Hubble-teleskopets afløser klarer 116 dage i vakuumfryser
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Hubble-teleskopets afløser klarer 116 dage i vakuumfryser

Hvis alt går efter planen, bliver rumteleskopet James Webb sendt ud i en bane om Solen halvanden million kilometer fra Jorden i oktober 2018. Derude er det frygtelig koldt, så teleskopet skal kunne holde til at blive frosset godt og grundigt ned.

Derfor har teleskopets instrumentpakke netop været en tur i dybfryseren, skriver Nasa i en pressemeddelelse.

I 116 dage har de instrumenter, der skal registrere lyset fra universets første galakser og fra planeter, der kredser om stjerner mange lysår herfra, været kølet ned til 40 kelvin (minus 233 grader celsius). Omtrent så koldt bliver James Webb-teleskopet ude i rummet.

For fire måneder siden blev instrumenterne til rumteleskopet James Webb forsigtigt sænket ned i vakuumkammeret, der efterfølgende blev lukket, udpumpet og nedkølet. (Foto: Nasa/Chris Gunn) Illustration: NASA/Chris Gunn

Læs også: Verdens mest kraftfulde rumteleskop klar til at blive samlet

Instrumenterne blev kølet ned i et stort vakuumkammer i Goddard Space Flight Center i Maryland, USA. Kammeret er 12 meter langt og 8 meter i diameter, og der blev brugt flydende kvælstof og derefter flydende helium til at bringe temperaturen så langt ned, at forholdene i det ydre rum kunne simuleres. Pumper sørgede for at fjerne luften fra kammeret, så rummets vakuum også blev efterlignet.

Signaler fra de fire instrumenter blev løbende analyseret, så teknikerne fra Nasa kunne sikre sig, at instrumenterne kunne holde til mosten.

Meget større end Hubble

James Webb Space Telescope (JWST) skal afløse Hubble-teleskopet, der efterhånden har 24 år på bagen. Hvor hovedspejlet i Hubble-teleskopet har en diameter på 2,4 meter, får spejlet på JWST en diameter på hele 6,5 meter. Så stort et spejl kan ikke sendes ud i rummet i ét stykke, så det skal sættes sammen af 18 mindre, sekskantede spejle og først folde sig ud, når det er på plads ude i sin bane.

Med JWST vil astronomerne kunne se længere ud i rummet end med Hubble-teleskopet. Lyset fra de første stjerner og galakser, der dukkede op i universet, er ikke længere i det synlige spektrum, for det er blevet rødforskudt i takt med universets udvidelse. Derfor er JWST designet til at opfange infrarødt lys, og de 18 spejle, der er fremstillet af letmetallet beryllium, er belagt med et tyndt lag guld, eftersom guld reflekterer infrarød stråling rigtig godt.

Teleskopet skal sendes ud i en bane halvanden million kilometer fra Jorden. (Tegning: Northrop Grumman) Illustration: Northrop Grumman

Læs også: Nyt håb for 23 år gammelt rumteleskop

Astrofysikerne ved ikke så meget om den første milliard år af universets historie, men de regner med, at der blev dannet kæmpestjerner et par hundrede millioner år efter big bang. De kan måske ses med JWST, som også vil kunne fortælle forskerne, hvordan stjernerne klumpede sig sammen i galakser.

Teleskopet skal også bruges til at blive klogere på, hvordan stjerner dannes i vores egen galakse, og så skal det ikke mindst rettes mod planeter, der kredser om andre stjerner end Solen. Når lyset fra en jordlignende exoplanet analyseres i JWST's infrarøde spektrograf, kan forskerne finde ud af, hvad atmosfæren omkring planeten består af - og om planeten kan tænkes at huse liv.

Emner : Teleskoper
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først