

Et forsøg på at undersøge honnings medicinske egenskaber konkluderer, at alle testede bakterietyper – inklusive multiresistente – bukkede under for honningen. Undersøgelsen er foretaget af forskere ved University of Sydney, der har testet den særlige Manuka-honning. Den kommer fra bier, der lever af te-træer i New Zealand og Australien.
Honning har i årevis været en efterspurgt vare i helsebutikker, og længe før opfindelsen af antibiotika har honning været brugt til at bekæmpe infektioner, skriver The Australian.
Manuka-honningen er tidligere blevet undersøgt af både danske og hollandske forskere, der har fundet lignende positive egenskaber, og Manuka-honning bruges også af sygeplejersker i Danmark til sårbehandling – f.eks. på Mændenes Hjem på Vesterbro i København.
Gift i honning dræber bakterierne
Den bakteriedræbende effekt er en kombination af mange faktorer, men ifølge de australske forskere er det især stoffet methylglyoxal, der rammer bakterierne. Methylglyoxal bliver naturligt dannet i kroppen ved nedbrydning af sukker, men stoffet er giftigt for kroppen, også for bakterierne.
Andre undersøgelser foretaget af hollandske forskere viser, at en anden stofgruppe i honning, kaldet defensin, også dræber bakterierne, fordi defensin destabiliserer bakteriernes membran og forstyrrer deres stofskifte.
Honningen indeholder desuden enzymet glucoseoxidase, der danner brintoverilte, når det kommer i forbindelse med vand – en reaktion, som danske sygeplejersker også har observeret. Endelig suger honningens høje koncentration af sukker vand ud af bakterierne.
Er rapshonning lige så godt?
Tyske undersøgelser fra biinstituttet i Celle peger på, at især nordeuropæisk rapshonning har samme dræbende virkning på bakterier, fordi det har et højt indhold af methylglyoxal. Britiske undersøgelser viser, at også skotsk honning har bakteriedræbende egenskaber. Ud af 30 testede honningprodukter i Storbritannien var bakteriernes værste fjende et produkt fra det nordlige Skotland.
Det gælder om at vælge sin honning med omhu, hvis man vil have de gode egenskaber: 18 af de testede produkter blev nemlig diskvalificeret på forhånd, da forskerne fandt bakterier i dem, skriver The New Zealand Herald.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Lindrer fantastisk- imedens- Dagen efter er man stadig forkølet- men nu med tømmermænd. Det er ikke så rart! (Er prøvet- og jaeh... Det duer ikke.)
C-vitamin virker ikke, som jeg skrev, så trak Linus Pauling, selv tæppet væk under sin teori- kort efter. Men folk tror vitterligt stadigvæk at vitamin C modvirker forkølelser. Det gør det ikke. Men citronsaft tager det søde af honningen (som altså heller ikke virker i varm væske). Men: Det lindrer. Måske fordi, det trækker slim/væske.
Jeg har også prøvet damp med kamille, pebermyntedråber (der røg lugtesansen i flere uger) og så videre. Echianin på sukkerknalder og meget andet. Det meste lindrer- nu jeg ikke kan fordrage kamillete- selvom kamille virker mildt desinficerende. Og også er godt til maven. Og til spædbørn- hvis man har sådanne med kolik.
Derimod fik min søn timian hostesaft- og det kom op igen. Med det samme. Selv har jeg det også sådan med hostesaft, meget er kommet ned- for at komme op akut§
Salinamiksturen kan dog blive nede, men den er ikke god ved for højt blodtryk.
Mvh Tine- med den lidt for aktive refleks (det er familiært)
Som du skriver er C-vitamin og honning godt. Udover en "overdosis" propolis, tager jeg masser af C-vitaminer når jeg er syg. Propolis er dog det som gør underværket og tager næseløben på under en dag. Derudover gør et varmetæppe i sengen det behageligt.Som regel 1 uge eller syv dage- uanset, hvad man gør. :-)
Nej, jeg er ikke biavler. Mener ikke, at det er reklame at propolis virker, mere end at medicin og pencilen fungerer. Med mindre, du altså er læge...Der er en "Jens Madsen" som er aktiv inden for Roskilde Biavler forening. Gad vide om det ikke er den samme Jens Madsen som her skamløst bliver ved med at reklamere for Propolis. Jeg tror lige jeg vil anmelde ham for reklame.
Artiklen omhandler, at honning virker. Er det reklame? Både honning og bivoks fungerer, men har hver sin funktion. Bivoks er bedst mod f.eks. forkølelse, hvis det tages i tilstrækkelige mængder.
Ordet propolis er græsk og betyder forsvar for bi-kolonien. Grækerne brugte bivoks, til at behandle både sår og sygdomme. Det fås både som creme til sår, som hostesaft, og som tabeletter og kapsler.
Tine!
Strepsiler kan være ok. Ligeledes te (eller varm mælk) med honning. (Selvom jeg lige har læst, at varmen ødelægger det helbredende i honningen. Surt!)
Min kur, hvis slem nok til at jeg er tvunget til at være hjemme, er en hel flaske rom, mikset med honning/solbær/blåbær eller hvad man ellers lige har af 'helseprodukter'.
- Når tømmermændene er ovre, er man rask! Og tiden hvor man var syg gik rigtig hurtigt.... ;-)
Som regel 1 uge eller syv dage- uanset, hvad man gør. :-)
Nu er det faktisk flere år siden, jeg har været forkølet, men det er nok mest fordi, jeg ikke er i kontakt med ret mange- og kører mindre i bus. Min "kur" (det lindrer kun) er te med honning og citronsaft- og rigeligt af det. Eller strepsiler. Min søn sværger dog til de der råmælkstabletter og de der tabletter, der virker smertestillende. Ved bronkitis sværger jeg til det der slimløsnende, der smager af lakrids (Salinamikstur). Men der skal man passe på, hvis man har for højt blodtryk.
Til behandling af skinnebenssår findes der honningplastre, så man undgår problemet med bakterier/sporer i honningen. Honning i te bliver nok varmet så meget op, at effekten kun er sødende og slimtrækkende. Citronsaften (C-vitamin) er også kun smagsgiver, selvom det er en hårdnakket myte at C-vitamin kan kurere forkølelse. (Linus Pauling trak sine resultater bagefter, men det sidder stadig fast i folketroen).
Mvh Tine
Der er en "Jens Madsen" som er aktiv inden for Roskilde Biavler forening. Gad vide om det ikke er den samme Jens Madsen som her skamløst bliver ved med at reklamere for Propolis. Jeg tror lige jeg vil anmelde ham for reklame.
Når jeg er forkølet, tager det 14 dage uden propolis, og jeg har det som regel meget skidt.Hvis du tager en rød sok på den ene fod og en blå på den anden (det er lige meget hvilken af de to der bærer den røde hhv. den blå) så forsvinder din forkølelse også i løbet af en tre dage - Jens Madsen ;-)
Bierne har problemer med sygdomme, de ikke har haft før. Det skyldes måske vores brug af propolis og honning som helsemiddel. Men det fungerer.
Eller vi tager deres honning og giver dem erstatningsfoder i stedet. Det skal indrømmes at jeg ikke har forstand på biavl, men jeg har læst flere steder at når honningen tages fra stadet, får bierne et erstatningsfoder i stedet. Måske er det en dårlig byttehandel for bierne.
Artiklen nævner specielt "te-træer i New Zealand og Australien" - for nogle år siden (vist en snes stykker) var olie fra te-træer jo det store hit mod alskens dårligdom og afløser for pebermynteolie. Blandt andet skulle et par dråber i et glas vand være godt mod forkølelse mv. . Der var dog advarende røster fremme om at det godt kunne give nogle bivirkninger, så man skulle passe på med det. Så det er da meget troligt at der er noget i disse træer og honning som virker f.eks. bakteriedræbende. Naturen er jo ikke helt harmløs - så det er med at bruge det rigtige i de rette mængder på rette tidspunkt :-)
.........opmærksomheden på at børn under 1 år ikke må få honning
Honning frarådes til børn under 1 år. Honning indeholder bakteriesporer og kan være infektionskilden vd spædbarnsbotulisme.
Botulisme er en sjælden sygdom, som skyldes et toksin (en forgiftning) dannet af den en sporedannende bakterie Clostridium Botulinum. Sporerne findes i omgivelserne, de er hårdføre og kan tåle kogning i flere timer.
Voksne og større børn bliver kun syge hvis de spiser mad med toksin, hvor sporerne er inaktive og uden betydning. Hos spædbørn medfører indtagelse af sporer sygdom, da sporerne deler sig og og danner toksin i det specille miljø som findes i tarmene hos børn der ernæres med mælk.
Spædbarnsbotulisme viser sig ved slaphed, dårlig suttekraft og vejrtrækningsbesvær.
https://www.netsundhedsplejerske.dk/babylex/index.php?option=laes&id=111
Det nævnes at der i nogen af honningtyperne findes bakterier. Kan disse bakterier kolonisere mennesker, siden de blev ekskluderet?
Hvis der er bakterier i honningen er den pågældende honning jo ikke bakteriedræbende og bliver derfor ekskluderet.
Glimrende artikel, men jeg kunne godt tænke mig at få klarlagt lidt mere ang flg.
Det nævnes at der i nogen af honningtyperne findes bakterier. Kan disse bakterier kolonisere mennesker, siden de blev ekskluderet? Eller kan man bruge honningen alligevel? For det er vel ikke sikkert at de bakterier der lever i honningen, er giftige for mennesker.
Blev honningen smurt direkte på sårene? Var der overhovedet tale om sår eller var det i in vitro forsøg?
Kan der måske opstøves et link til de nævnte undersøgelser, så man kan læse den detaljerede beskrivelse?
"Honningen indeholder desuden enzymet glucoseoxidase, der danner brintoverilte, når det kommer i forbindelse med vand – en reaktion, som danske sygeplejersker også har observeret."
Hvordan observere de den ?
...smørre, smørre,,, "Hov.. der blev der da vist lige dannet brintoverilte" !?!
Klaus
Det viste jeg faktisk godt, men har dog aldrig brugt det. Et gammelt råd som stammer fra min mormor, eller farmor. Jeg kan ikke huske hvem af dem der sagde det.
Gamle husråd som honning i sår, neeej det går ikke. Min mor var laborant, så hun troede heller ikke på det. Derfor har det aldrig været anvendt hos os. Men der tog man fejl, det virker måske aligevel. Jeg er meget overrasket. mvh, Erik.
Tages propolis, kan en forkølelse forhindres, og er den kommet, kan den komme væk på samme dag, eller dagen efter. Det er hurtigere end penicillin i nogle tilfælde.
Penicillin virker ikke på virusinfektionen forkølelse. Penicillin er bakteriehæmmende/dræbende hvis bakterien ikke har udviklet resistens.
Det gør propolis til gengæld - og det virker effektivt. Propolis virker på de fleste sygdomme, hvor næsen løber, men der skal tages dobbelt dosis, af det der angives på pillepakkerne i de første par dage, dvs. ca. 12-16 propolis piller om dagen. Virussen bliver dog i kroppen, og det tager nogle dage, før at kroppens immunforsvar har bekæmpet den.Penicillin virker ikke på virusinfektionen forkølelse. Penicillin er bakteriehæmmende/dræbende hvis bakterien ikke har udviklet resistens.
Og så er det et fantastisk middel ved forbrændinger og til at smøre på ved bi stik - smil - virker som omvendt osmose - så væsken trænger ud igennem huden fra vablerne og giften også - såh, den opfindelse, som det plaster man kan købe - jah, den opfandt stenaldermanden eller var det kvinden - smil prøv det, næste gang en af jer tager fat om et lidt for varmt håndtag - f. eks. smør honning på hånden, stop den indsmurte hånd i en plastpose, fyld endnu en plastpose med koldt vand og stop så den indpakkede hånd i denne plastpose, vandet skal nok skiftes nogle gange for at køle - men jah, 2 grads forbrænding er måske ikke helet op - men hånden bliver brugbar efter nogle timer
Jeg tror ikke, at hverken salt eller mjød fungerer så godt. Bierne har et unikt beskyttelsessystem, der er godt til at holde sygdomme borte. Tages propolis, kan en forkølelse forhindres, og er den kommet, kan den komme væk på samme dag, eller dagen efter. Det er hurtigere end penicillin i nogle tilfælde. Som ved penicillin, findes også sygdomme som propolis ikke er virksomt overfor. Måske kan også opstå resistente sygdomme overfor propolis og honning, når vi bruger det. Bierne har problemer med sygdomme, de ikke har haft før. Det skyldes måske vores brug af propolis og honning som helsemiddel. Men det fungerer.hvis det er udtøring af bakterie der virker.. ville Salt så ikke være mere oplagt...
hvis det er udtøring af bakterie der virker.. ville Salt så ikke være mere oplagt...
Gad vide hvor meget mjød der skal til for at slå en god mandeinfluenza ned? :)
Bivoks fra bierne (propolis), er også et glimrende middel mod sygdom - specielt forkølelse. Dog, så er de mængder der står på pillepakkerne for små - i de første tre dage, skal ca. det dobbelte til, men så går det også hurtigt. Man bliver hurtigt så rask, at man glemmer man er syg - og det kan være et problem, for sygdommen er i kroppen nogle dage, selvom det ikke opdages... Så derfor er vigtigt, at passe på sig selv de første tre dage, indtil immunforsvaret får bekæmpet sygdommen. Under alle omstændigheder, får immunforsvaret meget hurtigt bugt med sygdommen - langt hurtigere end uden propolis. Propolis fås også som hostesaft, og jeg foretrækker det frem for lægens, der så vidt jeg husker er opium i flydende form...