Hollandske mink kan have smittet mennesker med corona: 10.000 dyr slås ned

Illustration: Polfoto

10.000 hollandske mink slås nu ihjel på grund af bekymring for, at corona-ramte mink kan smitte mennesker. Det har hollandske myndigheder besluttet, efter man fandt coronasmittede mink hos 10 forskellige minkavlere.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters

Myndighederne i landet konstaterede tilbage i april tilfælde af coronasmitte blandt mink, og man har siden da identificeret to tilfælde af mennesker, der blev smittet med af dyrene. Det fremgår ikke, hvordan myndighederne har fastslået smittevejen.

»Alle minkfarme, hvor der er en infektion vil blive ryddet. Farme, hvor der ikke er infektioner, vil ikke,« siger myndighedernes talskvinde Frederique Hermie ifølge nyhedsbureauet.

Bekymringen lyder, at en minkfarm kan udgøre et reservoir af virus, mens virus i befolkningen er på tilbagetog.

Læs også: Metastudie: Ansigtmasker beskytter mod covid-19

Danske myndigheder afviser at teste

Fødevarestyrelsen i Danmark ser ikke behov for i stort omfang at teste mink hos danske minkavlere for coronavirus, og understreger, at der fortsat ikke er bevis for, at »mink spiller en rolle i smittespredningen af COVID-19 virus«, som det hedder i Fødevarestyrelsens information for minkfarme.

»Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen generelt ikke at teste dyr i stort omfang. Der er fra udlandet rapporteret om enkelte fund af COVID-19 virus hos mink,« hedder det videre i informationsmaterialet.

Læs også: Førende virksomheder: Corona kradser i lakken

Alligevel anerkender man de hollandske fund hos Fødevarestyrelsen og opfordrer derfor minkavlere at vise varsomhed, hvis de mærker symptomer.

»Foreløbige studier, samt fund af smitte i mink-produktioner i Nederlandene, viser, at mink og andre dyr af mårfamilien muligvis kan smittes med Covid-19 virus, formentlig ved tæt kontakt til smittede mennesker. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at folk der arbejder med mink følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger og bliver hjemme fra arbejde, hvis de er smittet med COVID-19 eller har symptomer herpå,« skriver Fødevarestyrelsen videre.

Her lægges imidlertid ikke op til, at minkbestanden skal slås ned, hvis den skulle blive smittet. Fødevarestyrelsen fortsætter:

»Har du fået bekræftet, at dit minkhold er smittet med COVID-19 virus, skal du omgås dine dyr efter de samme anbefalinger, som der er for mennesker med COVID-19. Dvs. undgå tæt kontakt til andre dyr og vær opmærksom på god hygiejne. Hvis symptomerne forværres, skal du kontakte din dyrlæge.«

I Danmark er der ifølge Danske Minkavlere 1.400 minkgårde, som gør Danmark til den nation i verdenen med den største minkproduktion. Danmark er et af kun 24 lande, der fortsat tillader minkfarme.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Allerede d.20/5 var det fremme, at det første eksempel på smitte mellem dyr og menneske var sandsynliggjort på en Hollandsk minkfarm. I den spanske udgave hed det sig da, at det var sandsynliggjort, fordi sekventeringen af virusset hos dyr og menneske viste nøje sammenfald:

https://elpais.com/ciencia/2020-05-20/posi...

Det, at det var sandsynliggjort, at Covid-19 igen gik fra dyr til menneske, var noget af en nyhed!

I de tyske udgaver af nyheden gik man ind med den eneste forklaring, der kunne være på sammenfaldet, som ikke inkluderede smitte fra dyr til menneske, nemlig ved at skrive, at der kunne være tale om, at både dyr og menneske var blevet smittet af samme menneske. At dyrene var smittede med Covid-19 var der ingen tvivl om, heller ikke om at de kunne være det, uden selv at udvise symptomer. https://www.spiegel.de/wissenschaft/medizi...

Nu går de danske myndigheder så igen ud og demonstrerer, hvordan man er parat til at tilsidesætte hensynet til viden, som man har fra andre og som man ikke bryder sig om, fordi det koster kassen nationalt, her hvor man som kun få andre nationer tillader den usympatiske og overflødige form for produkton af statussymboler: https://www.theguardian.com/world/2020/jun...

Det fremstår slet ikke, som om at der er tvivl om, at smitten er overført fra dyr til menneske i de to tilfælde, som er nævnt lige under theguardians overskrift til artiklen.

De danske myndigheder var lige så resistente over for fakta omkring smitten fra mennesker, som ikke selv udviste symptomer. Helt frem til d. 21 april hævdede vore sundhedsmyndigheder, at det ikke var relevant at fokusere på smitte fra andre, end dem der selv udviste symptomer. Det var lang tid efter, at var sandsynliggjort første gang, at smittede uden symptomer smittede: https://ing.dk/andre-skriver/kina-opjuster... Og det var lang lang tid efter, at andre lande for længst havde forstået, at et sted mellem 40 og 48 % af alle smittede var blevet det af smittebærere, som ikke selv udviste symptomer på at være det.

Det er lidt lige som om, at de danske myndigheder skalter og valter med kriterierne for, hvornår noget er tilfældet i de her sammenhænge.

Hvis det ikke passer ind i den faglighed, som man blev bedt om at springe op og falde ned på af statsministeriet på et afgørende tidspunkt, dvs. de lunkne neoliberale cost- benefitanalyser, som man lever af at producere til dagligt, ja så har man uendeligt svært ved at acceptere den aller mest sandsynliggjorte udgave af sandheden.

Det fundamentalt afgørende for denne her sygdoms udbredelse til mennesker, det faktum at den kommer fra dyr, passer slet ikke ind i betragtningerne. Det er alt for dyrt at tænke på.

At de store variationer udvikler sig i overgangen mellem menneske og dyr, at de store spring i sygdommens udvikling sker når virus tilpasser sig en art for så at gå videre til den næste, og at det handler om ubekendte faktorer, som er umulige at regne på, medfører så den sikre reaktion fra de sært økonomisk rationelle typer, nemlig at det skubber vi bare fra os, og lukker øjnene med henvisning til, at der er frit valg med hensyn til at definere kriterierne for, hvad man selv vil acceptere som forpligtende viden.

Myndighederne politiserer. Trumpisme, det er ikke noget vi har fra fremmede!

 • 9
 • 5

Der har været oplysning om, hunde og katte kan smittes. Der har ikke været krav om aflivning af folks husdyr. Så mon ikke nedslagtningen er en overreaktion? Der burde vel i det mindste undersøges om virus kan overleve i minkbesætningen eller om den kommer fra dyrepasserne. Måske skal aflivningen ses i lyset af at der ikke har været muligt at finde nogen til at passe dyrene i den tid de kan smitte? Det er så en drastisk løsning, men kaldes også med et fint ord for sanering.

Den største forskel mellem Holland og Danmark, er jo at der er flere mennesker og flere af dem der er smittede . Da Danmark lukkede ned, fik vi effektivt lukket smitteveje til der hvor vi har landbrug. De der arbejder i landbruget benytter sig af forholdsregler fra landbruget selv, mens det kun er ifald myndighederne finder på bedre forholdsregler de bruges. Storebæltsbroen har sammen med grænserne holdt smittetallet nede i vestdanmark.

Så strategien med at holde de ekstroverte mennesker i kort snor, har virket.

 • 5
 • 6

Hvis den danske regering havde lyttet til sundhedsmyndighederne, så havde Danmark haft svenske tilstande. Lad os håbe at regeringen skærer igennem her, ligesom de andre gange hvor eksperterne har været på afveje i år.

Det er dumt at have et reservoir af COVID-19 gemt i dyr, nu hvor der er ved at være styr på det i mennesker.

Sammenligningen med hunde og katter holder ikke, for hunde og katte går ikke i hundrevis sammen.

 • 9
 • 5

Emnet er om tilstedeværelsen og smitte med covid-19

Det emne er afklaret, se link nederst. Tilbage til forslaget:

Måske danmark bare skulle melde sig ud af den lille klub som tillader minkfarme?

Hvad fordel er der ved fortsat avl af muligt covid19 smittede og ikke mindst covid19 smittende mink i DK?

Hvor stort smittetryk er det forsvarligt at koncentrere i industrielt drevne dyrehold?

https://www.theguardian.com/world/2020/jun...

 • 6
 • 1

Det er bingomentaliteten, der har taget over nu, i myndighedernes tilgang til pandemien.

De danske pelsfabrikanter kan beholde deres dyr, selv om smitten spreder sig eksplosivt i det nordjyske: https://jyllands-posten.dk/indland/ECE1240...

De danske myndigheder havde først svært ved at indrømme, hvad de hollandske vidste, nemlig at smitten ikke bare spreder sig eksplosivt blandt mink, men at den også går fra mink til menneske. Nu har man indrømmet det!

Men man aner ikke, hvordan smitten går fra farm til farm i det nordjyske. Det kan konstateres, at den gør det, men man ved ikke hvordan. Alligevel så lader man besætningerne leve videre, selv om de er inficerede.

Der er ikke kontrol med en skid, myndighederne har ingen autoritet, fordi kortsigtede økonomiske interesser er inde over nu i sundhedsstyrelsen og SSI igen, lige som det var dem, der herskede op til nedlukningen.

 • 9
 • 5

Men man aner ikke, hvordan smitten går fra farm til farm i det nordjyske. Det kan konstateres, at den gør det, men man ved ikke hvordan. Alligevel så lader man besætningerne leve videre, selv om de er inficerede.

Nu er menneskerne på farmene ikke isoleret fra omgivende samfund, så smitten går fra samfund til farmene. Det frarådes jo at farmerne besøger hinandens besætniger, så smitte fra farm til farm bør nok underbygges med fakta.

 • 2
 • 8

Men man aner ikke, hvordan smitten går fra farm til farm i det nordjyske. Det kan konstateres, at den gør det

Nu er det 16 farme: https://landbrugsavisen.dk/corona-breder-s... og to i Frederikshavn.

Man skal være mere end idiot, for ikke at kunne se, at smitten i en eller anden forstand går mellem farmene. Alligevel kan fødevarestyrelsen ikke se det. I Holland og Spanien, der slås besætningerne bare ned. Det ser ud til, at der er nogle her i DK, der drømmer om, at markedet skal mættes med dansk pels, når krisen er ovre. Det kan blive dyrt på andre måder.

 • 6
 • 4

Der er over 50 besætninger som er smittet, og man har endeligt besluttet sig for at slå inficerede besætninger ned d.1 okt. samt besætninger, som befinder sig inden for en radius af 8 kilometer fra denne. D.1 okt. kom det også frem, at dem der arbejder med mink udgør den erhvervsgruppe, som har den største risiko for at blive smittet med Covid-19! Det er noget af en erkendelse, og man får intet at vide om, hvor lang tid myndighederne har vidst det. Dr og andre medier fokuserer kun på, hvor synd det er for minkavlerne og husker omhyggeligt at glemme, hvordan selve pandemien opstod ved at en gren af virus gik fra dyr til menneske. Mink er stadig det eneste kendte dyr, at man ved af som har smittet mennesker efter Wuhan i dec. 2019. Det faktum at viruset muteter, at varianter udvikler sig specifikt og selvforstærkende i det medium, som mink udgør for dem, for så evt. at kunne blive en ny og gren der rammer tilbage til mennesket, var noget af det, som man fokuserede specifikt på fra hollandsk side, lige som handel med vilde dyr på markedspladser i Kina er blevet begrænset, netop fordi man har lært lidt af situationen, det har helt åbenlyst ikke været inde i de eksplicitte overvejelser fra danske myndigheders side. Covid-19s korte historie handler ellers netop om, hvad det er for en risiko, som danske mink er desangående.

De danske myndigheder har med Søren Brostrøms reaktion på en decideret idiots optræden på et pressemøde gjort myndighedernes kamp mod fake news til et aktiv. Men den manglende tillid til de danske myndigheder er faktisk kvalificeret, på et helt andet grundlag. Netop fordi man klart har prioriteret kortsigtede danske økonomiske interesser frem for hensynet til folkesundheden. Der må være en hel del smittede medarbejdere, nogle dødsfald på nordjydske plejehjem kan føres tilbage til smittekæder fra mink og så er der den for mig og andre helt ukendte risiko, som ligger i det helt særlige i, at smitten netop kommer fra dyr til mennesker, hvilket kan være fremmende for nye udgaver af en i forvejen farlig sygdom.

 • 6
 • 5

Hvis den danske regering havde lyttet til sundhedsmyndighederne, så havde Danmark haft svenske tilstande. Lad os håbe at regeringen skærer igennem her, ligesom de andre gange hvor eksperterne har været på afveje i år.

Det er dumt at have et reservoir af COVID-19 gemt i dyr, nu hvor der er ved at være styr på det i mennesker.

Sammenligningen med hunde og katter holder ikke, for hunde og katte går ikke i hundrevis sammen.

Det er myndighedernes skyld, at der nu skal aflives 5 millioner mink, fordi man valgte ikke at forsætte den strategi, som man først havde, nemlig at aflive alle inficerede bedrifter med det samme.

Kapasiteten til at aflive kan slet ikke følge med, da man kun kan aflive 3000 om dagen ca.

Når man påtænker, at dem, der arbejder med mink, er dem der af alle erhvervsgrupper har den største risiko for infektion, kan det konstateres, at håndteringen af de danske mink har været katastrofal.

Når det yderligere påtænkes, at covid-19 kom fra dyr og at den mutterer anderledes her og kan udvikle sig helt anderledes end når den går fra menneske til menneske, så har man opskriften på en helt ny variant af sygdommen. Der er altså risiko for, at Jylland kan komme på verdenskortet som det sted, hvor verden fik en helt ny form for coronavirus at kæmpe med. Alt sammen fordi myndighederne forsøgte at holde hånden over dansk pelsdyravl, en industri som allerede er forbudt i mange andre lande af etiske årsager.

 • 8
 • 5

https://politiken.dk/indland/politik/art79...

Min første kommentar her i tråden af 8 juni påpeger, at de danske myndigheder ikke vil det for gode vare, som andre landes myndigheder er kommet frem til.

I artiklen i politiken fra i dag, som jeg linker til, er det dokumenteret, at man med fuldt overlæg har ladet som om, man ikke vidste, hvor farlige mink er for mennesker.

Minkindustrien har haft sine klamme hænder helt oppe i de dukker, der performer myndighed og ansvarlig minister.

Resultatet er det største eksperiment på planeten med smittede dyr som kan smitte mennesker med corona.

Men de danske medier er primært optaget af, at regeringen har kljøs i det ved ikke at have haft hjemmel til at slå alle mink ned.

Det kan de tillade sig at være, fordi de har svigtet deres oplysningsarbejde i forhold til den udfordring, som inficerede mink er for folkesundheden. Ingen er på højde med omfanget af truslen, fordi man kun tænker kortsigtet økonomisk på pelsavlernes vegne.

Smitten spreder sig hurtigere, end man kan slå besætningerne ned. Se selv på fødevarestyrelsens hjemmeside: https://www.foedevarestyrelsen.dk/Dyr/Dyr-...

Det er ikke en mutation, der er problemet. Det er, at millioner og atter millioner af smittede dyr kan indeholde mange flere mutationer, end den ene, som medierne patetisk har valgt at fokusere på, nemlig cluster 5.

Men fordi myndighederne har underspillet problemt fra dag et, så har man svært ved at vinde gehør for det man prøver på at sige nu, og som er skabt ene og alene fordi man gjorde industrien den bjørnetjeneste, at skåne inficerede besætninger for en periode på flere måneder. Industrien og myndighederne ligger som de har redt. Menneskeheden risikerer at betale den helt store pris. https://gylle.dk/jylland-det-naeste-wuhan/

 • 6
 • 3

I artiklen i politiken fra i dag, som jeg linker til, er det dokumenteret, at man med fuldt overlæg har ladet som om, man ikke vidste, hvor farlige mink er for mennesker.

Jo alle ved da at mink har tænder og klør, så man skal håndtere dem forstandigt.

Nå, dit link er kun for læsere af politiken.

Men du mener vel, om covid-19 varianten er farlig for mennesker? De mange forskere fra de steder der vurderer de over 600 varianter af covid-19, skriver at ikke er mere eller mindre farlige, smitsomme eller udskiller sig væsentlig. I de nærmeste dage fremlægger ECDC deres risikovurdering.

Der blev begået den fejl at man ophørte med at slå smittede besætninger ned i juli, SSI tog vel prøver så de kunne se hvordan et storskala-eksperiment ville udvikle sig? Hvad grunden end var, skulle pludselige alle besætninger og en 7,8 km radius slås ned. Fremfor at starte med de smittede og sikre logistik med kontainer, lastbiler DAKA-kapacitet, forbrændingsanlæg, dyrevelfærd ved aflivning så valgtes tilfældigt raske som smittede men i snegletempo. Pludselig skulle det gå hurtigere så også mink i resten af landet der ikke har haft smitte. SSI mener ikke det behøvede gå så hurtigt, normal pelsningstid var tidsnok. SSI notat skriver om fortsat drift, som vel betyder avl af produktionshvalpe. Det er vel blevet forstået som inklusive hele avlsbesætning. Ingen har vurderet hvordan mink er modtagelige hvis der var flere meter mellem hver mink. Vi har desværre kun de tre sider.

Vi kan også ad omveje se hvad der er sendt til WHO, ECDC og Gisaid d. 5. november. Fortæl ikke at data ikke var klar før.

Vi er enige om at forløbet har været noget halvhjertet grænsende til amatøragtigt. På det sidste er grænsen til det amatøragtige overskredet til det pinlige.

 • 4
 • 6

du mener vel, om covid-19 varianten er farlig for mennesker? De mange forskere fra de steder der vurderer de over 600 varianter af covid-19, skriver at ikke er mere eller mindre farlige, smitsomme eller udskiller sig væsentlig.

Det er interessant at følge hvordan og med hvilke værktøjer faren for mere dødelige covid-19 mutationer håndteres. I nærværende eksempel betegnes mutationer med det mindre urovækkende varianter og uden at omtale at de første 5 mutationer uden skygge af tvivl ikke er de sidste. Det forhold gælder især i en population på ca 23 millioner individer. 17 mio mink og 6 mio mennesker.

Et mere illustrativ eksempel kunne være udelukkende at ville omtale brandfare ved et badekar fyldt med benzin, og undlade enhver omtale af den større risiko for eksplosionsfare.

Danmark må, med sit begrænsede areal og nær ved 200 mio dyr, være tvunget til mere kraftfulde forebyggende foranstaltninger når det gælder pandemi, hvilket det hastigt stigende antal af covid-19 smittede mink på sørgelig vis dokumentere.

 • 3
 • 1

Danske myndigheder nægtede udadtil at anerkende de hollandske myndigheders konstaterede smitte fra mink til mennesker i begyndelsen af juni, og helt frem til oktober holdt man de opdagelser tilbage, som man havde gjort omkring mutationer og spredning af muterede udgaver af corona fra mink til mennesker. https://www.berlingske.dk/danmark/trods-pr...

Den danske befolkning generelt og minkavlere i særdeleshed har haft svært ved at forstå nødvendigheden af at 17 millioner mink skal slås ned. Det kan man godt forstå, og grunden til, at der ikke er bred opbakning i befolkningen, er, at medierne som flest ikke informerer ordentligt nu, men også at myndighederne faktisk har holdt oplysninger og dokumentationen omkring udfordringen tilbage i alt for lang tid.

Det var først d. 2 okt. at det kom til offentlighedens kendskab, at den erhvervsgruppe, som generelt var mest i fare for at blive smittet med corona, var ansatte i minkbranchen. Samtidigt kom det, som om det var helt ny erkendelse, at smitten muterede, og at det var sekventerede varianter af virus, der gjorde at man overhovedet var i stand til at føre ca. halvdelen af de smittede mennesker i to nordjyske kommuner tilbage til mink.

Men det var først i nov. at man brugte henvisningen til en bestemt mutation som konkretiserende bevis på mutationernes potentielle farlighed, da man kunne henvise til en variants ændrede egenskaber, nemlig cluster 5s delvise resistens over for antistoffer fra mennesker, som havde kommet sig over sygdommen.

Nu befinder vi os i en situation, hvor mink aflives så hurtigt, som man kan. Men smitten spreder sig hurtigere, end det er muligt at slå besætningerne ned. 271 besætninger er konstateret smittet. https://www.foedevarestyrelsen.dk/Dyr/Dyr-...

En af de besætninger, der fik lov at leve videre i det nordjyske, efter at den var konstateret smittet, kom sig over sygdommen og havde antistoffer, men den er nu smittet igen! https://landbrugsavisen.dk/franks-mink-er-...

Journalisten på landbrugsavisen, som beskriver tilfældet, forstår slet ikke implikationerne i det, som han lakonisk tager udgangspunkt i som grundlag for sin fokusering på landmandens situation.

Der er tale om en epokal begivenhed, set ud fra et forskerperspektiv. - Fordi, geninficeringen af en farm med flere tusinde individer, betyder, enten har man at gøre med en ny variant af virus, som minkenes immunsystem ikke var forberedt på med første infektion, eller også så forsvinder immuniteten generelt i en hel besætning allerede efter et par måneder.

Sådanne forsøg er ikke gjort med mennesker. Det er ikke sikkert, at den anden forklaring kan overføres på mennesker, men hvis det er en ny variant, så er endog meget sandsynligt, at netop også menneskets immunsystem ikke vil kunne fange denne nye.

Berlingske skriver desuden idag, at WHO antager, at det er sandsynligt, at covid-19 er opstået i Wuhan ved at springe fra mink til menneske: https://www.berlingske.dk/videnskab/who-ef...

Hvis den danske befolkning generelt, oppositionen i særdeleshed og medier som flest fortsat er i stand til at orientere sig mod truslen fra mink, muligheden for, at Jylland ender op som Wuhan nr. 2, at verden får en hel ny pest på halsen, JP=Jyllands Pesten, som om den er hypotetisk, uforpligtende, så skyldes det en kombination af svigt hos myndighederne op til okt. og fortsat politiserende fnidderfnadder.

 • 5
 • 1

Berlingske skriver desuden idag, at WHO antager, at det er sandsynligt, at covid-19 er opstået i Wuhan ved at springe fra mink til menneske:

Eller mårhund, vi andre kan også læse!

Der Danmark adskiller siog fra Holland, er at Danmark ophørte med at aflive smittede besætninger helt fra 7. juli. Det var først i oktober man forsøgte at starte op igen.

Den største synd er dog regeringens manglende åbenhed. Og bogstavligt har været på "sommerferie". Det tog også meget lang tid før der kom påbud om mundbind, trods stigende smittetal. Argumentet med epidemi-loven, er at der ikke er tid falder, idet der øjensynligt tages beslutninger sent og dernæst holder kaje med hvad grundlaget er.

Når der fremføres fra fødevarestyrelsen at der er et antal smittede minkbesætninger, så glemmes der at stort set alle besætninger i praksis er aflivede. Der skal bare en kontrolant ud og side i en bil foran besætniungen og høre fra deres hyrede udenlandske arbejdere at minkene er aflivede. Det er en flaskehals. De fleste minkbesætniger der har været opgjort som smittede, findes ikke mere.

I løbet af kort tid er avlen af rævepelse også ophørt, idet fodercentralen lukker.

 • 1
 • 4
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten