Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Hovedstadsområdets fjernvarmeselskaber dropper udvikling af geotermi

Illustration: E.on.

Fjernvarmeselskaberne i hovedstadsområdet, Hofor, CTR og Veks, har i flere år arbejdet med efterforskningen, indvindingen og udviklingen af geotermisk energi, men giver nu slip på eneretten til dette arbejde.

Det skyldes ifølge Hofor, at der er behov for kommercielle virksomheder med flere penge og kompetencer. Det fortæller Charlotte Søndergren, planlægningschef hos Hofor:

»Hvis der er kommercielle aktører, der kan udvikle geotermi – og gøre det billigere – så handler det om ikke at spærre for dem ved at holde på vores eneretstilladelse,« siger Charlotte Søndergren.

Læs også: Maersk-selskab vandt geotermi-licens - men konkurrent kan stadig løbe med aftalen

Eneretstilladelsen til efterforskning og indvinding af geotermi i hovedstadsområdet tilhørte indtil den 19. maj de tre nævnte fjernvarmeselskaber. Til efteråret frigiver Energistyrelsen så muligheden for at søge eneretstilladelsen, hvor private virksomheder dermed kan bygge videre på erfaringerne med geotermi i området.

Illustration: Energistyrelsen

Geotermiens næste etape

De tre parter har valgt at lade tilladelsen udløbe, efter at man løbende har været i dialog med virksomhederne A.P Møller Holding, Geoop og Well Performance A/S, fortæller Charlotte Søndergren:

»Det er Hofor, CTR og Veks’ opfattelse, at virksomhederne er positive over for at udvikle geotermi, også i hovedstadsområdet, og vi har haft samtaler med dem igennem det sidste år,« siger hun.

Skulle det dog vise sig, at ingen private virksomheder ender med at søge om tilladelsen, kan Hofor, CTR og Veks se det nødvendigt selv at fortsætte arbejdet. Det er til trods for, at de tre parter ikke har ressourcerne til at føre geotermi ind i den næste etape ifølge Charlotte Søndergren.

»Vi har ikke kompetencerne til den fase af arbejdet, som geotermi nu går ind i, og det har under alle omstændigheder aldrig været tanken, at det var os, der skulle have kompetencerne til selve byggeriet,« siger hun.

Læs også: Nu må Esbjerg bruge varmepumper i fjernvarmen – sandsynligvis

Fremtiden for fortidens anlæg

Siden 2006 har fjernvarmeselskaberne Hofor, CTR og Veks haft et demonstrationsanlæg på Amager i København. Anlægget har lagt grund til de tre parters arbejde med geotermisk energi gennem de seneste år.

Men med nye potentielle partnere er det uvist, hvad anlægget fremover skal bruges til, og hvordan omkostningerne skal dækkes.

»Anlægget står stille lige nu, og det er meget slidt. Derfor skal der tages nogle ret store investeringsbeslutninger. De kan gå flere veje, alt efter hvordan man vil udvikle geotermi i hovedstadsområdet og efter en vurdering af, om man kan få mere ud af dette anlæg,« siger Charlotte Søndergren.

Det er også op til de private virksomheder, om de overhovedet vil overtage anlægget på Amager, hvis de får tilladelsen til efteråret.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

»Anlægget står stille lige nu, og det er meget slidt. Derfor skal der tages nogle ret store investeringsbeslutninger"

Hvori består nedslidningerne? Og er det noget der vil ramme andre geotermianlæg?

  • 7
  • 0

Er vi ude i at geotermi ikke er så rentabelt som først antaget eller er det forventeligt at problemerne kan løses med mere forskning?

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten