Hubble jager ny type objekter i solsystemet

Astronomen Christian Veillet fra det canadisk-franske teleskop på Hawaii har i tidsskriftet Nature beskrevet de hidtil mest detaljerede observationer af Kuiper-bælteobjektet 1998-WW31. 1998-WW31 blev opdaget for fire år siden og sidste år fandt man ud af, at objektet i virkeligheden bestod af to legemer.

Pluto og dens måne Charon befinder sig sammen med en række objekter i det store område yderst i solsystemet kaldet Kuiperbæltet. Det område indeholder kosmisk skrot, som er blevet tilovers efter Solsystemets dannelse. Bæltet strækker sig fra Neptuns bane og 100 gange længere ud end Jordens afstand fra Solen. Området er kilden til mindst et dusin kometer, som passerer ind gennem solsystemet med en kort omkredsningstid. Først for nylig har astronomerne fundet ud af, at mange af legemerne fra Kuiperbæltet i virkeligheden består af to dele. De kaldes derfor binære objekter.

Ifølge Veillet, er omkring en procent af de 500 kendte Kuiperbælte-objekter binære. Astronomerne har mange forskellige forklaringer på dette forhold og i de næste år vil der være hård konkurrence om at finde den rigtige og om at kunne bevise den.

Med Hubble har man målt et binært pars masse i deres 570 dages omkredsningsbane omkring Solen. Det binære par 1998-WW31 har tilsammen en masse, som er 5.000 gange mindre end Pluto og Charons tilsammen. Som et par skøjteløbere kredser det binære par omkring et fælles massemidtpunkt.

1998 WW31´s er det mest excentriske par, der nogensinde er blevet observeret. Deres indbyrdes afstand varierer mellem 4.000 og 40.000 kilometer. Astronomerne kan ikke finde en rimelig forklaring på, hvordan dette par har fundet sammen. Enten er de blevet formet sådan eller også er de et resultat af et sammenstød, hvor et enkelt legeme er blevet delt i to.

Lige siden de første Kuiperbælte-objekter blev fundet i 1992, har astronomerne spekuleret på, hvor mange af dem, der er binære. Men observationer og målinger af dem er meget vanskelige med jordbaserede teleskoper. I 2001 lykkedes det for første gang Veillet at bekræfte eksistensen af et binært par, 1998-WW31. Siden da har astronomer fundet seks andre binære Kuiperbælteobjekter. Fire af dem er fundet med Hubble-teleskopet. Dets følsomhed og opløsning er ideelt til at studere Kuiperbælte-objekterne, som er meget svage og tæt ved hinanden.