Hubble-teleskopet er tilbage i drift: Defekt strømforsyning skabte kaos

Illustration: NASA Hubble Space Telescope

Det skulle egentlig være pensioneret for over et årti siden. Men Hubble-rumteleskopet, der er kendt som rumteleskopernes konge, er stadig i drift, og har nu overlevet endnu et stort teknisk nedbrud, som fik lukket teleskopets videnskabelige instrumenter ned i over en måned.

I første omgang forventede NASA, at problemet lå i et hukommelsesmodul. Dem er der fire af på Hubble, som kun behøver det ene for at fungere. Det mislykkedes dog at få reserve-hukommelsesmodulet koblet til, og yderligere to forsøg er også slået fejl.

Efter flere forgæves forsøg på at genstarte computeren, fik NASA-ingeniører lokaliseret fejlen til et særligt elektrisk kredsløb, hvis opgave er at regulere strømtilførslen så styringen af de videnskabelige instrumenter ikke får for meget eller for lidt spænding tilført.

»Teamets analyse viser, at enten har spændingsniveauet fra regulatoren været uden for de accepterede niveauer – og derfor automatisk er slået fra – eller også er det sekundære beskyttelseskredsløb nedbrudt over tid og dermed gået i stå,« skrev NASA i en meddelelse den 14. juli.

Siden er det lykkedes NASA at få liv i en reserve-strømforsyning og en reservecomputer, og nu er teleskopet altså tilbage i drift.

Nye flotte billeder er begyndt at returnere fra Hubble-rumteleskopet efter en måneds pause. Illustration: NASA, ESA, STScI, Julianne Dalcanton (UW) billedbehandling: Alyssa Pagan (STScI)

Læs også: Hubble-teleskopet har fløjet blindt i over en uge

Fungerer efter 30 år

Hubble-rumteleskopet blev opsendt i 1990 i et lavt kredsløb om Jorden i samme højde på ca. 400 kilometer, hvor også Den Internationale Rumstation befinder sig.

Efter begyndervanskeligheder og en fejlkonstruktion, er det blevet en kæmpe succes, der har givet afgørende ny viden om universet foruden superflotte billeder, som kan opfattes som rene kunstværker.

Hubble-rumteleskopet fungerer efter 30 år stadig. Men da dets levetid oprindeligt var estimeret til at være ca. 15 år, begyndte NASA allerede i 1996 at tænke på afløseren, som fik arbejdsnavnet Next Generation Space Telescope (NGST). Den 31. oktober i år er det planen, at det europæiske-amerikanske James Webb Teleskop skal opsendes med en Ariane 5-raket.

Læs også: Efter års forsinkelse: Nu skal afløseren for Hubble-rumteleskopet omsider af sted

Illustration: MI Grafik / Lasse Gorm Jensen
Emner : Teleskoper
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Men da dets levetid oprindeligt var estimeret til at være ca. 15 år, begyndte NASA allerede i 1996 at tænke på afløseren, ...

Det er jo ikke helt korrekt at kalde James Webb-teleskopet for en afløser til Hubble, da Webb arbejder i det infrarøde område.

  • 5
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten