Hormonforstyrrende stof skriver din bon – og erstattes af endnu et

6. juni 2018 kl. 05:0212
Bisphenol A (BPA) bruges i termopapir, som er det papir, en bon udskrives på. Det bliver ulovligt i EU i 2020, men dets typiske afløser, bisphenol S (BPS) er også hormonforstyrrende.
Artiklen er ældre end 30 dage

Når du får en kvittering fra supermarkedet, en flaskebon eller en udlånskvittering fra biblioteket, står du med et stykke termopapir mellem nallerne. Termopapir indeholder et bisphenol – som er et hormonforstyrrende stof.

Bisphenol A er på EU's kandidatliste over særligt problematiske stoffer, klassificeret som et stof med toksiske virkninger på vores forplantningsevne; EU gjorde enstemmigt stoffet ulovligt i termopapir fra starten af 2020.

Bisphenol S er derimod fuldt lovligt, og ifølge en ny rapport fra Det Europæiske Kemiagentur (ECHA) er brugen af bisphenol S i termopapir blevet forøget med 98 pct. mellem 2016 og 2017. Fra 200 ton til 397 ton i 2017.

Samtidig er forbruget af bisphenol A kun steget med 7 pct. fra 2.606 ton i 2016 til 2.776 ton i 2017.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Desværre er bisphenol S også hormonforstyrrende, det er aktuelt under stofvurdering i REACH, der er EUs fælles kemikalielovgivning. Altså under stærk mistanke.

»Bisphenol S er ikke lige så velundersøgt som bisphenol A, men mine kollegaer har tidligere undersøgt bisphenol S og fire andre bisphenol A analoger i cellebaserede forsøg og computermodeller, de viste at bisphenol S også er hormonforstyrrende. Bisphenol S er ikke helt så potent som bisphenol A, men det er ikke et sikkert alternativ til det.« siger Sofie Christiansen, seniorforsker på DTU Fødevareinstituttet.

DTU Fødevareinstituttet gennemførte et stort dyreforsøg, hvor de undersøgte effekterne af bisphenol A i rotter. Rotterne blev udsat for det hormonforstyrrende stof i fostertilstanden og via modermælken. De undersøgte bisphenol A doser spændte fra både lave doser svarende til, hvad mennesker kan blive udsat for, til højere doser.

»Studiet viste, at udsættelse for lave doser af bisphenol A under udviklingen kan have skadelige effekter på hanners sædkvalitet, påvirke hunners hjerner og fedmeudvikling samt påvirke brystudviklingen i både han- og hunafkom, « siger hun om bisphenol A.

Bisphenol S i Danmark

De fleste danskere håndterer måske en bon dagligt, men ansatte, som sidder ved kassen, håndterer hundredvis. Af samme årsag er de mere udsatte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det her med bisphenol S er ny viden for os. Ingen af vores medlemmer skal blive syge eller dårlige af at gå på arbejde, os de skal beskyttes mod sådan noget. Hvis bisphenol S er skadeligt, skal det selvfølgelig ud,« siger Merete Kaffka, arbejdsmiljøkonsulent ved HK handel.

Tidligere, da man fandt ud af, at bisphenol A var sundhedsskadeligt, opfordrede HK Handel gravide kasseassistenter til at søge læge og få en erklæring, der kunne fritage dem fra arbejde, hvor de rører ved kasseboner.

Termopapirindustrien

Schades Paper producerer ikke selv papir, men er såkaldte converters, de omdanner tonstunge ruller termopapir fra producenterne til den størrelse, man bruger til boner. Schades er den største leverandør af termopapir til Skandinavien.

»Da problemet med bisphenol A kom frem, skete der en udvikling i markedet. En del kunder ikke ville have produkter med det, og der kom hurtigt et alternativ i form af bisphenol S, men også med phenolfrit papir,« siger Claus Hollmann der er Schades salgsdirektør for Danmark.

Ifølge Claus Hollmann var prisen på BPS-produkter omkring 30 pct. højere end prisen på BPA-produkter, før man begyndte for alvor at skifte til BPS, men skiftet har forårsaget, at de to produkter nu koster næsten det samme. Det er dog ikke alle kunder, der er interesserede i at skifte, før bisphenol A bliver ulovligt i 2020.

»For os ville det være fint, at politikere og butikker fik øjnene op for problemer med bisphenoler, det ville gøre det muligt for os at sælge papir uden bisphenoler,« siger han.

En del kæder har allerede aktivt valgt papir uden bisphenoler. En del har dog nøjedes med at skifte til termopapir indeholdende bisphenol S.

Rettet klokken 13:41

12 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
7. juni 2018 kl. 02:07

Det er dog ikke muligt at fravælge papir udgaven

Det er egentligt mærkeligt for det kan man i storebox-løsningen til betalingskort. I Salling Groups(tidligere Dansk Supermarked) foretinger spørger de altid og hvis jeg siger nej kommer der ikke noget ud af printeren.

De samme sker når jeg betaler i Coop's butikker med deres app.

11
6. juni 2018 kl. 20:16

Via MobilePay er det rent faktisk muligt. Jeg får alt fra mit Visa/Dankort som bon på MobilePay. Det er dog ikke muligt at fravælge papir udgaven?, kun at de pænt smider den i skrald ved kassen. Nu kører jeg selv service på inkjet/blæk, laser og almindelige etiket printere, og det er ikke småting der sættes på af termoetiketter ude i industrien.

10
6. juni 2018 kl. 16:18

Jeg er f.eks plus-kunde hos Cirkel-K. Her får jeg automatisk rabat når jeg bruge mit visakort og behøver derfor ikke noget ekstra og kan samtidig købe, som normalt men alligevel have de klassiske fordele, som dem der havde/har et specifikt tank-kort. Hvis man nu istedet for en bon, fik en liste på sin mobil - f.eks en netto-app, som man lige kunne løbe igennem i tilfælde af fejl. Så slap man for papiret og havde det samtidig gemt til senere brug, i tilfælde af en garanti eller bytte sag. De kunne så beholde en enkelt printer i tilfælde af netværksproblemer - så man stadig kunne få en gammeldags bon. Men når jeg f.eks går i thansen, så er det hele alligevel registreret på mit mobilnummer på deres computer. Så mangler vi bare lige persondatasikkerheden - men mon ikke vi finder på et eller andet snedigt.

9
6. juni 2018 kl. 16:12

[citation needed] - for det lyder helt ude i hampen, det du siger om zeolit som miljøproblem. Og 5 minutter med Google gav ikke nogle brugbare svar

8
6. juni 2018 kl. 14:51

Det er ikke nemt at skifte uden at gå på kompromi:

  • Ink-jet er ikke vandfast også er det langsom.
  • Laser printer laver ozon og micropraktiker

Så den bedste løsning er jo nok at gøre det digitalt.

7
6. juni 2018 kl. 14:12

Men fosfor er direkte miljøskadeligt, hvorimod zeolit er "sand". Ja, det slider på dit tøj og vaskemaskine, men er ikke noget stort miljøproblem.

Nogle blade skrev om store bakteriemåtter, der flød rundt i Middelhavet på grund af zeolitterne. Bl.a. New Scientist, hvis jeg husker rigtigt. Så måske var zeolitter også et miljøproblem (selv om bakterier ikke kan leve af dem, kun PÅ dem). Det fosfatfri vaskepulver førte også til fremkomsten af fosfattabletter på supermarkedernes hylder, så man selv kunne tilsætte det. Fosfat er et problem, men det var ikke helt enkelt at løse det. Jeg har ikke set på deklarationen for vaskepulveret for nylig, så jeg ved ikke, hvad man egentlig gør i dag.

6
6. juni 2018 kl. 12:39

Jeg kender for eksempel ikke til en laser- eller en inkjet printer der kan bæres rundt som en indbygget del af en håndholdt betalingsterminal.

Men var det så ikke en idé kun at bruge det der? Der er næppe pladsproblemer ved kassen i Aldi. Jeg tror der er en masse "gammel vane" i, at der er nogle bestemte producenter, og de har altid brugt det. Jeg kan ikke forestille mig, at man ikke kan løse problemet vha. laser/LED i dag. Det fylder ikke meget, og måske kunne man endda få boner, hvor skriften ikke var "magisk" og forsvandt af sig selv inden garantien udløb. Personlig får jeg nu mange kvitteringer via MobilePay. Nogle butikker er også så smarte, at de ikke printer boner til de 95%, der reelt ikke gider have dem.

Jeg tænker, at der er mange ret nemme løsninger, der kan mindske problemet voldsomt, men nogen sidder fast i noget gammel tankegang om bonruller i kasseapparater.

4
6. juni 2018 kl. 09:53

Det er muligvist dyrt sammenlignet med andre print metoder, men til gengæld er det super kompakt. Jeg kender for eksempel ikke til en laser- eller en inkjet printer der kan bæres rundt som en indbygget del af en håndholdt betalingsterminal.

Derudover er en nok ikke uvæsentlig faktor at det er ufatteligt brugervenligt at håndtere, samtidigt med at det hurtigt kan udskrive meterlange bonner.

3
6. juni 2018 kl. 09:22

Termopapir er ret dyrt. Vil ikke være billigere, og bedre at bruge en ink-jet printer? Eller måske en laser printer?

2
6. juni 2018 kl. 07:29

Jeg er egentligt enig med dig... Men fosfor er direkte miljøskadeligt, hvorimod zeolit er "sand". Ja, det slider på dit tøj og vaskemaskine, men er ikke noget stort miljøproblem.

Virksomheder bør skifte til den rigtige løsning. Men der er ikke nok viden til at træffe en endegyldig løsning endnu, så der træffes en midlertidig løsning. Lad os håbe den bliver ændret i løbet af en kort årrække

1
6. juni 2018 kl. 05:19

Hader når firmaer panikker og udskifter udskældte stoffer bare for at være politisk korrekte eller giver efter for pres med bare et lige så slemt stof eller værre! Det skete i hin tid med fosfor i vaskemiddel med zeolit.