Hr. Frø har (måske) gjort en ny matematisk opdagelse

4. december 2016 kl. 16:006
Ny dansk børnebog hævder, at samme overraskende skævhed, som matematikere har fundet for primtal, også gælder for primtalstvillinger.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hr. Frø er en meget klog frø, som vi første gang mødte i børnebogen ‘Fermats sidste sætning’ i foråret.

Læs også: Kloge hr. Frø lærer små børn rigtig matematik

Her forklarede Hr. Frø de andre dyr i skoven, hvordan man kan anvende modstridsbeviser til at bevise matematiske udsagn – som Andrew Wiles gjorde i sit bevis for Fermats sidste sætning, der siger, at der ikke findes heltalsløsninger til ligningen x^n + y^n = z^n for n større end 2.

Læs også: Andrew Wiles får Abelprisen for beviset for Fermats sidste sætning

Artiklen fortsætter efter annoncen

I bogen ‘Primtalstvillinger’ er det Hr. Frø, der får stillet et vanskeligt spørgsmål: Hvis sidste ciffer i lille­bror er 1, foretrækker næste lillebror så at ende på 7, 9 eller 1?

Vi vender tilbage til, hvem eller hvad lillebror er, men det er et interessant spørgsmål, som har forbindelse til en helt uventet opdagelse gjort tidligere på året af to matematikere fra Stanford University i USA.

Primtal med præferencer

Bortset fra tallene 2 og 5 vil alle primtal have 1, 3, 7 eller 9 som sidste ciffer, og det er bevist, at selv om der er uendeligt mange primtal, kan man godt tillade sig at sige, at lige mange har henholdsvis 1, 3, 7 og 9 som sidste ciffer.

Den umiddelbare følgeslutning vil være, at hvis et primtal har 1 som sidste ciffer, er der 25 pct. chance for, at næste primtal også har 1 som sidste ciffer. Men som Kannan Soundararajan og Robert Lemke Oliver viste i marts, er det ikke tilfældet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blandt den første en milliard primtal gælder det, at hvis sidste ciffer i et primtal er 1, vil kun 18 pct. af næste primtal også have 1 som sidste ciffer. I omkring 30 pct af tilfældene vil sidste ciffer for næste primtal være 3, det samme for 7, mens 22 pct. af tilfældene vil have 9 som sidste ciffer. Denne skævhed bliver mindre, men forsvinder ikke, jo længere frem man kommer i talrækken.

Mellem brødre

I den nye børnebog er emnet primtalstvillinger – altså talpar af formen 5-7, 11-13, 17-19 osv. hvor begge tal er primtal, hvor det største tal er 2 større end det mindste.

I børnebogen kaldes de to tal for henholdsvis lillebror og storebror. Det synes jeg er gode udtryk, selv om det kan synes lidt mærkeligt at tale om lillebrødre og store­brødre i forbindelse med tvillinger.

Hr. Frø får altså med andre ord stillet det svære spørgsmål, om denne skævhed i fordelingen af sidste ciffer, som kendes og er bevist for primtal, også gælder for lillebror i et tvillingepar.

Ad omveje får Hr. Frø fortalt følgende:

‘Det er sådan, at hvis lillebror ender på 1, så foretrækker den næste lillebror at ende på 7, dernæst 9 og slet ikke 1.’

En stabil skævhed

Kan det virkelig være rigtigt, tænkte jeg og tog kontakt til lektor Simon Kristensen fra Aarhus Universitet, der sammen med sin tidligere ph.d.-studerende Steffen Højris Pedersen har været matematisk konsulent på bogen. De har udregnet alle primtalspar op til 100 millioner.

I en e-mail forklarede Simon Kristensen: ‘Vi er ikke i nærheden af at vise noget stringent (på samme måde som Stanford-matematikerne,red.), men der er tale om en skævhed, der forekommer og ser stabil ud fra et numerisk synspunkt.’

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han tilføjede, at det ikke er urimeligt at forvente denne skævhed, hvis man er villig til at antage en hel masse ubeviste formodninger, og at skævheden fra følgen af alle primtal nedarves til følgen af tvillinge­primtal. Men hvor stor er denne skævhed, og er den lige så markant, som Hr. Frø får at vide i bogen?

Jeg fik Aarhus-matematikernes tal udleveret og kunne selv beregne, at hvis lillebror ender på 1, så vil det for alle tal op til 100.000 gælde, at 39,9 pct. af de næste lillebrødre ender på 7, 32,9 pct. på 9 og kun 27,2 pct. på 1. Der er altså noget om det, som Hr. Frø får fortalt.

Hr. Frø er fejlinformeret

Skævheden bliver dog relativt set mindre for tal op til 100 millioner. Her gælder det, at hvis en lillebror ender på 1, vil 37,2 pct. af de næste lillebrødre ende på 7, 32,2 pct. på 9 og 30,6 pct. på 1. Så jeg synes faktisk, at beskeden til Hr. Frø er trukket rigeligt skarpt op.

Vil forskellen konvergere mod 0? På mit spørgsmål herom svarede Simon Kristensen:

‘Jeg forventer ikke, at forskellene går mod 0, men det er jo som sagt spekulativt.’

Jeg mindes ikke, at en anden børnebog på samme måde har fået mig til at studere talteori. Den må være en oplagt julegave om ikke til børnene så til talinteresserede forældre eller bedsteforældre.

Jeg ser kun ét problem: Bogens stil passer nok bedst til børn omkring 6-7 år, mens primtal hører hjemme i undervisningen efter 4. klasse, hvor børn nok foretrækker en anden fortælle- og tegnestil.

Læs også: Dansker jagter verdensrekorder for primtal

Jan Egesborg, Johannes Töws og Pia Bertelsen: ‘Primtalstvillinger’, Forlaget Alvilda, 32 sider, kan findes til omkring 110 kr. på internettet.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
6. december 2016 kl. 01:11

Aner det ikke. Men jeg kan ikke forestille mig, at en skævhed ville forsvinde, fordi man skifter tal-system. Det ville være meget besynderligt.

Jeg synes ikke, det lyder spor besynderligt. Sammenhængen bygger jo på, at man har grupperet nogle primtal efter en egenskab, som er specifik for 10-talssystemet.

Hvis man i et andet talsystem forsøger at gruppere dem efter samme princip vil de samme primtal blive grupperet anderledes. Det må da give en anderledes fordeling.

Alene det faktum, at antallet af grupper er forskelligt i de forskellige talsystemer, er et klart hint om, at man ikke kan bruge den samme fordelingsnøgle i alle talsystemer:

I 10-talssystemet kan primtal med mere end et ciffer have 1, 3, 7 eller 9 som sidste ciffer, og det giver 3 grupper af primtalstvillinger, når vi grupperer efter sidste ciffer: 1/3, 7/9 og 9/1.

I 8-talssystemet kan primtal med mere end et ciffer have 1, 3, 5 eller 7 som sidste ciffer, og det må give 4 grupper af primtalstvillinger, når vi grupperer efter sidste ciffer: 1/3, 3/5, 5/7 og 7/1.

I 16-talssystemet kan primtal med mere end et ciffer have 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13 eller 15 som sidste ciffer, og det må give 8 grupper af primtalstvillinger, når vi grupperer efter sidste ciffer: 1/3, 3/5, 5/7, 7/9, 9/11, 11/13, 13/15 og 15/1.

5
Videnskabsredaktør -
5. december 2016 kl. 13:53
Videnskabsredaktør

Aner det ikke. Men jeg kan ikke forestille mig, at en skævhed ville forsvinde, fordi man skifter tal-system. Det ville være meget besynderligt.

4
5. december 2016 kl. 12:24

...end vores (mere eller mindre arbitrært valgte) 10-talssystem. Primtals endecifre i det binære system er selvfølgeligt lidt kedelige høhø, men hvad med fx 8- eller 16-talssystemerne? Gælder der de samme skævheder som for primtal i decimal?

2
Videnskabsredaktør -
4. december 2016 kl. 17:13
Videnskabsredaktør

Primtal, der ender på 3, kan ikke være lillebror i et tvillingeprimtal, for så skulle storebror ende på 5. Det gør ingen bortset fra tallet 5.

1
4. december 2016 kl. 17:01

CITAT: "Bortset fra tallene 2 og 5 vil alle primtal have 1, 3, 7 eller 9 som sidste ciffer, og det er bevist, at selv om der er uendeligt mange primtal, kan man godt tillade sig at sige, at lige mange har henholdsvis 1, 3, 7 og 9 som sidste ciffer."

CITAT: "Skævheden bliver dog relativt set mindre for tal op til 100 millioner. Her gælder det, at hvis en lillebror ender på 1, vil 37,2 pct. af de næste lillebrødre ende på 7, 32,2 pct. på 9 og 30,6 pct. på 1."

Hvor bliver alle de primtal som ender på 3 af???