Honningbiers trick til at skifte roller overrasker forskerne

17. september 2012 kl. 16:487
Honningbiers trick til at skifte roller overrasker forskerne
Illustration: Wikipedia.
Vores opførsel kan meget vel være resultatet af kemiske ændringer i vores dna-sekvenser, viser et studie af bier. Opdagelsen kan være et bidrag til at forhindre f.eks fedme, afhængighed og skizofreni.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvad får en trækbi til pludselig at blive en arbejderbi? Det spørgsmål har amerikanske forskere stillet sig selv, i håb om at svaret kunne hjælpe videnskaben til bedre at forstå lidelser som fedme, skizofreni og afhængighed. Og svaret overraskede forskerne.

Når bierne skifter arbejdsopgaver, sker der nemlig en kemisk ændring i biernes dna-sekvenser. I det konkrete tilfælde bliver generne vedhæftet methyl (CH3)-molekyler, som ændrer den måde, generne bliver udtrykt på, skriver Nature.

Med andre ord udfører bierne såkaldte epigenetiske ændringer, hvor de slår gener til eller fra alt efter behovet for flere arbejdsbier eller flere trækbier.

I et bistade findes der en dronning, en mindre gruppe droner og tusindvis af arbejdere. Arbejderne får forskellige roller gennem sit liv: rengøringsbier, byggebier, soldaterbier og foderbier. Den sidste del af sit liv lever bien som trækbi og henter nektar, pollen og vand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bierne skifter roller, hvis der f.eks opstår et akut behov for at fodre en masse larver, og den adfærd udnyttede de amerikanske forskere. I bistader fjernede de arbejderbierne, mens trækbierne var på vingerne, og da trækbierne vendte hjem og fandt det tomme stade, begyndte de at overtage arbejdet med at fodre dronningen, bygge osv.

Det amerikanske forsøg er det første i verden, der afslører en sammenhæng mellem adfærd og reversible ændringer i dna-sekvenser, og forskerne på Johns Hopkins University i Baltimore og Arizona State University i Tempe mener, at opdagelsen antyder, at der eksisterer forskellige epigenetiske køreplaner i hjernen.

Ifølge forskerne er det sandsynligt, at hjernecellerne bruger forskellige epigenetiske køreplaner - alt efter hvilken opførsel der er tale om - for at fungere bedst muligt.

Om man kan få mennesker til at opføre sig anderledes ved at ændre på de kemiske vedhæftninger på dna-sekvenser, er dog usikkert, og endnu mangler forskerne også at fastslå, om det i virkeligheden er en ændret opførsel, der fører til de kemiske ændringer.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
18. september 2012 kl. 16:48

Nu bliver jeg nok latterliggjort , --men jeg har ofte udnyttet tanken/hjernen til at lede kroppens energier til f.eks. et smertefuldt område . Knæ, hofte,eller hovedpine . Ved i et par minutter at koncentrere tanker til at få noget der minder om energi-strømninger gennem kroppen ud til det aktuelle problemområde --ja så forsvinder smerten for en periode , eller vender ikke tilbage . Man kan da sikkert ikke reparere slidskader etc. på denne måde ---men det finder man måske ud af er muligt en dag . En kendsgerning i imidlertid at man på Århus Universitet har haft forsøg med suggesiv taleterapi der har vist overaskende helbredende resultater på cancer .

6
18. september 2012 kl. 12:52

Når jeg alligevel bruger udtrykket arbejdebi kontra trækbi, så er det i princippet forkert, men som jeg forklarer, så er der tale om, at en trækbi pludselig begynder at opfører sig som en foderbi. Beklager forvirringen.
For det tredje: Jeg er selv biavler og kan stå inde for historien, som kommer fra Nature. Hvis du vil læse hovedkilden, så er den her - <a href="https://www.nature.com/news/job...1418">https://www.nature.com/news/job…;

Nu er jeg også biavler, og ud fra det jeg kan læse er det rolleskift fra trækbier til yngelplejebier.

Examination of the methylation patterns in DNA from their brain cells showed that these too had switched back to the pattern associated with nurses.

At de løbende skifter roller over året, alt efter levetiden er ikke noget nyt. Kun at der er undersøgt hvilke mekanismer der står bag. Det er denne grundforskning, der er med til at udvide kendskabet til hvordan forprogrameret adfærd fungerer. Andet er dog om det kan styres.

Et eksperiment kunne være at tilsætte en befrugtet dronning, foder og en liter trækbier i en kasse med kunsttavler. Bliver bliver der svedt voks, bliver tavlerne udbygget, bliver dronningen fodret, kommer dronningen i gang med æglægning, hvor mange regulerer temperaturen.

Det er mange rolleskift, og hvor meget af det er blevet påvirket med den dronningeavl vi biavlere har haft de sidste par hundrede år. At det har haft indflydelse på genetikken hos vore bier mangler vi svar på. Her i danmark forsker Per Kryger dog også en del med bier og biavl, igennem omkring 20 år.https://pure.au.dk/portal/da/persons/per-kryger%28608d6893-28dc-4991-83f4-a1884a46b9d6%29/projects.html

5
18. september 2012 kl. 12:09

Rigtig interessant artikel, og det er jo spændende at følge udviklingen i at kunne dokumentere kemien bag de forskellige organismer på jorden. Der findes jo allerede et hav af teorier angående epigenitiske ændringer og organismers adfærd, men det er jo mere kompliceret at kunne dokumentere nogle og udelukke andre teorier. Engang i fremtiden får man sikkert isoleret nogle af de forskellige gener som en del overvægtige mennesker har tændt eller slukket og de epigenetiske ændringer som står bag. Men så er der jo selvfølgelig også lige alle de andre parametre der skal overvejes som f.eks. miljø, andre kemiske påvirkninger i kroppen (hormoner osv.) osv. Det kunne være godt, hvis man kan få folk til at ændre adfærd og spise sundere ved blot at pille ved nogle gener, dog skal der nok lidt mere til. Men det er et skridt i den retning.

4
18. september 2012 kl. 11:50

Det der undrer mig mest, er hvordan de mange tusinde bier kan overskue og organisere arbejdet til boets bedste.

  • men de har selvfølgelig heller ikke en chef til at forplumre processen ;-)
3
18. september 2012 kl. 11:36

For mig er det mere interessant at bien har et overblik som gør at den kan se hvilke opgaver der er behov for at udføre, end at dens kemi ændres afhængigt af hvilke opgaver den udfører.

Men dette overblik er vel også kemi.

2
Journalist -
18. september 2012 kl. 10:45
Journalist

Fra journalisten: For det første: Håber du nød dele af artiklen, som jeg selv fandt meget interessant For det andet: I princippet er alle bier arbejderbier, bortset fra droner og dronninger. Når jeg alligevel bruger udtrykket arbejdebi kontra trækbi, så er det i princippet forkert, men som jeg forklarer, så er der tale om, at en trækbi pludselig begynder at opfører sig som en foderbi. Beklager forvirringen. For det tredje: Jeg er selv biavler og kan stå inde for historien, som kommer fra Nature. Hvis du vil læse hovedkilden, så er den her - https://www.nature.com/news/job-swapping-makes-its-mark-on-honeybee-dna-1.11418For det fjerde: Hvad historien er, syntes jeg er forklaret i rubrik og manchet. For det femte: Sammenligningen til fedme er, at hvis menneskers dna-sekvenser kan manipuleres med ligesom biers, så kan man måske få folk til at ændre adfærd og spise sundere.

Mvh Thomas Djursing, journalist på ing.dk

1
18. september 2012 kl. 09:55

Er der mon en fejl i oversættelsen? Jeg vil mene, at også trækbier er arbejderbier på dansk. Sådan har jeg i hvert fald altid opfattet det. Og på biavlerforeningens hjemmeside skriver man: "Den [bifamilien] består normalt af en enkelt dronning, nogle hundrede hanbier, droner, og mange tusinde arbejderbier. Og hvis det er oversat forkert, hvad andet er så forkert i historien.

Jeg spørger fordi jeg har svært ved helt at forstå hvad historien er. Umiddelbart tænker jeg i hvert fald, at der vil ikke er noget mystik i, at en arbejderbi både kan hente pollen&nektar og fodre laver. Og at den gør det, der er mest brug for. Og hvor er sammenhængen lige til fedme?