HSS-teknologi flytter 3D-printeren længere ind i produktionen
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
By signing up, you agree to our Terms & Conditions and agree that Teknologiens Mediehus and the IDA Group may occasionally contact you regarding events, analyzes, news, offers, etc. by telephone, SMS and email. Newsletters and emails from Teknologiens Mediehus may contain marketing from marketing partners.

HSS-teknologi flytter 3D-printeren længere ind i produktionen

Illustration: EOS

Det vakte opsigt, da HP helt tilbage i 2014 præsenterede ideen til en ny type 3D-printer, der sidste år kom på markedet under navnet Jet Fusion. I mellemtiden har konkurrenterne ikke ligget på den lade side og lover nu tilsvarende hastighed og materialeholdbarhed.

Princippet, som HP bruger, går også under navnet High Speed Sintering (HSS) og er udviklet på Loughborough University i Stor­britannien.

Flere virksomheder har købt licens til at udvikle maskiner, der udnytter HSS, og nu er den første netop blevet præsenteret på den store 3D-printmesse Formnext i Frankfurt.

Bag printeren står Voxeljet, der mest er kendt for at bygge 3D-printere til støberiindustrien, hvor støbeformen printes i sand. Men med en ny HSS-printer, kaldet VX200HSS, tager de et nyt skridt ind i den industrielle 3D-printverden.

3D-printekspert Jesper Damvig, fra Damvig A/S og desuden blogger på ing.dk, har set printeren fra Voxeljet og er begejstret:

»For det første er printeren fra Voxeljet langt billigere end HP’s. Selve byggeområdet er lidt mindre end HP’s, men det er vel cirka halv pris, og så ser den ud til at være meget driftsstabil,« siger han.

Spørgsmålet er, om Voxeljet vil være i stand til at fremstille emner med lige så høj detaljeringsgrad som HP:

»Det handler jo meget om markedsføring; HP siger, at de kan printe de fineste detaljer, fordi de har deres såkaldte ‘detailing agents’. Men Voxeljet siger, at de kan gøre det lige så godt. Faktum er, at det, jeg har set, ser rigtig fint ud,« siger Jesper Damvig.

HP har også haft gang i produktudviklingen og har netop lanceret en opgradering kaldet Jet Fusion 4210, som er specielt designet til industriel 3D-print.

Omkostningerne skulle være sænket, og produktionskapaciteten hævet, så det nu er muligt at hæve det punkt, hvor det kan betale sig at bruge 3D-print frem for traditionelle fremstillingsmetoder, til 110.000 dele.

Det vil sige, at en virksomhed, der alternativt ville få fremstillet et værktøj til sprøjtestøbning, i dag vil kunne spare den omkostning, hvis der ikke skal fremstilles mere end 110.000 dele. Fordelen er så, at når først printeren er indkøbt, kan den bruges til et nyt produkt efterfølgende.

Nye materialer

Materialer er en af de store barrierer, når det gælder udbredelsen af 3D-print til rigtig industriel fremstilling og altså ikke kun til prototyper. Ofte har de printede deles holdbarhed været en begrænsende faktor.

For HSS-teknologien har begrænsningen været, at det kun har været muligt at anvende materialer med lavt smeltepunkt, for eksempel PA12, der smelter ved 180 grader celsius. Det gav en del begrænsninger i forhold til, hvad produkterne kunne bruges til. Men nu er der nye materialer på vej, fortæller Jesper Damvig:

»I de nye HSS-printere kan man for eksempel bruge nylon12, som er et dejligt materiale med en smeltetemperatur på over 200 grader celsius. Men vi har også en del kunder, som gerne vil printe i højtemperaturmaterialer som f.eks ultem, og derfor har vi været nødt til at investere i højkvalitets FDM-printere, men her er opløsningen ikke nær så god som med HSS-printere,« siger han.

Også HP er i forbindelse med opgraderingen af Jet Fusion-printeren kommet med nye materialer. Det drejer sig om PA11, PA 12 glass beads og polypropylen.

Andre teknologier rykker

Men selvom producenterne gerne vil promovere deres nye teknologier, så handler alt ikke om HSS. Tilhængere af den kendte SLS-teknologi, hvor en laser, ligeledes på en powderbed, smelter plastpulveret, har også fået et nyt produkt, så der er flere at vælge imellem.

Det kommer fra den tyske printerproducent EOS, hedder P500 og blev også præsenteret på Formnext. Med P500 sigter EOS mod at kunne printe i materialer med et smeltepunkt på op imod 300 grader celsius. Men P500 var en overraskelse:

»Det var min oplevelse, at EOS i konkurrencen med HP og andre producenter af HSS var nødt til at sende deres P500 på markedet, selvom den først var annonceret til næste år,« siger Jesper Damvig.

EOS’ træk er et godt eksempel på, at markedet for 3D-printere hastigt er ved at flytte over mod ren produktion. Det betyder ikke, at printere til prototyper vil forsvinde, men producenterne forsøger at overbevise kunderne om, at deres printere er i stand til at producere små serier i så høj kvalitet, at de kan bruges direkte.