Hønsevirus kan gøre både mennesker og dyr immune overfor fugleinfluenza

Forskere ved University of Maryland har fundet en gruppe gener i en hønsevirus, som på sigt kan bruges i en generel vaccine til både mennesker og dyr mod den asiatiske fugleinfluenza.

Vaccinen er blevet sprøjtet ind i befrugtede hønseæg, og de udklækkede kyllinger blev immune over for den frygtede fugleinfluenza, H5N1.

Et andet forsøg med mus viste, at fugleinfluenza heller ikke påvirkede denne dyregruppe, når den nye vaccine beskyttede dem.

En sygdom, der rammer den afrikanske hønsefugl Guineafowl rummer genetiske egenskaber, der kan bruges til en generel vaccine til både mennesker og dyr mod en pandemisk variant af fugleinfluenza. (Foto: Wikipedia) Illustration: Picasa 2.0

Vaccinen har desuden vist sig at give mus fuldstændig beskyttelse mod den dødelige H1N1 virus, som forårsagede den spanske syge. Sygdommen dræbte i 1918-1919 mellem 20-40 millioner mennesker på verdensplan - flere end det samlede tab under første verdenskrig.

»De eksisterende vacciner mod fugleinfluenza er udviklet specifikt til hver dyreart. Men det, vi står med her, kan udvikles til en generel vaccine, der kan bruges til adskillige dyrearter, inklusive mennesker. Det vil spare værdifuld tid under en global epidemi, for der bliver der ikke tid til at udvikle vacciner til både mennesker og dyr,« siger professor Daniel Perez, som leder forskningen, til magasinet Sciencedaily.

Det kan have stor betydning for, hvor let smitten bliver transporteret rundt. Eksempelvis bliver katte normalt ikke ramt af influenza. Men katte rammes også af H5N1, og kan derfor blive smittespredere.

For at udvikle vaccinen brugte forskerne centrale gener i en virus med navnet H9N2, der normalt rammer guineafowls (afrikanske hønsefugle i familie med fasaner og kalkuner, red.). Denne virus er ikke kræsen i forhold til ofre og kan smitte både høns, mus og grise. Derfor kan den i modificeret udgave bruges til vaccination hos flere dyrearter.

»Det lyder meget interessant. Nu kan man jo ikke vide, hvordan en pandemisk fugleinfluenza vil opføre sig. Den skal jo ændre sig først, så den krydser mellem arter, før den kan skabe en pandemi. Men det lyder jo meget overbevisende, hvis man virkelig har lavet en vaccine, der dækker flere arter,« siger overlæge Lars Peter Nielsen, Statens Seruminstitut, der understreger, at der foregår meget forskning på området i øjeblikket.

Dokumentation

Forskerartikel i Journal of General Virology (gratis adgang til hele teksten)
Artikel i Sciencedaily
Artikel om den spanske syge
Statens Seruminstituts side om fugleinfluenza
Indenrigs- og Sundhedsministeriets side om fugleinfluenza