster's Stamcelle og Cancerforsknings Institut, ifølge en pressemeddelelse.

Virker i alle aldre

Forskerne har gentaget forsøget flere gange gennem de sidste to år ved at bruge hud fra både yngre og ældre personer for at bevise at det virker på personer i alle aldre.

Forskningen har fået stor opmærksomhed i forskerkredse, da det har lovende perspektiver for blandt andet behandling af leukæmi.

»Dette banebrydende arbejde er både fascinerende og vigtigt. Det varsler en ny tidsalder ved at opdage en rolle for 'målrettet differentiering' i behandlingen af kræft og andre sygdomme i blod og immunsystem,« siger Sam Weiss, der er professor og direktør for Hotchkiss Hjerneinstitut ved Calgary Universitet, eksempelvis ifølge pressemeddelelsen.

Blodstamceller blev oprindeligt opdaget i Ontario for ca. 50 år siden.

Dokumentation

Se pressemeddelelsen fra universitetet samt se en video med forskeren her
Læs artiklen i Nature her (kræver login)