Hovedbrud for forskere: Der sker noget uforklarligt med vandet i en sjællandsk kostald

Plus28. juni 2019 kl. 02:0016
Hovedbrud for forskere: Der sker noget uforklarligt med vandet i en sjællandsk kostald
På Søren Olsens gård ved Slagelse drikker nogle af køerne kun nødigt af vandet – og når de gør, drikker de på en måde, der ifølge dyrlæger er usædvanlig og ‘katte-agtig’. Illustration: Ulrik Jantzen.
Slagelse: Ifølge utallige målinger er vandet i en bestemt stald helt rent. Men hvorfor kan køerne så finde på at drikke urin i stedet? Og hvordan kan der være 10 volts spænding i en vandstuds? Svaret får forskerne til at klø sig i nakken.
Artiklen er ældre end 30 dage

En flok køer nær Slagelse står i centrum af et mysterium, som en håndfuld forskere indtil videre ikke har kunnet løse:

En del af køerne hos landmand Søren Olsen vil kun nødtvungent drikke vandet i deres stald.

Læs også: Måler skridtspænding på grise: »Hvis jeg ikke havde været lektor på DTU, havde du sagt, at jeg var bindegal«

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
16 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
2. december 2020 kl. 16:14

Kunne det skyldes bredbåndskabler eller fibernet-kabler i jorden?

15
12. juli 2019 kl. 08:57

Det vandværk jeg er tilsluttet har fået monteret en "kalkknuser", spørg mig ikke hvordan den virker. Men efter det kan jeg heller ikke lide at drikke vandet, det smager ikke godt mere. Men det er jo "rent"?

14
3. juli 2019 kl. 00:42

Er der mon en ingeniør i Ørslev, som kan fortælle os hvordan vandet smager?

13
2. juli 2019 kl. 23:06

Meget interesant læsestof altsammen - der har i de sidste 100 år - så vidt jeg ved - med Victor Schauberger i spidsen, blevet studeret i at give vand liv! Det kunne være at man skulle afprøve nogle gamle metoder til at give vandet “liv” igen - hvis det virker at lave et forsøg med det dårlige vand - at f.eks at røre i det med en træpind i 2 timer - for så at køerne vil drikke det - kan videnskaben måske “få syn for sagen” og gamle studier få nyt liv! Omkostningerne er jo ikke store - en cylinder til 60 liter og en træpind.

12
2. juli 2019 kl. 20:43

Der kan være tale om elektrolyse af vandet hvor et rørstykke består af en dårlig leder fx plast. Elektrolysen danner brint, ilt og evt. klor og brintoverilte. Det måles der næppe for i vandanalyserne, men det påvirker vandets smag.

11
29. juni 2019 kl. 17:05

Googlede lige Grander vand, og det må helt klart være det der kommer ud af hanerne på Ørslev vandværk☺️

10
29. juni 2019 kl. 15:32

Det lyder som om at det er vandet fra Ørslev vandværk køerne ikke kan lide, og ikke blot vandet fra gårdens installationer. At effekten holder ved selv når vandet transporteres langt i palletanke er også mystisk, men tyder vel på at problemet ikke skyldes fejlstrømme?

9
28. juni 2019 kl. 18:59

Ja, det er en mulighed at forhindre dette ved plastrør mv. Men det kan generelt være en dyr løsning. Elinstallationer kan laves, så de kun giver ubetydelige spændinger på beskyttelsesledere. Ofte tror installatører, at de ikke tilfører spænding på beskyttelsesledere, men generelt sker det i de aller fleste installationer. Så ved at indrette elinstallationen på særlige måder, så kan det undgås. Og så er der ingen problemer med diverse stålrør.

8
28. juni 2019 kl. 18:43

Ja, Jørgen Hemmingsen. Den spænding kan sikkert blive påtrykt fra mange steder og kommer muligvis også konkret fra flere kilder. Stålrøret kan have en meget lang udstrækning og muligvis også gå til flere naboer - måske km væk. Men det vil normalt være til at finde, ved at aflede strøm til jord og kigge på magnetfelterne fra røret. Det er såmend ikke så svært.

7
28. juni 2019 kl. 16:44

Grander vand. Uden at forholde mig til om det virker eller ej, må det da være oplagt at teste Grandervand på gården.

6
28. juni 2019 kl. 12:10

Jeg husker engang at have set en præsentation på DTU Kemiteknik om vands 4. fase der af oplægsholderen blev kaldt "exclusion-zone water". Jeg kender ikke noget videre til det, men hvis han har fat i den lange ende så kan det måske være at der er visse køer som ikke bryder sig om det? Dannelsen af denne fase havde så vidt jeg husker meget med overflademateriale på vandets beholder at gøre og efter at have nået den 4. fase kunne vandet så holde denne i en kortere eller længere periode afhængigt af hvordan det opbevares. Det kan måske forklare nogen af uoverensstemmelserne i de hidtidige undersøgelser?

Som sagt, jeg er ingen ekspert. Det var bare en tanke. Hvis der er nogen som vil forfølge sporet kan de f.eks. starte her:https://www.pollacklab.org/research

Jeg håber i finder svar på gåden så køerne slipper for at drikke urin fra gulvet :\

De venligste hilsner Tobias

4
28. juni 2019 kl. 10:51

Skift til plastikrør og slanger. Vi har skiftet alle jernrør, stålrør og kobberrør, samt messing fittings ud på vores gård over de sidste 7-8 år, og har ingen spænding og underlige jordstrømme mere. Vi fandt mange dårlige kombinationer, med galvanisk tæring, pga blanding af metaller i en uheldig kombination.

PEL rør til vandforsyningen og PEX rør til varmeanlægget fungere rigtigt godt og med langt færre lækager.

Vi har også udskiftet hele elanlæget, og fandt mange "spændende" kombinationer af jording, og nulling.

Gamle landbrug har knopskudt over tiden og nye installationer er ofte udført i forlængelse af eksisterende, med jordstrømme og lækstrømme de underligste steder.

Som fx 6 amp AC lækstrøm i et kølevandsrør på en back-up generator.

3
28. juni 2019 kl. 10:15

Det er bemærkelsesværdigt, men ikke helt unormalt at kunne finde 10 VAC på et stål vandrør. Men der er naturligvis også løsninger til den slags problemer.

Det virker jo bare ikke som om det kommer fra gårdens installation når problemet også er der, når alt strøm i området er afbrudt. Mon ikke problemet skal findes i jordstrømme. Vi bruger jo rask væk jorden som separat leder. Hvis der findes jordbundsforhold (måske også dybt) som giver dårlig forbindelse, så vil man sagtens kunne måle spændingsforskel, selvom strømmen er afbrudt til ens egen installation.

2
28. juni 2019 kl. 09:15

Jeg har i en tidligere stilling erfaring med ECA som rengøringsmetode. Det virkede, selv om jeg dengang var skeptisk over for teknologien. Hvis der er en lækstrøm et sted er det muligt at vandet undergår en lignende reaktion, der afgjort vil ændre vandets sammensætning.

1
28. juni 2019 kl. 08:44

Det at bygge huse med lave AC magnetfelter og lille spænding på beskyttelsesledere og stålrør er en sag for specialister på det område. Eksempler på den slags bygninger i Danmark er DR-Byen og huset til DTU Cen. Så teknologien findes til den slags, men bruges ret sjældent. Det er f.eks. forbudt at bruge forsyningskabler med beskyttelsesleder, hvor lederne sidder i en 5-kant.

Det er bemærkelsesværdigt, men ikke helt unormalt at kunne finde 10 VAC på et stål vandrør. Men der er naturligvis også løsninger til den slags problemer.