Hollandske mink kan have smittet mennesker med corona: 10.000 dyr slås ned
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Hollandske mink kan have smittet mennesker med corona: 10.000 dyr slås ned

Illustration: Polfoto

10.000 hollandske mink slås nu ihjel på grund af bekymring for, at corona-ramte mink kan smitte mennesker. Det har hollandske myndigheder besluttet, efter man fandt coronasmittede mink hos 10 forskellige minkavlere.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters

Myndighederne i landet konstaterede tilbage i april tilfælde af coronasmitte blandt mink, og man har siden da identificeret to tilfælde af mennesker, der blev smittet med af dyrene. Det fremgår ikke, hvordan myndighederne har fastslået smittevejen.

»Alle minkfarme, hvor der er en infektion vil blive ryddet. Farme, hvor der ikke er infektioner, vil ikke,« siger myndighedernes talskvinde Frederique Hermie ifølge nyhedsbureauet.

Bekymringen lyder, at en minkfarm kan udgøre et reservoir af virus, mens virus i befolkningen er på tilbagetog.

Læs også: Metastudie: Ansigtmasker beskytter mod covid-19

Danske myndigheder afviser at teste

Fødevarestyrelsen i Danmark ser ikke behov for i stort omfang at teste mink hos danske minkavlere for coronavirus, og understreger, at der fortsat ikke er bevis for, at »mink spiller en rolle i smittespredningen af COVID-19 virus«, som det hedder i Fødevarestyrelsens information for minkfarme.

»Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen generelt ikke at teste dyr i stort omfang. Der er fra udlandet rapporteret om enkelte fund af COVID-19 virus hos mink,« hedder det videre i informationsmaterialet.

Læs også: Førende virksomheder: Corona kradser i lakken

Alligevel anerkender man de hollandske fund hos Fødevarestyrelsen og opfordrer derfor minkavlere at vise varsomhed, hvis de mærker symptomer.

»Foreløbige studier, samt fund af smitte i mink-produktioner i Nederlandene, viser, at mink og andre dyr af mårfamilien muligvis kan smittes med Covid-19 virus, formentlig ved tæt kontakt til smittede mennesker. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at folk der arbejder med mink følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger og bliver hjemme fra arbejde, hvis de er smittet med COVID-19 eller har symptomer herpå,« skriver Fødevarestyrelsen videre.

Her lægges imidlertid ikke op til, at minkbestanden skal slås ned, hvis den skulle blive smittet. Fødevarestyrelsen fortsætter:

»Har du fået bekræftet, at dit minkhold er smittet med COVID-19 virus, skal du omgås dine dyr efter de samme anbefalinger, som der er for mennesker med COVID-19. Dvs. undgå tæt kontakt til andre dyr og vær opmærksom på god hygiejne. Hvis symptomerne forværres, skal du kontakte din dyrlæge.«

I Danmark er der ifølge Danske Minkavlere 1.400 minkgårde, som gør Danmark til den nation i verdenen med den største minkproduktion. Danmark er et af kun 24 lande, der fortsat tillader minkfarme.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Allerede d.20/5 var det fremme, at det første eksempel på smitte mellem dyr og menneske var sandsynliggjort på en Hollandsk minkfarm. I den spanske udgave hed det sig da, at det var sandsynliggjort, fordi sekventeringen af virusset hos dyr og menneske viste nøje sammenfald:

https://elpais.com/ciencia/2020-05-20/posi...

Det, at det var sandsynliggjort, at Covid-19 igen gik fra dyr til menneske, var noget af en nyhed!

I de tyske udgaver af nyheden gik man ind med den eneste forklaring, der kunne være på sammenfaldet, som ikke inkluderede smitte fra dyr til menneske, nemlig ved at skrive, at der kunne være tale om, at både dyr og menneske var blevet smittet af samme menneske. At dyrene var smittede med Covid-19 var der ingen tvivl om, heller ikke om at de kunne være det, uden selv at udvise symptomer. https://www.spiegel.de/wissenschaft/medizi...

Nu går de danske myndigheder så igen ud og demonstrerer, hvordan man er parat til at tilsidesætte hensynet til viden, som man har fra andre og som man ikke bryder sig om, fordi det koster kassen nationalt, her hvor man som kun få andre nationer tillader den usympatiske og overflødige form for produkton af statussymboler: https://www.theguardian.com/world/2020/jun...

Det fremstår slet ikke, som om at der er tvivl om, at smitten er overført fra dyr til menneske i de to tilfælde, som er nævnt lige under theguardians overskrift til artiklen.

De danske myndigheder var lige så resistente over for fakta omkring smitten fra mennesker, som ikke selv udviste symptomer. Helt frem til d. 21 april hævdede vore sundhedsmyndigheder, at det ikke var relevant at fokusere på smitte fra andre, end dem der selv udviste symptomer. Det var lang tid efter, at var sandsynliggjort første gang, at smittede uden symptomer smittede: https://ing.dk/andre-skriver/kina-opjuster... Og det var lang lang tid efter, at andre lande for længst havde forstået, at et sted mellem 40 og 48 % af alle smittede var blevet det af smittebærere, som ikke selv udviste symptomer på at være det.

Det er lidt lige som om, at de danske myndigheder skalter og valter med kriterierne for, hvornår noget er tilfældet i de her sammenhænge.

Hvis det ikke passer ind i den faglighed, som man blev bedt om at springe op og falde ned på af statsministeriet på et afgørende tidspunkt, dvs. de lunkne neoliberale cost- benefitanalyser, som man lever af at producere til dagligt, ja så har man uendeligt svært ved at acceptere den aller mest sandsynliggjorte udgave af sandheden.

Det fundamentalt afgørende for denne her sygdoms udbredelse til mennesker, det faktum at den kommer fra dyr, passer slet ikke ind i betragtningerne. Det er alt for dyrt at tænke på.

At de store variationer udvikler sig i overgangen mellem menneske og dyr, at de store spring i sygdommens udvikling sker når virus tilpasser sig en art for så at gå videre til den næste, og at det handler om ubekendte faktorer, som er umulige at regne på, medfører så den sikre reaktion fra de sært økonomisk rationelle typer, nemlig at det skubber vi bare fra os, og lukker øjnene med henvisning til, at der er frit valg med hensyn til at definere kriterierne for, hvad man selv vil acceptere som forpligtende viden.

Myndighederne politiserer. Trumpisme, det er ikke noget vi har fra fremmede!

  • 8
  • 5

Der har været oplysning om, hunde og katte kan smittes. Der har ikke været krav om aflivning af folks husdyr. Så mon ikke nedslagtningen er en overreaktion? Der burde vel i det mindste undersøges om virus kan overleve i minkbesætningen eller om den kommer fra dyrepasserne. Måske skal aflivningen ses i lyset af at der ikke har været muligt at finde nogen til at passe dyrene i den tid de kan smitte? Det er så en drastisk løsning, men kaldes også med et fint ord for sanering.

Den største forskel mellem Holland og Danmark, er jo at der er flere mennesker og flere af dem der er smittede . Da Danmark lukkede ned, fik vi effektivt lukket smitteveje til der hvor vi har landbrug. De der arbejder i landbruget benytter sig af forholdsregler fra landbruget selv, mens det kun er ifald myndighederne finder på bedre forholdsregler de bruges. Storebæltsbroen har sammen med grænserne holdt smittetallet nede i vestdanmark.

Så strategien med at holde de ekstroverte mennesker i kort snor, har virket.

  • 4
  • 6

Hvis den danske regering havde lyttet til sundhedsmyndighederne, så havde Danmark haft svenske tilstande. Lad os håbe at regeringen skærer igennem her, ligesom de andre gange hvor eksperterne har været på afveje i år.

Det er dumt at have et reservoir af COVID-19 gemt i dyr, nu hvor der er ved at være styr på det i mennesker.

Sammenligningen med hunde og katter holder ikke, for hunde og katte går ikke i hundrevis sammen.

  • 9
  • 4
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten