Hormonfund i dansk gris er et mysterium

10.000 svin blev i sidste uge tilbagekaldt fra Fjernøsten og forskellige destinationer i Europa. Ved en rutinekontrol, som Fødevarestyrelsens rejsehold foretog, fandt de rester af stoffet diethylstilbestrol, dagligt kaldet DES, i en gris’ urin på et Danish Crown-slagteri i Sæby i Nordjylland. Efterfølgende har Fødevarestyrelsen gennemført et kontrolbesøg i besætningen og har forbudt, at der indtil videre flyttes dyr fra besætningen.

Stoffet har været forbudt siden 1971 og har ikke været observeret siden. Derfor er det et sandt mysterium, at stoffet nu dukker op.

I Sverige har tilbagekaldelsen af de 21,6 ton svinekød, der er tilbagekaldt, forårsaget endnu en debat om dansk svineproduktion.

Læs også: Sverige raser over fund af væksthormon i dansk-importerede grise

»Ved kontrollen i besætningen fandt vi intet, der tydede på ulovlig brug af stoffet,« fortæller specialkonsulent Tim Petersen fra Fødevarestyrelsen.

»Vi har udtaget prøver fra dyr, drikkevand, foder og gylle for at finde frem til, hvor stoffet skulle kunne komme fra. Vi har også – som foreskrevet – gentaget laboratorieanalysen for at være sikre på, at der ikke kan foreligge en laboratoriefejl,« fortæller han.

Der tages årligt 1.391 stikprøver for blandt andet tungmetaller, sprøjtegifte og dioxiner.

Konkret er prøven taget fra en slagtet gris, da det på en slagtet gris er let at komme til urinblæren og udtage prøven. Fødevarestyrelsen undersøger også, om der kan være fare for, at forureningen kan komme fra medicin eller foder, som grisene har fået.

De sidste analysesvar skulle ligge klar fra laboratoriet fredag.

Der er i 2014 planlagt 1.361 stikprøver for DES. Der udtages i Danmark årligt ca. 15.000 prøver for restkoncentrationer som fx medicinrester, tungmetaller, sprøjtegifte og dioxiner.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

mange bønder importerer medicin væksthomoner sprøjtegifte fra holland tyskland øst europa og alt hvad de ellers ikke må købe i danmark DA DET ER ULOVLIGT kender til bønder der får ompakket deres varer i lovlig emballage så man ikke ser at indholdet er ulovligt dette sker i stor stil sprøjtegifte og kemi bliver kørt over grænsen i hele vogntog. og alle ved det.. da vi fisket i den engelske kanal vidste alle at det var ulovlige fisk vi fangede blåmakrel måtte vi ikke fiske så først fangede vi hestemakrel når vi havde fyldt en tank med 80 tons blåmakrel lagde vi 20 cm hestemakrel på toppen vi kunne have 1100 hundrede tons fisk ombord,når vi kom i havn i esbjerg kom fiskekontrollen de vidste vi havde ulovlige fisk så de tog altid prøver inden vi skulle laste da alle vidste at under toppen lå de ulovlige fisk. det samme i landbruget de fleste kender dem der sælger ulovlige ting til landbruget alle ved det bruges ingen gør noget ved det..

 • 0
 • 0

Med det indgående kendskab til ulovligheder, samt trangen til at delagtig gøre omverden i din viden fatter jeg ikke at du skriver på en internet side frem for at gå til relevante myndigheder. Det faktisk din pligt som borger i dette samfund.

 • 0
 • 0

Mit gæt: Det er løgn, men der er nogle i dette land, der ser landbrug og fiskeri som roden til alt ondt. Men hvis der er blot en lille smule sandhed, i det han skriver, så er han da et usselt menneske, der ikke sørger for at få det stoppet.

 • 0
 • 0

Økologi, og det er slut med stikprøver for snart det ene og det andet. Fremover venter der os mange ubehagelige konventionelle overraskelser. Kvantiteten har kronede dage, og kender ikke til remsen "højt at flyve, dybt at falde". Overbefolkning og uhensigtsmæssig økonomisk ageren er overraskelsernes arnested.

 • 0
 • 0

»Alle nye prøver har ikke kunnet påvise stoffet. Men analyser af prøven fra grisen viser et klart indhold, af stoffet. Det er også derfor, vi sætter os i weekenden og gennemgår alle fakta endnu en gang,« http://www.landbrugsavisen.dk/Nyheder/Netn...

Systematisk "falsk" positiv? Er der nogen i danmark der ved hvordan disse testanalyser laves og ved noget om fejl og usikkerheder? Er prøvetageren under kræftbehandling? Det er meget mystisk.

 • 0
 • 0

Har udenforstående været i nærheden af den famøse gris? Undskyld min mistroiske natur.

Sad og tænkte på det samme da jeg læste artiklen...

Er det "let" at få fat i det pågældende stof og sørge for at det kommer med i en testprøve?

Der kan jo være flere personer/organisationer som ser en fordel i at lave lidt røre i andedammen, f.eks. for at øge egen afsætning/medlemsskare - lige fra andres landes landbrugsvirksomheder over miljø-organisationer til landbrugs-modstandere.

(jeg har ikke Bush-opfattelsen af at enten er man for, eller også er man imod --- jeg mener godt man kan gå ind for landbrug og samtidig være lidt kritisk, også gå ind for miljø/økologi og være lidt kritisk).

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten