Horder af vandmænd tvinger svensk reaktor til lukning

Den svømmende geleklump, der normalt agerer ufrivilligt kasteskyts for sommerkåde unger langs strandene, har i weekenden været direkte årsag til problemer for verdens største kogendevandsreaktor.

Vandmænd i enorme mængder har spoleret weekenden for teknikerne atomkraftværket i Oskarshamn, der siden søndag har været nødt til at lukke reaktor 3 ned og koble den fra nettet. Det oplyser kraftværket på sin hjemmeside.

Normalt kan man fra Oskarshamn spejde ud over det smukke Kalmarsund og Blå Jungfrun-nationalparken, men denne weekend var stimer af dets logerende årsag til, at tre ud af seks kølevandspumper slog fra. Vandmændene gav ifølge værket problemer ved kølevandsindtaget, hvor havvand pumpes ind for at kondensere dampen fra lavtryksturbinerne.

OL3, der ellers lige var startet op efter en reparation og var klar til at yde 1.400 MW til elnettet, måtte gå ned til 400 MW for at undgå problemer. Teknikere fik bugt med vandmændene og satte igen fart på reaktoren.

Men søndag vendte goplerne tilbage og gav nye problemer ved kølevandsindtaget. For en sikkerheds skyld valgte man at lukke reaktoren ned manuelt, så reaktoren ikke gik i automatisk stop.

Som de fleste strandgæster ved, kan vandmænd optræde i ganske store mængder hen på sommeren. Ifølge Naturhistorisk Museum sker det særligt, når en kombination af havstrømme og dyrenes egne svømmebevægelser samler dem i kilometerlange masseforekomster.

Fænomenet er heller ikke ukendt hos OKG, der ejer reaktorerne og derfor indarbejdet i kraftværkets sikkerhedsrutiner, oplyser en talsmand for selskabet. Derfor er man i gang med at lave en fuldstændig rensning af hele kølevandssystemet til reaktor 3. Hvor lang tid det tager, vides endnu ikke, oplyser OKG.

Emner : Atomkraft
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

når goplerne kommer ind. Klart at store forsamlinger kan stoppe flowet, men hvad hvis man blendede kølevandet. Så ville der jo være flow, Måske sker der aflejringer i forbindelse med varmevekslingen i stil med klakaflejringerne i vaske og kaffe maskiner.

 • 0
 • 0

Man har nogle riste ved indløb af kølevandet for at undgå gopler i kondensatoren, men i visse perioder kan de drive ind i så store mængder, at man ikke kan følge med.

 • 0
 • 0

Der er en voldsom forskel på en rist og en rister (brødrister). Helt klart at en rist nemt kan tilstoppes så vandflowet stoppes => NUL køling.

Spm. handlede om hvorvidt 'blendede' gopler aflejres (som kalk i kaffemaskinen) på kondensatorfladerne, så kølingen reduceres / Stoppes. Blendede gopler vil normalt transporteres som tynd grød i vandflowet, men kommer der aflejringer på kølefladerne hjælper det jo intet at blende goppelmassen.,

 • 0
 • 0

@Erik,

Blendede gopler vil normalt transporteres som tynd grød i vandflowet, men kommer der aflejringer på kølefladerne hjælper det jo intet at blende goppelmassen.,

Jeg so nogle delvis stoppede riste på Ringhals, hvor de siede dem fra og kom dem i en tank, hvor de blev tørrede. Kondensatorens temperaturer er nok ikke så høje, at de medfører at goplerne kan aflejres på siderne, men det er da ubehageligt. Der skal bruges ca. 10-20 kbm. vand/s, så det er et voldsomt flow.

 • 0
 • 0

Ja nu er det sådan at jeg af og til laver mad. Ved stegning hænder det at noget sidder ret fast på panden (altså den til induktionskomfuret). Det opløses ved at stå i blød med noget vand. Det er så nogle praksis-erfaringer, der fortæller noget om aflejringers type, som man kan bruge til beslutningsprocesserne. Klumper foran en rist vil altid stoppe ethvert flow. Kun vulkansk lava smelter sig vej igennem stort set alt.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten