Honning slår resistente bakterier i sår ihjel
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Honning slår resistente bakterier i sår ihjel

Et forsøg på at undersøge honnings medicinske egenskaber konkluderer, at alle testede bakterietyper – inklusive multiresistente – bukkede under for honningen. Undersøgelsen er foretaget af forskere ved University of Sydney, der har testet den særlige Manuka-honning. Den kommer fra bier, der lever af te-træer i New Zealand og Australien.

Honning har i årevis været en efterspurgt vare i helsebutikker, og længe før opfindelsen af antibiotika har honning været brugt til at bekæmpe infektioner, skriver The Australian.

Manuka-honningen er tidligere blevet undersøgt af både danske og hollandske forskere, der har fundet lignende positive egenskaber, og Manuka-honning bruges også af sygeplejersker i Danmark til sårbehandling – f.eks. på Mændenes Hjem på Vesterbro i København.

Gift i honning dræber bakterierne

Den bakteriedræbende effekt er en kombination af mange faktorer, men ifølge de australske forskere er det især stoffet methylglyoxal, der rammer bakterierne. Methylglyoxal bliver naturligt dannet i kroppen ved nedbrydning af sukker, men stoffet er giftigt for kroppen, også for bakterierne.

Andre undersøgelser foretaget af hollandske forskere viser, at en anden stofgruppe i honning, kaldet defensin, også dræber bakterierne, fordi defensin destabiliserer bakteriernes membran og forstyrrer deres stofskifte.

Honningen indeholder desuden enzymet glucoseoxidase, der danner brintoverilte, når det kommer i forbindelse med vand – en reaktion, som danske sygeplejersker også har observeret. Endelig suger honningens høje koncentration af sukker vand ud af bakterierne.

Er rapshonning lige så godt?

Tyske undersøgelser fra biinstituttet i Celle peger på, at især nordeuropæisk rapshonning har samme dræbende virkning på bakterier, fordi det har et højt indhold af methylglyoxal. Britiske undersøgelser viser, at også skotsk honning har bakteriedræbende egenskaber. Ud af 30 testede honningprodukter i Storbritannien var bakteriernes værste fjende et produkt fra det nordlige Skotland.

Det gælder om at vælge sin honning med omhu, hvis man vil have de gode egenskaber: 18 af de testede produkter blev nemlig diskvalificeret på forhånd, da forskerne fandt bakterier i dem, skriver The New Zealand Herald.

Bivoks fra bierne (propolis), er også et glimrende middel mod sygdom - specielt forkølelse. Dog, så er de mængder der står på pillepakkerne for små - i de første tre dage, skal ca. det dobbelte til, men så går det også hurtigt. Man bliver hurtigt så rask, at man glemmer man er syg - og det kan være et problem, for sygdommen er i kroppen nogle dage, selvom det ikke opdages... Så derfor er vigtigt, at passe på sig selv de første tre dage, indtil immunforsvaret får bekæmpet sygdommen. Under alle omstændigheder, får immunforsvaret meget hurtigt bugt med sygdommen - langt hurtigere end uden propolis. Propolis fås også som hostesaft, og jeg foretrækker det frem for lægens, der så vidt jeg husker er opium i flydende form...

  • 2
  • 8

hvis det er udtøring af bakterie der virker.. ville Salt så ikke være mere oplagt...

  • 0
  • 0