Hormonforstyrrende stof skriver din bon – og erstattes af endnu et
Når du får en kvittering fra supermarkedet, en flaskebon eller en udlånskvittering fra biblioteket, står du med et stykke termopapir mellem nallerne. Termopapir indeholder et bisphenol – som er et hormonforstyrrende stof.
Bisphenol A er på EU's kandidatliste over særligt problematiske stoffer, klassificeret som et stof med toksiske virkninger på vores forplantningsevne; EU gjorde enstemmigt stoffet ulovligt i termopapir fra starten af 2020.
Bisphenol S er derimod fuldt lovligt, og ifølge en ny rapport fra Det Europæiske Kemiagentur (ECHA) er brugen af bisphenol S i termopapir blevet forøget med 98 pct. mellem 2016 og 2017. Fra 200 ton til 397 ton i 2017.
Samtidig er forbruget af bisphenol A kun steget med 7 pct. fra 2.606 ton i 2016 til 2.776 ton i 2017.
Desværre er bisphenol S også hormonforstyrrende, det er aktuelt under stofvurdering i REACH, der er EUs fælles kemikalielovgivning. Altså under stærk mistanke.
»Bisphenol S er ikke lige så velundersøgt som bisphenol A, men mine kollegaer har tidligere undersøgt bisphenol S og fire andre bisphenol A analoger i cellebaserede forsøg og computermodeller, de viste at bisphenol S også er hormonforstyrrende. Bisphenol S er ikke helt så potent som bisphenol A, men det er ikke et sikkert alternativ til det.« siger Sofie Christiansen, seniorforsker på DTU Fødevareinstituttet.
DTU Fødevareinstituttet gennemførte et stort dyreforsøg, hvor de undersøgte effekterne af bisphenol A i rotter. Rotterne blev udsat for det hormonforstyrrende stof i fostertilstanden og via modermælken. De undersøgte bisphenol A doser spændte fra både lave doser svarende til, hvad mennesker kan blive udsat for, til højere doser.
»Studiet viste, at udsættelse for lave doser af bisphenol A under udviklingen kan have skadelige effekter på hanners sædkvalitet, påvirke hunners hjerner og fedmeudvikling samt påvirke brystudviklingen i både han- og hunafkom, « siger hun om bisphenol A.
Bisphenol S i Danmark
De fleste danskere håndterer måske en bon dagligt, men ansatte, som sidder ved kassen, håndterer hundredvis. Af samme årsag er de mere udsatte.
»Det her med bisphenol S er ny viden for os. Ingen af vores medlemmer skal blive syge eller dårlige af at gå på arbejde, os de skal beskyttes mod sådan noget. Hvis bisphenol S er skadeligt, skal det selvfølgelig ud,« siger Merete Kaffka, arbejdsmiljøkonsulent ved HK handel.
Tidligere, da man fandt ud af, at bisphenol A var sundhedsskadeligt, opfordrede HK Handel gravide kasseassistenter til at søge læge og få en erklæring, der kunne fritage dem fra arbejde, hvor de rører ved kasseboner.
Termopapirindustrien
Schades Paper producerer ikke selv papir, men er såkaldte converters, de omdanner tonstunge ruller termopapir fra producenterne til den størrelse, man bruger til boner. Schades er den største leverandør af termopapir til Skandinavien.
»Da problemet med bisphenol A kom frem, skete der en udvikling i markedet. En del kunder ikke ville have produkter med det, og der kom hurtigt et alternativ i form af bisphenol S, men også med phenolfrit papir,« siger Claus Hollmann der er Schades salgsdirektør for Danmark.
Ifølge Claus Hollmann var prisen på BPS-produkter omkring 30 pct. højere end prisen på BPA-produkter, før man begyndte for alvor at skifte til BPS, men skiftet har forårsaget, at de to produkter nu koster næsten det samme. Det er dog ikke alle kunder, der er interesserede i at skifte, før bisphenol A bliver ulovligt i 2020.
»For os ville det være fint, at politikere og butikker fik øjnene op for problemer med bisphenoler, det ville gøre det muligt for os at sælge papir uden bisphenoler,« siger han.
En del kæder har allerede aktivt valgt papir uden bisphenoler. En del har dog nøjedes med at skifte til termopapir indeholdende bisphenol S.
Rettet klokken 13:41
