Hubbles afløser skrider endnu engang

Illustration: NASA

James Webb-rumteleskopet, der skal afløse både Hubble-rumteleskopet og Spitzer-rumteleskopet, er på ny ramt af forsinkelser. Det oplyser den amerikanske rigsrevision, Government Accountability Office (GAO), i en statusopdatering til en underkomité for rummet i Repræsentanternes Hus.

Illustration: NASA

Det betyder ikke, at opsendelsen af teleskopet, som er fastsat til oktober 2018, nødvendigvis bliver udskudt igen, men rigsrevisionen er bekymret for, at tidsreserven, der er afsat til den kommende tid, hvor meget usikre dele af projektet skal gennemføres, bliver mindre og mindre.

I december 2014 skønnede GAO tidsreserven til at være 11 måneder, hvor den i 2013 var på 14 måneder. Nu skønner GAO, at tidsreserven er yderligere skrumpet til 10 måneder.

Læs også: Se arbejdet med Hubble-teleskopets efterfølger

GAO holder intenst øje med fem dele af James Webb-teleskopet.

  • Selve rumfartøjet med strømforsyning, kommunikation osv.
  • Solskærmen, der passivt skal nedkøle dele af teleskopet til omkring 40 kelvin
  • Kryostaten, der yderliges skal nedkøle visse instrumenter til 7 kelvin
  • Det optiske teleskop
  • Instrumentmodulet med fire forskellige instrumenter

Derfor er tidsplanen skredet

Produktionen af solskærmen er løbet ind i et problem med konstruktion af de store kompositpaneler, der skal holde skærmen foldet ud.

Udviklingen af kryostaten har været en bekymring siden 2006, hvor man bl.a. opdagede problemer med ventiler, der krævede kostbare konstruktionsændringer. I august 2013 blev kontrakten på kryostaten på ændret, og som følge heraf steg omkostningen med 69 pct., og antallet af medarbejdere på denne kontrakt voksede fra 40 til 110.

Det var medvirkende til, at kryostaten i 2014 kom til at udgøre den kritiske vej i projektet.

De seneste forsinkelser har ramt instrumentmodulet, som nu udgør den kritiske vej med en tidsreserve på 10 måneder. Det er sket, efter en test har vist problemer for to ud af de fire instrumenter. Modulets tredje og sidste test er nu udskudt fra august i år til september.

Projektet står over for en usikker periode

10 måneders reservetid er ikke meget for et projekt som James Webb-rumteleskopet, hvor man ifølge GAO uvilkårligt vil løbe ind i problemer og nye forsinkelser i den kommende tid, hvor man står over de mest vanskelige opgaver med at integrere de forskellige elementer til et samlet teleskop.

Integrationen vil ske gradvist, og i følge den nuværende tidsplan skal integrationen af de sidste elementer begynde september 2017 - et år før opsendelsen.

GAO advarer om, at alle dele nu er meget tæt på at være på den kritiske vej. Derfor vil en hvilken som helst forsinkelse kunne bringe hele projektet i fare.

Projektet følger i dag en tidsplan og et budget, der blev vedtaget i 2011.

Læs også: James Webb-rumteleskopet forsinkes måske fire år

Denne plan øgede omkostninger med 78 pct. og udskød på opsendelsen med fire år og fire måneder i forhold til en plan fra 2009.