Hubble-vedligeholdelsen ved at være afsluttet

Fredag gennemfører to astronauter fra rumfærgen Columbia den sidste af de i alt fem planlagte rumvandringer under service-besøget til Hubble-rumteleskopet. Foreløbig er alt gået efter planen.

De fire første rumvandringer har alle været vellykkede. Mandag udskiftede astronauterne det første af Hubbles to solpaneler, og tirsdag blev det andet udskiftet sammen med et gyroskop.

De nye solpaneler er stive og foldes ud i to stykker som en bog. Selvom de er mindre end de gamle, producerer de alligevel 20 procent mere strøm. Det betyder, at alle Hubbles videnskabelige instrumenter kan være tændt på en gang. De gamle solpaneler er rullet sammen og tages med tilbage til Jorden. Straks efter monteringen blev panelerne afprøvet og de virkede begge som de skal.

Onsdag fik teleskopet foretaget en hjertetransplantation. For første gang siden dets opsendelse den 25. april 1990 blev der lukket helt for strømmen til Hubble, mens dens strømfordelings-enhed blev udskiftet. Udskiftningen blev kompliceret af, at astronauterne skulle frakoble 36 stik og senere forbinde dem igen til den nye strømfordelingsenhed. Udskiftningen gik efter bogen, men rumvandringens start blev forsinket. Dette skyldes at Grunsfeld fandt en lækage i sin rumdragt. Så inden han kunne starte turen ud i rummet, måtte han udskifte den øverste del af rumdragten med en medbragt reservedel.

Torsdag installerede astronauterne James Newman og Michael Massimino et nyt avanceret kamera i teleskopet, kaldet Advanced Camera for Surveys (ACS). ACS erstatter det sidste af de oprindelige Hubble-instrument, kaldet Faint Object Camera (FOC) som var bygget af ESA. Kameraet var bygget med 80'er teknologi, og det har været ombord siden 1990. Det nye kamera er på størrelse med en telefonboks. Rumvandringen tog syv timer.

Fredag kl. 09.22 startede den femte og sidste rumvandring. Her skal astronauterne John Grunsfeld og Richard Linnehan under deres tredje rumvandring installere et kølesystem til et af de videnskabelige instrumenter kaldet Nicmos (Near Infrared Camera and Multi-Object Spectrometer). Det infrarøde Nicmos-kamera har været ude af drift siden dets oprindelige kølesystem svigtede i 1999. Kølesystemet skulle køle kameraets infrarøde detektorer ned til superkolde temperaturer.

Efter de fem rumvandringer er det planen, at Hubble igen skal sættes ud i rummet og rumfærgen Columbia vender tilbage til Jorden med en forventet landing på Kennedy-rumcenteret tirsdag i næste uge.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten