Hovedstaden nedlægger sit spritnye blodprøvelaboratorium
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Hovedstaden nedlægger sit spritnye blodprøvelaboratorium

Efter blot fire måneders drift har regionsrådet i Region Hovedstaden besluttet at nedlægge det spritnye blodprøveanlæg RHEL (Region Hovedstadens Elektive Laboratorium). Det skulle have givet besparelser på ti millioner kroner om året og er det mest avancerede, Siemens har installeret noget sted i verden.

Ifølge formanden for regionsrådets sundhedsudvalg, Karin Friis Bach (R), er beslutningen om at nedlægge anlægget taget på baggrund af en rapport udarbejdet af Cowi, som viser, at regionen kan spare 40 millioner kroner årligt ved i stedet at lade hospitalerne selv stå for blodprøveanalyserne.

Læs også: Nyt blodprøveanlæg skal spare samfundet for millioner

Det fuldautomatiske anlæg, som er designet af Siemens Healthcare Diagnostics, er specielt fremstillet til lokalerne i RHEL og beregnet til at kunne betjene 20 procent af Danmarks befolkning. Hvad der skal ske med anlægget, når RHEL’s lokaler er afviklet ved udgangen af 2015, er uvist.

»Så vidt muligt vil vi forsøge at genanvende udstyret. Måske kan det bruges på et af hospitalerne, som nu skal overtage arbejdet med at analysere blodprøverne,« siger Karin Friis Bach.

Det er dog ikke så ligetil, mener direktør for Siemens Healthcare Diagnostics Birgit Eskildsen. For det første er det bygget til at analysere helt op til 9.500 blodprøver dagligt.

»Nogle af modulerne vil muligvis kunne bruges andre steder. Men hele anlægget har jeg svært ved at se, hvordan man skal finde anvendelse til på et enkelt hospital, der ikke har brug for så stor kapacitet,« siger Birgit Eskildsen.

Hun lægger ikke skjul på, at hun ærgrer sig over, at anlægget kun har nået at være i drift i fire måneder, før regionen beslutter at afvikle hele centret.

»Det er virkelig ærgerligt. Det har taget noget nær et halvt år med medarbejdere i døgndrift at installere anlægget i Pilestræde,« siger Birgit Eskildsen.

Det har ikke været muligt at få oplyst prisen på anlægget. Men betalingen sker igennem en såkaldt vedligeholdelsesaftale, hvor Region Hovedstaden betaler månedlige afdrag over ti år.

Beslutningen om at nedlægge det centrale laboratorium, som analyserer blodprøver og elektrokardiogrammer, blev taget på det seneste regionsrådsmøde den 23. september. Her angav regionsrådsformand Sophie Hæstrup Andersen (S) den begrundelse, at der var fundet overskydende mandskab til den slags opgaver ude på regionens hospitaler.

Region Hovedstaden forventer at kunne spare 40 millioner kroner årligt ved at lægge analyseopgaverne ud til hospitalerne igen. Besparelserne opnås til dels ved at lade det overskydende personale på hospitalerne klare opgaven. Pointen i det fuldautomatiske anlæg var ellers at spare den tid, som det tager at udføre analyserne manuelt.

Den ekstra kapacitet på hospitalerne kan imidlertid ikke spares i stedet, forklarer Karin Friis Bach, da medarbejderne også udfører analyseopgaver, som ikke kan gøres i et automatisk anlæg.

Ifølge rapporten kan der ved nedlæggelsen af laboratoriet samtidig spares på huslejen på lejemålet i Pilestræde i København. Dog vil Region Hovedstaden bibeholde et centralt sted, hvor borgerne kan få tappet blod, så der skal findes et nyt lejemål til formålet.

Læs rapporten her:

Vi sparer 10 millioner på anlægget og 40 millioner på at nedlægge det igen.

Gør grin med det 1:
Altså en besparelse på 50 millioner :-)

Gør grin med det 2:
Hvordan fan kan det lade sig gøre, at de to beløb er forskellige? Hvis man sparer 10 millioner på anlægget, må det øge omkostningerne med 10 millioner at nedlægge det og gå tilbage til tilstanden før anlægget. Ellers er det pærer og bananer der blandes sammen, eller mindst et af beløbene er forkerte.

Igen et offentlige cirkus jeg skal betale for. Tænk hvad vi kunne gøre for hjemløse i stedet for at spilde pengene på et anlæg vi kasserer efter 1 års brug. Og det er ikke engang AnsaldoBreda der står bag.

Komisk!

  • 47
  • 2

Jeg tror altså at det er nødvendigt at få vent det her rigtigt i hovedet.

Projektet er en succes, i det pengene er brugt og dem der skal tjene på dette, har tjent.

Det næste trin er jo at os borgere, der har betalt for det, skal begynde at nyde fordel af det og det er uden for projektet. intention. Vi er, som man dagligt kan læse mellem linjerne, fuldstændig overflødige, sheeple der kynisk ofres til fordel for de få.

Og hvis man tror at oligarkiet vil tillade en demokratisk proces, med risiko for at sive magt til folket, så er man, desværre, nok håbløs naive.

Ærgerligt at vi ikke har tradition for revolution i dette lille (med kærlig tone) selvfede land.

  • 23
  • 6